|
[1.1] wymiana silnika i jego rozruch |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz Arkit
Gość
|
Wysłany: 2011-02-27, 23:57
|
|
|
| po zatarciu silnika w trampku kupiłem silnik który zamontowany był w vw polo po zmianie koletora ssącego i gaźnika na TLA trampek niby załapuje ale przy tym strasznie kopci, nie chodzi na wolnych obrotach i wyrzuca benzynę z gaźnika do gardziela, przy czym silnik nie pracuje równo, jakaś konkretna może być to przyczyna?? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-02-28, 00:04
|
|
|
... . może kolejność zapłonu?
, a może coś innego?, a może musi po prostu troszkę "pochodzić"
Wirtualnie to troszkę trudno oceniać. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-02-28, 00:04
|
|
|
| Sprawdzałeś rozrząd? Silnik mógł być przewrócony przy transporcie na przykład, jaki kolor dymu? |
|
|
|
 |
Łukasz Arkit
Gość
|
Wysłany: 2011-02-28, 00:15
|
|
|
dopowiem jeszcze że była zamieniana głowica od starego silnika ponieważ ta nie miała otworu na pompkę paliwa mechaniczną, głowice zamieniał znajomy mechanik.
Kolejność zapłonu powinna być dobra bo sprawdzałem kilka razy 1 i 4 świeca zalana przeważnie jak je odkręcałem, a co do dymu to przeważnie błękitny ale też był taki ciemny.
Kolega mówił że to może być wina uszczelniacza na zaworze ssącym, może być tak?? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-02-28, 00:23
|
|
|
Jak głowica była zamieniana i zalewa 1 i 4 świecę to na bank kolejność zapłonu.
Czyli tak: pierwszy cylinder to jest czwarty.
Nie wiem czy jasno się wyrażam?
Sprawdź co dzieje się z zaworami, ustawiając znaki na kole pasowym.
Pierwszy cylinder powinien mieć zamknięte oba zawory, a tłok powinien być u góry. Palec rozdzielacza powinien "wskazywać" pierwszy cylinder.
W sytuacji takiej gdzie pomylone jest ustawienie wałka rozrządu, nie trzeba nic zmieniać oprócz zamiany przewodów WN.
- Czyli trzeba prawidłowo ustawić kolejność zapłonu. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-19, 22:32
|
|
|
No właśnie tak!
- zadać pytanie, czekać odpowiedzi, a jak już się pojawią to cisza i wszystkich ma się w d... .
Może kolega napisze co było przyczyną?
Chyba, że wstydzi się. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 22:59
|
|
|
| Zdążył zrobić zamieszanie jeszcze na innym forum - jakby tu nie dostał informacji... |
|
|
|
 |
Łukasz Arkit
Gość
|
Wysłany: 2011-03-25, 23:46
|
|
|
| drodzy, nie wiedziałem że można być tak nie uprzejmym. ja chciałem tylko powiedzieć że studiuje i nie mam ciągle czasu na grzebanie w trabie, robię to z zafascynowania i zadałem wam to pytanie ponieważ myślałem że trabanciarze to życzliwi ludzie. a że szukałem odpowiedzi również na forum łódzkim to nic złego, bo przecież kto pyta nie błądzi. problemu nie rozwiązałem bo mam rozrząd do wymiany i to tyle czym się mogę pochwalić. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-26, 08:30
|
|
|
.... no i jeszcze zjebkę się nam dostało!
Szukaj kolego życzliwości u znajomego mechanika, a nam (nieżyczliwym) nie zawracaj dupy i nie użalaj się nad swoim losem studenta! Nie jeden z nas studiuje, albo dawno skończył studia.
NieżyczliwyJaJer. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-26, 08:45
|
|
|
Przepraszam za moje wcześniejsze, nieżyczliwe odpowiedzi na przedstawiony przez kolegę problem.
Dziękuję koledze za całkowite olanie moich nieżyczliwych odpowiedzi. Proponuję zamknąć temat.
NieżyczliwyJaJer |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2011-03-26, 14:45
|
|
|
no i znowu wyszło że jestem cham ;)
co z tego że z wykształceniem i jakimś tam doświadczeniem życiowym...
Łukaszu, weź sobie do serca wypowiedź JaJera!
Może nie miałem racji z tym co napisałem??? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 10:39
|
|
|
GB:
Jak wszyscy zauważyli to chamem (też z wykształceniem)to jestem właśnie ja!
Proszę nie zabierać mi tej przyjemności.
Pozdrawiam.
Pozwolę sobie na kilka słów do Łukasza:
Drogi Łukaszu, nie wiedziałem że nie wiesz takiej podstawowej sprawy.
Jak ktoś zadaje zbyt wiele pytań, to dostaje nadmierną ilość odpowiedzi i już sam nie wie co z tym zrobić.
Ja chciałem tylko powiedzieć, że edukację zakończyłem w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku i mam sporo czasu na grzebanie w trabie. Robię to z zamiłowania.
Kto pyta nie błądzi, masz rację tylko trzeba pytania zadawać z tak zwaną głową, albo zdać się na życzliwego mechanika, któremu po zamianie głowicy silnik pracuje nieprawidłowo.
Zainteresuj się kredytami dla studentów, życzliwi mechanicy nie mają litości. |
|
|
|
 |
Łukasz Arkit
Gość
|
Wysłany: 2011-04-01, 10:37
|
|
|
| wow przepraszam nie wiedziałem że aż tak to odbierzecie. w takim razie przepraszam za zawracanie wam głowy, i nie miałem w ogóle zamiaru kogokolwiek w żaden sposób obrazić:) jeszcze raz przepraszam was:) |
|
|
|
 |
|
|