|
[TUN] Silnik SUZUKI SWIFT GTI w TRABANCIE??? |
| Autor |
Wiadomość |
piterMZ
Gość
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:34
|
|
|
WItam! Jestem nowy na forum i jeszce nie do końca je ogarniam. (napisalem ten temat ale gdziesinndziej zostal umieszczony admin--sorry). Tak jak w temacie planuje wsadzic taki silnik do trabanta. Ktos wie jakby to wygladalo ???Chodzi o kwestie mocowania/ skrzyni //polosi//Ogolnie to chce wiedziec czy bz wiekszych przerobek podejdzie ten silnik>>>chce miec dosc mocny silnik ale bezawaryjny i tani w utrzymaniu a G40 tego nie zapewnia.
pozdrawiam
piterMZ |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:58
|
|
|
| Bzdura. O ile silnik 1.3, nawet g40 to temat w trabancie znany i ograny na milion sposobów, o tyle kombinując z suzuki masz jak w banku choroby wieku dziecięcego=kłopoty, problemy i usterki |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 00:10
|
|
|
| zupełnie inne mocowania, zupełnie inna wiązka, zupełnie inne półosie. Silnik ze swifta gti to konstrukcja zupełnie nie pasująca do trabanta, nie chcę wdawać się w szczegóły, ale niestety dużo prościej szukać g40. Pozatym motor z GTI to też skarbonka, nie ze względu na kiepską jakość wykonania, ale wiek. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 01:31
|
|
|
| PiterMZ a może założysz a później nam powiesz czy pasuje bez większych przeróbek ;D Półosie na pewno do co najmniej modyfikacji bo Japończyki mają inne ilości wielowypustów (jak szukałem zamienników przegubów to sprawdzałem sporo modeli), kwestia ustawienia skrzyni względem przedniej osi, musiał byś też zadbać o wydajniejszy układ hamulcowy, nie wiadomo czy silnik nie musiał by być zbyt nisko zawieszony a co do reszty czyli wydechu, paliwa (pompa pewnie w baku), mocowań i oczywiście elektryki wszystko jest do przerobienia i ogarnięcia ale kwestia czasu i kosztów. I najlepiej trzeba mieć co najmniej cały przód z takiej bryki razem z budą np. z po wypadkową chociaż by dlatego żeby było łatwiej rozmierzyć i ogarnąć instalację. I niech mnie ktoś poprawi ale po rzuceniu okiem pod maskę (wirtualnie rzecz jasna) swift ma szeroką komorę silnika. |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 02:04
|
|
|
Jest w ogóle sens ładować się w taką mega rzeźbę?
O ile swap z 1.1 na 1.3 jest praktykowany i nie stwarza większych problemów, to wkładanie innych silników wymaga mnóstwa przeróbek i kombinowania... Nie lepiej zostawić biednego trabanta w spokoju, a kupić małe mocne auto? |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 03:50
|
|
|
| hajabuze wsadz, mniej więcej to samo do roboty a jaka frajda :D |
|
|
|
 |
Czaiński Piotr
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 05:47
|
|
|
| cześć- jak się chce to się da- mam teraz golfa II z silnikiem z hyundaia scoupe 1.5 z turbo:-) i auto naprawde mega lata-więc taki silnik z suzuki gti w trabancie= mega rakieta:-) a nikt nie mówił ,że będzie łatwo:-) i nie czarujmy się bo jeśli chodzi o osiągi to 1.3 z wartburga rakietą nie jest |
|
|
|
 |
Sebastian
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 11:48
|
|
|
| No tak tylko nie ma co porownywac wielkosci komory silnika golfa II do komory trabanta. |
|
|
|
 |
Czaiński Piotr
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 13:54
|
|
|
| no ale silnik z suzuki swift raczej wiekszy nie jest od np 1.8 16v z vw co jest kilka takich egzemplarzy w polsce i jeden nawet 2.8vr6 wszedł więc jak się chce to się da. |
|
|
|
 |
Mariusz CK
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 15:15
|
|
|
| komore zawsze można przebudowac |
|
|
|
 |
piterMZ
Gość
|
Wysłany: 2011-01-16, 18:01
|
|
|
| Wiadomo, że każde takie przeróbki wiążą sie z kosztami i robota --ale tego sie akurat nie boje -garaz + kanał + warsztrat mam a i na umiejetnosci nie moge narzekać// Planuje zrobić swap wraz ze skrzynia -w sumie bedzie latwiej i taniej;)Najwiekszym problemem bedzie mocowanie (moze kupie sanki od swifta i sie przerobi) i polosie -> w swift sa o jakies 3 cm na strone szersze. Mysle ze w 2 tys sie zmieszcze:) |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-01-17, 17:29
|
|
|
| kup rozbite gti (najlepiej bez kwitów) i rób sam, tu na forum nikt Ci z takim czymś raczej nie pomoże, tylko każdy będzie gadał, że trudno, że półosie nie pasują, a założe się, że 99% tutaj obecnych nawet swifta gti pod maską nie widziała. Szukaj czegoś ze zdrowym silnikiem i kombinuj. Sanki sobie odpuść, przyjrzyj się jak w gti wisi zespół napędowy i już będziesz wiedział, że nie jest to taka modułowa konstrukcja jak np w vw/audi. |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2011-01-17, 22:15
|
|
|
hehe przede wszystkim siedzi odwrotnie :P
temat fajny silnik fajny, fajnie sie kreci, duzo ma do zaproponowania oczywiscie dla tych co wiedza po co jest skala powyzej 5000 obr :P
szczerze to pomyśl o całym SS GTI bo o wsadzeniu samego silnika to chłopaku raczej zapomnij (wszystko bedziesz mial nie z tej strony). a jak juz wsadzasz silnik ze skrzynia to pomyśl o zawieszeniu, do SS jest pare fajnych modów,
jak to sobie dobrze przemyslisz to ... 2000 pln (buachachacha) ........
wez miarke katalog i dobrze pomierz traba bo chyba szybciej wstawisz przód od suzuki i przykryjesz plastikiem...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2011-01-17, 23:01
|
|
|
| najgorszą rzeczą jaką można zrobić przed rozpoczęciem trudnego przedsięwzięcia/projektu to zasięgnąć rady na tym forum. Jak już się to zdarzy to jest trudny etap i test dla pomysłodawcy bo może się łatwo zniechęcić czytając wypowiedzi. Ja wsadzam 1.4 TSI i nikogo nie pytam o rade bo i tak połowa powie że porywam się z motyką na księżyc. Ja zrobiłem pomiary i wiem że silnik ten wejdzie bez najmniejszego pierdnięcia jeśli tylko przygotuje komorę na jego gabaryty i wcale nie trzeba rezać więcej jak przy 1.8, doszedłem do wniosku że nie ma co zawracać gitare swapami których jeszcze nie dokonano, przynajmniej ze względów finansowych. Można spytać o coś co już było a coś czego nie było to wszyscy na tym forum mogą tylko powróżyć albo postawić tarota u pani Krysi... tyle... |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2011-01-18, 00:00
|
|
|
| qba, z hondami mylisz, ss ma skrzynie z prawej normalnie. |