Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Trampek 1.1 Kilka pytań.
Autor Wiadomość
Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 18:34   

Witam wszystkich, mam kilka pytań odnośnie trampka, mianowicie:

1. Po wymianie oleju, nowym filtrze zapala mi się lampka od ciśnienia oleju (przed wymianą też się zapalała),
pojawia się po ok, ~2 min po odpaleniu silnika. Na szabelce wszystko jest ok, olej jest tak jak ma być, trampek jest zrywny, nie ma braków mocy, ani żadnych "czkawek". Pytanie brzmi, czy może być to sam czujnik ? Czy może rzeczywiście jest gdzieś jakaś opcja spadku ciśnienia ? Wiem, że ciężko tak na odległość cokolwiek z tym zrobić, ale może ktoś się spotkał z takim czymś ?

2. Przed wymianą oleju, na korku wlewu był charakterystyczny białawy osad, przy wypuszczaniu oleju z michy, kolor oleju był normalny tzn. "Kakaowy", brak białego osadu czy koloru. Nie zauważyłem też, żadnego spadku oleju chłodzącego, coby mogło świadczyć o uszczelce pod głowicą, brak objawów typu "parowóz" za autem, dymek jest, ale bez tragedii a tym bardziej, że auto od ponad 4-5 miesięcy "nie robi kilometrów", odpalane sporadycznie od czasu do czasu w warsztacie. Czy mógłby to być objaw starego oleju ? Po wymianie i krótkim (ok. godzinnym) staniu na wolnych obrotach, korek z białym ale bardzo lekkim osadem, niemal niezauważalnym.

3. Czy przy braku numeru VIN koło prawego nadproża (element podłogi) mogą być problemy z przeglądami technicznymi ? Wiem, że jeszcze jest po prawej stronie tabliczka znamionowa pod maską komory silnika.

To by było chyba na tyle, z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam J.K

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 19:24   

Ad.1
Moja stalowa zasada, zacząć naprawę od podstaw. Wymień oba czujniki, jeżeli problem będzie się powtarzał można szukać przyczyny dalej.

Ad.2

...kolor oleju był normalny tzn. "Kakaowy"
Kakaowy? Olej powinien być czarny jak smoła pod warunkiem że jest przepracowany. Chyba że to jakiś inny rodzaj oleju, którego nie jestem świadom. Chodź dla własnego spokoju można by wymienić uszczelkę no chyba że jest ci coś wiadomo na temat tego kiedy była wymieniana i jak dawno i ile trzasnęła kilometrów.

Ad. 3

Numerem VIN wewnątrz auta nie zawracaj sobie głowy, najważniejszy jest ten w komorze silnika, to on widnieje w dowodzie rej. Na temat podłogowego niech wypowie się ktoś inny bo wg. nowych zasad nie wolno "powielać" cudzej wypowiedzi z przed miesięcy lub lat.

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 19:42   

Auto ma oryginalny przebieg 73 tyś kilometrów, kupione od 1-go właściciela.
Serwisowane w ASO w okolicach Rzeszowa, później stało.

A odnośnie koloru, to widać po nim było, że po prostu miał już dość.

Te czujniki, są normalnie dostępne w sklepach motoryzacyjnych ? Czy trzeba szukać gdzieś na allegro ?

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 20:20   

Czujniki są nadto dostępne, jeżeli na sklepie motoryzacyjnym ich nie ma to znaczy że dziadują po całej linii. Apropo oleju, zależy jaki olej, niektóre mają już jak to nazwałeś "dość" do pierwszego przegrzania, robi się rzadki i generalnie spadają jego właściwości smarne. Chodź napisałeś że nie zauważasz spadku płynu chłodzącego to można wnioskować że z uszczelką jest ok. Póki co wymień czujki ;)

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 21:32   

z tego co widziałem, na papierach z ASO od początku lany 15W40, dzisiaj zalałem 15W40 LOTOS-a.
Niestety, nie wiem ile było przejechane na poprzednim oleju, bo brak ostatniego papieru z ASO, a z tego co gdzieś czytałem, oleje mineralne gdy są nie jeżdżone się po prostu psują, nie wiem ile w tym prawdy.
Tak czy inaczej, na starym oleju korek miał biały osad. Jeśli chodzi o silnik, pracuje cichutko, równiutko, tylko tak jak już wcześniej pisałem, nie był dość sporo czasu jeżdżony. A odnośnie czujników, to mam szukać do polo bodajże II, 90-94 r. ? Czy może ktoś z was zna dokładne oznaczenie tychże czujników ?

Pozdrawiam.

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 22:52   

Czujniki są oznaczane kolorami.w sklepie moto powiedz ze potrzebujesz do VW czujnik brązowy i czarny.Sprawdź też przewody idące od czujników.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-25, 23:31   

Ja bym jeszcze zasugerował sprawdzenie poprawności kolejności założenia czujników i kabli(czarny czujnik od strony rozrządu z zielonym kablem). Pozazdrościć takiego zadbanego autka a jeśli można wiedzieć jak blacharka się trzyma?

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-26, 01:18   

jesli chodzi o blache, to już jest gorzej, auto dość długo stało, przy kupnie widziałem mniej więcej co mnie czeka, progów i nadproży nie było, kilku elementów podłogi też jak się okazało po piaskowaniu budy, progi i nadproża wymienione, oryginalne DDRowskie założone, jeśli chodzi o elementy pod duro, to praktycznie cukier, dwie 2 cm dziurki na prawym przednim nadkolu tak poza tym to tragedii nie było. Nie zbyt ładnie wyglądała tylnia klapa, z racji tego, że to universal (kombi) kilka roboczo godzin zabrała sama klapa ; ). XXL czy mógłbyś mi ew. rozpisać co do czego idzie ? Bo widzę, że tutaj ładnie zacząłeś mi opisywać kolorek + kolorek, ale jakbyś mógł kolorek + kolorek = ? to byłbym naprawdę bardzo wdzięczny :). Bo tam pod machą z tymi kabelkami u mnie to troche kombinacji jakiejś było :D

Pozdrawiam

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-26, 17:20   

Ok, 2 problemy rozwiązane.
Okazało się, że czujki były źle podłączone.
Korek też już nie ma białego osadu :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-01-27, 01:45   

Cieszę się że pomogłem. Mój trampek już zazdrości piaskowania :D heheheh co do kolorków to sprawdź mejla, jesteś już nie wiem którą osobą której podsyłam zdjęcia komory ale nie moje bo też się ratowałem fotkami i wszystko jest ok ale trzeba jeszcze zwrócić uwagę na biały kabel do grzałki i biały kabel do elektromagnesu rozrusznika czy nie są pomylone.

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-28, 21:51   

a mam takie jeszcze jedno pytanie, ktoś z obecnych tu ludzi, orientuje się może, jak chodzi trabant na "wolnym wydechu" ? Chodzi mi o to, czy nie jest głośno i czy się niebiescy nie przyczepią, jakby się wywaliło te 2 tłumiki :D

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-01-28, 23:48   

Na pewno przekroczy dopuszczalne normy głośności.Znaczne obniżenie ciśnienia w układzie wydechowym niekorzystnie wpływa na pracę silnika.

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-29, 01:16   

a wywalić środkowy a końcowy zamienić na przelot np. Ulter-a ? z nierdzewki ?

Jakub K.
Gość
Wysłany: 2011-01-29, 20:31   

I jeszcze takie jedno pytanko, posiada ktoś może (foto) instalacji idącej do czujnika temperatury ?
Albo może ktoś wie, jaki tam kabelek i do czego ma iść.

Pozdrawiam.

Qba
Gość
Wysłany: 2011-02-03, 17:56   

\link

Tak brzmi trabant dwusuwowy bez wydechu. Strasznie głośno :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi