Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Wahacz czyli
Autor Wiadomość
maxxx601
Gość
Wysłany: 2011-02-11, 18:49   

"Kontrolowany poslizg" :D

Jaki jest sens zmiany zawieszenia niezaleznego na (czesciowo)zalezne - belke?

Grzesiu z Olsztyna jest zawodowym spawaczem, nie bal bym sie o wytrzymalosc :D

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 10:55   

Mam już wymontowaną belkę od Cinquecento i jak się zrobi cieplej to oddam autko do jakiegoś dobrego majstra w tej dziedzinie by wszystko się trzymało i zobaczymy :)będę opisywał potem jak się sprawuje. a sens jest taki po prostu z tym z już wkurzały mnie urywające się wahacze. W CC/SC nie występował ten problem wiec według mnie warto się skusić by jeździć tym autem na co dzien tak jak ja to robię.

Ptak
Gość
Wysłany: 2011-02-21, 09:43   

tutaj obiecywany wcześniej opis jak zaadaptować belkę z VW polo to Traba

http://forum.trabiekipa.pl/viewtopic.php?f=8&t=11

maciek (macq)
Gość
Wysłany: 2011-02-22, 13:24   

W cc jest zawieszenie niezależne, trzeba się przyjrzeć, ale to prawda.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-22, 14:35   

Ptak a opisz co z linkami hamulca ręcznego, jak trzeba przerobić wydech? Możesz zrobić fotki od spodu ale z boku żeby zobaczyć jak wygląda zawieszenie? No i nie rozumiem po co ten usztywniający całą belkę kątownik. Rozumiem względy bezpieczeństwa ale nie na całej długości, trabik jest lżejszy niż polo ale samo spawanie usztywniło kątownik główny a do tego jeszcze takki długi i gruby kątownik wzmacniający, to zawieszenie teraz z tyłu pracuje "niezależnie" czy już nie? Widziałem że u kolegi dzwonki już się ledwo trzymały. :D A i jak poradziłeś sobie z ustawieniem zbieżności względem przedniej osi żeby nie leciał pieskiem? A i po co były mody tylich talerzy sprężyn?

Ptak
Gość
Wysłany: 2011-02-23, 02:15   

to nie mój Trabant więc nie wiem wszystkiego. postaram się załatwić więcej zdjęć - aktualnych i w lepszej rozdzielczości. Grzegorz sam sobie zrobił cały wydech jak widać i wisi dość nisko żeby nie obijać się o belkę
co do talerzyków, to jest tam napisane że podyktowane to było tym że zastosowane są sprężyny z VW polo które jak się domyślam mają inną długość niż trabowe.
Nie wiem w jaki sposób była zbieżność ustawiana ale przecież wystarczy pomierzyć wszystko względem przednich kół i ogólnie dobrać sobie takie punkty w podwoziu a potem ładnie pospawać jedno z drugim czyż nie?
pozDDRawiam

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-23, 10:12   

Jakoś mnie te spawy nie przekonują...

Kulka
Gość
Wysłany: 2011-02-25, 13:10   

spaw nie ma wyglądać xD ma trzymać :P Grzegorz spawacz z zawodu, więc nie powinno się z tym nic dziać, zwłaszcza że to jeździ już szmat czasu :)

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-02-25, 17:21   

Cześć!
Potrzebuję małej porady. Jestem właśnie w trakcie wymiany łożysk z tyłu w 1.1. i za chiny ludowe nie mogę ich wybić. Łożysko od strony bębna da się ruszyć, ale to zewnętrzne ani drgnie. Zapiekło się na maxa, ponieważ odpadła ta gumowa klapka i wszystko zardzewiało. Tłukę młotem proboszczem, palnikiem grzałem i ani drgnie.

W którą stronę wybijać łożyska? W stronę bębna czy w stronę amortyzatora? A może oba w swoja stronę?

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-02-25, 19:41   

A wyjąłeś zabezpieczenie ?

Łożyska wychodzą na zewnątrz tej tulei

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-02-25, 19:49   

Dzięki TrabiVR6, łożyska wyszły bez problemu z Twoja poradą :)

Segera wyjąłem, ale myślałem, że oba łożyska wychodzą w ta samą stronę, stąd problemy przy demontażu. Przy pobijaniu od wewnątrz za wewnętrzną bieżnię ładnie wyskoczyły z tulei.

Pozdrawiam!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi