Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] kilka usterek?!
Autor Wiadomość
Wolak
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 18:18   

Nie wiedziałem jak skonstruować posta, bo mam kilka pytań :)
między innymi... 2dni temu nagle ręcznego straciłem (zauwazylem to, gdy go zaciągnąłem na parkingu) i jak spojrzałem pod podwozie, to linka ciągnęła się po ziemi, a ta końcówka się zgubiła, co wchodzi w te dwa otwory okrągłe... i chciałbym się dowiedzieć... z jakiego auta pasuje ta końcówka do ręcznego? czy żeby linke wymienić na nową to jest dużo problemu, bo widze, ze one idą w przewodach takich przy kołach?
drugie pytanie mi się nasuwa, czemu jak stoje na luzie to światła mi pulsują? czy coś jest nie tak? czy to normalne w trabancie :)?
trzecie... to to, czy trampek jak jest zimny to zawsze tak kopci? a jak się rozgrzeje, to elegancko pyk pyk :)
czwarte, to czy łatwo sprzęgło podciągnąć i jak to mniej więcej zrobić?
bo często mi biegi się ciężko wbijają, a jak wrzucam wsteczny to "hrrrrr" :(
i jeszcze piąte ;)... czy amortyzator z tyłu jak mam kupiony łatwo jest wymienić?
ja jestem zielony w samochodach, trabant to mój pierwszy i na nim zamierzam się uczyć :) jak ktoś lubi pomagać, to może się rozpisać, bo każda odpowiedź mi pomoże :)
pozdroooo DDRowcy :D śląsk pozdrawia :)

bertalesko
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 19:51   

ad 2) mozesz mieć coś z ladowaniem (o ile dobrze rozumiem definicje psują), gdyż u mnie tylko skaczą jak stoje na luzie (takie skoki doslownie sekundowe mocniej - jaśniej)

ad 4) to samo miałem ostatnio - z silnika wychodzi łapa która trzyma linke od sprzęgła - musisz
albo dokręcić tą linke, albo dokrzywić łapę. (mechanik woła za to 300zł ... )

Bachur
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 20:07   

2/ ładowanie-może to by regulator napięcia,łożysko w altku,szczotki w altku, może pasek??
a jak nie ładowanie to masy moze dobrej nie ma albo gdzies prąd bierze

3/ jak kupiłes niedawno to nie masz co sie przejmowac w tym momencie -temperatury tak spadły ze prawdopodobnie kopcenie to para wodna i duza chmura za samochodem-potem jak sie rozgrzeje i ssanie sie wylaczy to sie to zmniejsza

4/hmmmm... podciagnac łatwo ale to nie w tym moze byc problem,z biegami ja bym szukal (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) wodzikach ??kulka wchodzi w takie cos plastikowe pod spodem :):) ps lape to bym nie podginal bo i tak slaba jest i czesto sie lamie i wygina sama a podciagnac linke mozna ale moze sie potem slizgac sprzeglo

to tak co mi sie nasuneło :) pozddrawiam Bachur

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 20:37   

Ad. 1 W te dwa okrągłe otwory wchodzi tzw. bolec na dwie zawleczki i otworem na środku do którego jest mocowane cięgło za które jest zaczepiana linka ręcznego. Od niczego nie pasuje lepiej jak od trabanta. Wątpię ażeby jakaś inna bardziej dostępna marka miała tego typu konstrukcje ręcznego. Żeby wymienić linkę ręcznego trzeba ściągnąć bęben. Od tego ile jest przy tym roboty zaważy nakrętka na piaście, również od narzędzi jakimi dysponujesz. Nakrętka może być mocno zapieczona no chyba że niedawno ją odkręcałeś :)

Ad. 2 Gdzieś w którymś poście taki jeden Pan o nicku Magik podzielił się wiedzą pisząc tak: jeśli będziesz widział w nocy że światła trochę mrugają a ładowanie będzie książkowe czyli 14,6V to niektórym pomaga przelutowanie diod. Powodzenia

Ad. 3 Tak. Taki jego urok. Szczególnie kopci podczas zimy tak jak większość pojazdów o tej porze roku :)

Ad. 4 Sprzęgło podciągniesz poprzez linkę, na jej końcówce zaraz przy skrzyni biegów jest nakrętka na klucz nr. 10, gdy już ją zlokalizujesz kręć nią wg. wskazówek zegara, ale nie przesadzaj z dokręcaniem, czasami wystarczy 1mm do poprawnego działania sprzęgła, jak za dużo podciągniesz to ci się będzie ślizgać ;)Tak czy siak podczas zimy też często udziela się zgrzytanie.

Ad. 5 Czy łatwo wymienić? Nie wiem jak robią inni. Ja robiłem z pomagierem co trwało nie całe pół godzinki. Jak na nowym amorze nie ma sprężyny a nie będziesz miał ścisku do sprężyn to się trochę namęczysz. Żeby założyć amortyzator będziesz potrzebował kogoś z jeklem albo zwykłym grubym sztylem od "łopaty", lepszy jest pod tym względem bo nie kaleczy podwozia. Będzie Ci potrzebny do odgięcia wahacza w dół, inaczej nie da rady wsadzić amora, ew. możesz odkręcić wahacz :D

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 22:31   

co do punktu 5 to ja stosuje lewarek od warszawy albo lepiej jakiś trapezowy między tylną ławę podwozia a wahacz.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-12-01, 23:49   

Napiszę tylko na temat pulsowania świateł...mam cały nowy alternator i też lekko migają światła.Ładowanie wzorcowe.Taki urok 1.1.Generalnie miganie to często bywa w autach z grupy vw ;)W 2-giej "polówce" pulsowanie jeszcze bardziej widoczne.

papieju
Gość
Wysłany: 2010-12-02, 07:33   

To cecha alternatorów DDR. Bosch tak nie ma

Wolak
Gość
Wysłany: 2010-12-02, 19:59   

czyli wychodzi na to, ze nie ma nic zastępczego do hamulca ręcznego? hmmm ok więc sobie bede musial kupic :)
w ogole to kupilem sobie zderzak z belka i nie umie go z tej belki sciagnac :)
tak jak mi zderzak spadal i prawie go gubilem to tak teraz nie moge go sciagnac heheh :)
pozdro ziomy...
jak cos to pomagajcie ile mozecie :D
bo ja na waszych odpowiedziach sie sugeruje :)
pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi