Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] falujące obroty, problem z odpalaniem
Autor Wiadomość
Igorsky
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 16:02   

Witam!
Najpierw chciałem się przywitać. Mam na imię Igor, mieszkam niedaleko Szczecina. Kilka dni temu kupiłem swojego drugiego trampka. Wcześniej miałem krótko innego 1.1 z którym nie miałem kompletnie żadnych problemów. Niestety teraz jest inaczej.

Tak więc do tematu.
1) mam problem z odpalaniem trampka na zimnym silniku. Muszę pokręcić kilka razy aby zaskoczył. Bez ssania nawet nie ma mowy o jakimkolwiek odpalaniu. Gdy silnik jest ciepły już nie ma takiego problemu, nawet bez ssania ale gdy tylko postoi ze 3h to znowu zaskoczy za 3-4 razem. Gdzie szukać problemu?

2) Gdy już odpali to obroty dziwnie falują. Czytałem, że to może być problem z przepustnicą lub silniczkiem krokowym. Przepustnice wyczyściłem specjalnym preparatem w sprayu lecz niewiele dało. Chciałbym wyczyścić silniczek krokowy, ale nie mam pojęcia gdzie on się znajduje. Czy ktoś mógłby mi pokazać?

3) ułamało się skorodowane trzymanie dźwigni skrzyni biegów. Tzn było już wcześniej dorabiane i teraz znowu odpadło. dorobiłem z kątownika, ale potrzebowałbym zdjęcie oryginalnego mocowania, ponieważ nie jestem pewien czy przymocowałem pod odpowiednim kątem.

4) Dźwignia biegów dość luźno "lata". Czytałem, że to kwestia jakiejś sprężyny. Gdzie znajduje się ta sprężyna i czy jest możliwość wymiany tego w domowych warunkach?

Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam!

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 18:06   

Nie wiem, może ja jestem niedoinformowany albo cuś, ale nie wydaje mi się, żeby w trampkach były silniczki krokowe ;x

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 18:19   

... bo to zapewne jest trabant z silniczkiem krokowym ;)
... i jak sobie chodzi to faluje.

Witaj Igor!
Mam pytanie:
Jak faluje chodząc to na trzeźwo, czy po pifku? (wcale się nie czepiam) ;)

Igorsky
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 20:19   

Pewnie dlatego nie mogłem go nigdzie znaleźć :P właśnie faluje nawet na trzeźwo ;) to macie może jakiś pomysł co do tych obrotów?

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 20:34   

Igor:
widzę ze masz poczucie humoru - super!
Jeśli kłopoty z odpalaniem itp.
Masz najprawdopodobniej rozregulowany gaźnik, lub coś innego.
Zacznij od wymiany świec (NGK- takie świece kup), kabli WN, kopółki, palca.
Następnie sprawdź prawidłowość założenia paska rozrządu ( ja zawsze wymieniam czy trzeba czy też nie po kupnie samochodu) mniejszy wydatek niż jak pasek pęknie. wymieniam też wszystkie płyny i oleje.
Jak juz będziesz miał rozrząd w porządku (silnik będzie "chodził" nawet jak znaki nie będą się pokrywać, oczywiście w ramach rozsądku) to zabieraj się za gaźnik, jeśli się nie znasz to zleć usługę sprawdzonemu warsztatowi, ale to musi ktoś lokalnie Tobie podpowiedzieć.
Pozdrawiam.

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 22:41   

A może problem gdzieś na lini zbiornik paliwa -> gaźnik, sprawdzałeś przewody ? Filt paliwa ? Z instalacją elektryczną wszystko ok ?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 23:54   

Igor posłuchaj Jajera! Ja podam przybliżone ceny.
Świece 32 zł kable 36, kopułka i palec około 25-30, pasek rozrządu 30 zł (może do tego dojść pompa wodna bo robi za napinacz a niema co się ciećkać 78zł) Płyny oleje i oczywiście FILTRY około (do chłodnicy 10 zł luzem czyli we własnej bańce, olej mobil 1 10/40 od 80 zł za 4 litry, filtry 30zł )120z zł razem. Wszystko drogo ale dopiero wtedy jest sens jechać do faceta od gaźnika bo wyreguluje szybciej i będzie działać sprawniej. Jak tego nie zrobisz to długo nie pojeździsz. Tych rzeczy nie da się obejść bo to trabi i nie pojedzie :D

Igorsky
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 02:17   

Dzieki za rady :) Świece już wymieniłem, palec wyczyściłem i wydaję się ok. Filtr paliwa również wymieniłem. Filtr oleju zakupiony ale oleju na razie nie wymieniałem. Jutro zmieniam uszczelkę miski olejowej, bo trochę cieknie. Mam się przygotować na jakieś niespodzianki z tym związane? :>
A i pasek wymienię przed domem, czy muszę oddawać na warsztat?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 03:07   

Przed domem da radę. Temat już był, poszukaj a jak nie to do Jajera heheheeh A i nie zapomnij o filtrze powietrza bo trabi nie lubi nawet lekkiego brudu. A i nie testuj nic przy silniku bez założonego czystego filtra powietrza. Przed wymianą oleju rozgrzej silnik tak z 25 min pracy na wolnych obrotach i daj mu dobrze zlecieć a najlepiej zakręć rozrusznikiem ze 2 razy przy odłączonej cewce zapłonowej.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 10:10   

Jest duży problem żeby odkręcić śruby miski od strony koła zamachowego. Jak już sobie z nimi poradzisz, to możesz je wymienić na śruby z łbem imbusowym. W przyszłości bedzie łatwiej.
Rozrządu pod domem nie polecam. Trzeba mieć doświadczenie. Raz, że jest tam mało miejsca i bez ekwilibrystyki się nie obejdzie, dwa że pasek trzeba odpowiednio napiąć, trzy że stara pompa wody tylko w książce daje się przekręcić wkrętakiem...
Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Masz wyprowadzone do kabiny sterowanie ssaniem?

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 11:09   

Falujące obroty ja mam w Audi 80 b4. i nie pomogły wymiany czujników, świec, przewodów, płynów i innych pierdół. więc wątpie, że to Trabantowi pomoże.

Domator
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 12:38   

Nie wiem czy jest sens porównywać wtrysk do gaźników :D
Duży ten zakres falowań?

Igorsky
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 13:55   

Masz wyprowadzone do kabiny sterowanie ssaniem?
tak

No to biorę się do roboty. Dam znać jak zrobie co powiedzieliście i czy coś dało ;)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 14:18   

Ale gaźnik masz seryjny? Bo powinieneś mieć półautomatyczne ssanie, w każdym razie bez wichajstrów w kabinie

Igorsky
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 15:20   

Jedyne oznaczenie które znalazłem to 32 ICEV.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi