Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] wał korbowy
Autor Wiadomość
Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-12-04, 14:29   

Kupiłem nowy karter silnika i nowy wał za grosze chcę sobie sam poskładać silnik ale żeby włożyć wał do obudowy silnika trzeba wiedzieć jak, może wydawać się to śmieszne. Ja nie bardzo się orientuję w temacie bo zauważyłem na łożyskach wystające bolczyki. Jak się włoży wał w dolną obudowę wszystko niby pasuje wał się kręci ale właśnie te bolczyki wystające na łożyskach w jakim one mają być położenieniu żeby wszystko się zgadzało. Proszę o jakąś podpowiedź.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-12-04, 22:00   

Zacznij od sprawdzenia typu wału i karterów. Było kilka typów. Jeżeli masz typ wału pasujący do karterów to muszą w nich być miejsca na te bolce w łożyskach.Te bolce muszą być zablokowane w karterach aby łożyska nie obracały się. Jeżeli wał nie pasuje do karterów to niestety najlepiej poszukaj innych karterów, do których będzie pasował wał. Latwiej jest dostać kartery niż wał.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 06:48   

dzięki za podpowiedź. U mnie okazuje się że wał nie pasuje do tego typu kartera i muszę poszukać innego

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 09:29   

powrzucaj zdjęcia, coś Ci napiszemy, stary typ wału pasuje bez żadnych problemów do karteru nowego typu, Trabanciarz posłuchaj zaraz tu będziesz miał stu pomagierów od czytania forum. Daj zdjęcia powiem Ci fachowo co i jak. I proponuję przestudiować rysunkowy katalog części. wal i kartery do dużo za mało żeby chociażby obsadzić wał, duzo tego nie ma ale każdy element jest bardzo ważny. I Skurski ma być obowiązkowo przeczytany, czyli cały rozdział o demontażu i montażu silnika. Niestety ale jeśli będziesz to robił po raz pierwszy i sam to popełnisz wiele błędów, z resztą jak każdy, ja swój pierwszy rozbierałem ponownie bo np nie włożyłem przekładek kasujących luz wału. stawidła tez można spier.. pogiąć sprężynki i masa podobnych błędów jak chociażby nieostrożne zakładanie zimeringów które można zniszczyć. Sposoby skręcania ustawiania itp,,oj masa tego, takie rzeczy wychodza w praktyce, tylko jak mówię jak sie jest nowym to na 90 procent zawsze będzie złożone coś nie tak jak w książce

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 12:21   

Witam! Magik ma racje - jak na pierwszy raz to szkoda nowego wału i karteru. O podkładkach kasujących luz dużo osób nie ma pojęcia - ja ostatnio zdobyłem nowe. Można ze starych po wyciągać. Szczerze podaj gdzie chcesz to robić, a może ktoś się znajdzie z okolicy, który pomoże doświadczeniem. Tych części nie ma dużo i szkoda ich na naukę.
na już mogę zaproponować rysunki dostępne
rys wału

PS. W doborze tych "pomagierów" sprawdź kogo auta jeżdżą na zloty i wracają, a nie nabijają licznik postów.

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 13:00   

na pewno masz zimering na wale gumowy to starszy typ pewnie, zimering koniecznie trzeba nowy, z motirexu nie polecam, w hurtowniach i sklepach u mnie było ciężko, trzeba szukać, tylko nówka ze sklepu żeby było bezawaryjnie, wszystkie uszczelki najlepiej ze starych zapasów, najważniejsze papierowe pod cylindry. Dobre przygotowanie wszystkiego to podstawa, trzeba sprawdzić na "sucho" jak stawidła wchodzą czy nic nie trze , wał przejrzeć, naoliwić sworznie sobie podobierać popatrzeć jakie luzy, czy wszędzie równe, Głową trzeba ruszyć generalnie i każą czynność przemyśleć nawet 15 razy zanim się coś zrobi. Jak masz nowe kartery to musisz sobie śrub i szpilek nazbierać, najlepiej z innego silnika. Gwinty trzeba sobie przejrzeć ew naoliwić otwory w karterach bo jak gdzies leżały to i byle kurz może przeszkadzać, nie może być niespodzianek jak już karter będzie posmarowany szczeliwem. Wszystko trzeba przewidzieć wcześniej. Robota jak z zegarkiem :)

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 13:37   

koledzy Ci dobrze doradzają, z tą jednak uwagą, że wymagane luzy trzeba ustawić poprzez pomiar elementów, nie wystarczy POPATRZEĆ :) Do tego celu potrzebujesz kilku dokładnych, cechowanych narzędzi, ewentualnie może to zrobić tylko ktoś, kto takie narzędzia pomiarowe posiada (przeważnie dobry warsztat).

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-12-05, 18:01   

magik wysłałem Tobie zdjęcia na Twoją pocztę kartera i wału. Dziękuję wam koledzy za zainteresowanie się tym tematem. Napiszę jeszcze że brak mi sprężynek do stawideł wału i klinu do koła pasowego jak się mocuje na wał. Może ktoś by miał w zapasach to chętnie kupię:)

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-08, 18:31   

A ja chciałbym podjąc dyskusję, tu jeden kolega podesłał mi
zdjęcie
Moim zdaniem wewnętrzne łożyska są załozone odwrotnie. Rzadko mam do czynienia z nowszymi karterami, może akurat w tych nie ma to znaczenia ? Widzę że i z główkami cos tu nakombinowane To tak jakby stary typ wału przerobiony na nowy. tylko nie wiem jak te główki rozwiązane?, na zdjęciu są tak jakby tulejowane, jakieś wstawki wzmiacniane na igiełki czy jakoś tak ?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-12-08, 20:04   

wał na fotce wygląda na regenerowany, przygotowany pod karter nowego typu. Ułożenie łożysk wewnętrznych nie ma znaczenia, bo i tak na pierścieniach zewnętrznych łożysk nie ma pierścieni pozycjonujących łożyska w karterze (brak rowków w tym typie karteru). Nie stosuje się w tym przypadku podkówkowych podkładek z rezotexu kasujących luz osiowy wału.
Korbowody starego typu (pod tulejki), w które wprasowano i wyszlifowano tulejki, zapewne ze stopu łożyskowego, aby móc zastosować w główce korbowodu łożyska igiełkowe zamiast tulejek brązowych (producent kilkakrotnie zmieniał stop brązu, z którego wytwarzane były tulejki, więc dostępne są te lepsze i te gorsze :)) Tulejowanie główek korbowodów pod łożyska igiełkowe szlifierze regenerujący wały wykonywali już w I połowie lat 70-tych.
Do szczęścia brakuje tylko uszczelnień zewnętrznych nowego typu, które eliminują zawodne zimeringi. Poza tym sprawdziłbym kołki pod stawidła, bo nie wyglądają na nowe

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-09, 08:17   

takie miałem tez podejrzenia. Ale....jeśliby pan regenerator założył te łożyska odwrotnie to generalnie jeśli jeszcze fachowo zrobiłby otwór na kołek ustalający to można by to wepchnąć w stare kartery, czyz nie ?

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-09, 08:22   

tak jeszcze dodam jako ciekawostkę dla potomnych, szukałem dłuższy czas klina pod koło zamachowe do bardzo starego wału z 69 r, zamiast standardowego kołka jest tam półksięzyc którego nie miałem, okazało się że dokładnie taki sam siedzi w kole pasowym wiatraka :)

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-12-09, 09:44   

ten wał też można włożyć do starych karterów po nawierceniu gniazda pod kołek blokujący wewnętrzne uszczelnienie.
Większość wałów regenerowanych przez specjalistyczne firmy w Niemczech jest składana z nowym typem uszczelnień, nawet do P60 tak składają wały.

magik
Gość
Wysłany: 2010-12-09, 09:51   

no tak ale jeszcze kołeczki ustalające te łożyska też bez tego ?

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-12-09, 11:25   

montowałem jeden motor i mam jeszcze dwa takie regenerowane wały bez kołków na zewnętrznych pierścieniach wewnętrznych łożysk.
Wały do 12/84 - wewnętrzne łożyska rolkowe, pierścienie zewnętrzne łożysk przesuwają się osiowo - konieczne kołki do pozycjonowania łożysk i przekładki kasujące luz
Wały od 1/85 - wewnętrzne łożyska kulkowe, pierścienie zewnętrzne łożysk się nie przesuwają osiowo - kołki ustalające niekonieczne, przekładek kasujących luz osiowy wału się nie stosuje.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi