Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana zarowki w innym aucie niz Trabant
Autor Wiadomość
robak
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 02:30   

Niech to cholera wezmie te nowsze auta! Trabant i wymiana zarowki w nim to cos pieknego. W tych nowych to reke trzeba sobie zlamac (najlepiej w 3 miejscach) i dopiero wtedy zabierac sie za wymiane. Na dodatek jeszcze zwykle pol samochodu rozebrac trzeba.

PS. Tak, to znaczy ze wymienialem zarowke i teraz przezywam :) To tak dla rozluznienia atmosfery :)

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 07:25   

kiedyś znajoma do mnie : "Tomek ty sie nasz na samochodach nie wymieniełbyś mi żarówki w aucie ? " Przez ponad godzinę uczyłem się jak wyciąga się reflektor w mondeo, przy okazji pół atrapy trzeba było zdjąć. Niestety producenci zmuszają nabywców aby takie rzeczy robić w warsztatach to juz norma.My jeszcze sobie poradzimy bo jak sie ma trabanta to ma się smykałkę do drążenia problemu. Zarówka to w sumie jeszcze pikuś. Dla przykładu zrobienie rozrządu w audi to rozbieranie pół przodu (zderzak atrapa chłodnice silnika i klimy) robota na cały dzień i skakanie góra dół. Z trabantem 1,1 przy dobrej wprawie można się bez pośpiechu w 1,5 godz obrobić ze wszystkim i to na podwórku :)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 07:47   

Co nie Magik? Otwierasz maskę a tam nic nie ma, ponasrywane tych plastikowych obudów z logiem marki wywalonym na pół komory... Cieszmy się że mamy jak mamy.

gonzo
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 08:20   

spróbujcie wyjąć akumulator z forda ka, albo pieprzoną żarówkę od postojowych w 206...

magik
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 08:50   

wymiana reflektorów w civic 90r ? Zdejmujesz zderzak :)

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 09:41   

Wymiana reflektorów z demontażem zderzaka to jeszcze nie tragedia.
Mazda 6 - do wymiany żarówki najlepiej podnieść auto na podnośniku bo trzeba wsadzić rękę od spodu zderzaka.
Skoda Octavia - wyjmujesz lampę, ale tutaj pomyśleli, bo jest zaczep, do którego w samochodzie masz śrubokręt i wyciągasz lampę na jednym stałym elemencie, nie trzeba zdejmować śrub z regulacji.
W Citroenie Berlingo osoby o dziecięcych dłoniach dadzą sobie radę. A ja przy jednej lampie muszę otworzyć i trochę nagiąć obudowę przekaźników...
Można by tak długo. Już nie raz się wściekałem. UE narzuca wiele norm, nie raz idiotycznych, a o taką pierdołę mogliby zadbać.

ale moim faworytem jest VW passat z silnikiem 1.9 TDI o oznaczeniu AFN. Silnik ustawiony jest wzdłużnie i do wymiany rozrządu trzeba zdjąć cały (!) pas przedni. Zderzak, lampy, belkę, chłodnicę. Więc przy wymianie rozrządu mechanicy zazwyczaj wymieniają płyn chłodniczy. Jeśli samochód ma lampy ksenonowe to sugerowana jest wymiana palników, bo trwałość tych jest niewiele dłuższa niż rozrządu. A do wymiany palników znów trzeba będzie zdejmować zderzak i lampy... Fajna sprawa. Cieszysz się fajnym dieslem, a jeśli zrobisz te czynności na raz w dobrym warsztacie to na fakturze będzie się miało jakieś 3,5 tys zł, jak nie lepiej.

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 10:53   

Możemy stworzyć osobny topić jakie gówno teraz robią. Dodam dla smaczku od siebie. Wymiana paska klinowego = odkręcanie poduszki silnika - opel astra f... i w tym momencie najbardziej zazdroszczę posiadaczom garbusa gdzie trwa to 10 sekund i to na włączonym silniku :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 10:55   

A roboczogodzina serwisu z 200-400zł:)

Barył
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 11:41   

W focusie II by wymienić żarówkę z przodu, trzeba wyjać cała lampę. Ale żeby to zrobić należy odkręcić jedną śrubkę(to jeszcze ok), ale potem trzeba odpiąć jeden zatrzask do którego nijak nie ma dostępu. Chyba że ma się małe chińskie rączki lub ma się z 5 lat...

W renault megan 99 z silnikiem 1.4 by wyjąc akumulator trzeba zdemontować podszybie, a w komorze silnika jest tyle miejsca że zmieścił by się tam aku z ciągnika.
A co ciekawe przy silniku 1.6 aku jest już łatwo dostępny, umocowany przy silniku.
Ale lepsze akcja jest przy dostępie do głównych bezpieczników 60A które są obok akumulatora(silnik 1.4), pod podszybiem gdzie jest masa wilgoci i leje się na nie woda :)
No naprawdę nie wiem co za idiota umiejscowił tam bezpieczniki, po paru latach wszystko jest zaśniedziałe i robią się cuda w elektryce.
Ci Francuzi......

Kędzior
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 11:45   

no passaty są fajne. Robiłem kilka razy. Do wyjęcia śruby jednego z wahaczy z przodu trzeba poluzować całe sanki pod silnikiem i całość opuścić :D A niby te gestapowskie wozy bojowe mają być takie proste.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 12:35   

Jak wymieniałem żarówkę(/ki po rozebraniu) w ducatto 2003 to bez zdjęcia atrapy niema o czym gadać oczywiście lampy też trzeba wyjąć ale cała operacja zajmuje max 10 min na 2 lampach! Micra k11 przed liftingiem z żarówką przedniego migacza walczyłem 15 min bo wyjąć wyjąłem ale włożyć i zamocować to już wyższa szkoła i trzeba chociaż poluzować aku. W corsie c żarówkę główną wyciąga się super ale lampa stawia mega opór przy montowaniu żarówki z powrotem a konkretnie oprawki, żeby otworzyć puszkę z bezpiecznikami trzeba odgiąć pompę abs. Ja w trabim wściekam się tylko na dostęp do 3 śruby rozrusznika bez odkręcania prawego koła ale po prostu zmieniłem śrubę :D

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 12:59   

wymiana jedynej żaróweczki podświetlenia climatronika w lagunie - trzeba rozbebeszyć cała konsolę środkową, łącznie z demontażem audio i połowy kokpitu. Wkręty mocujące panel klimatronika są dobrze ukryte od tyłu tego panela, bez service manuala praktycznie nie do znalezienia. Nie mam fotki z tej wymiany.
Daewoo nubira - wymiana nagrzewnicy, która w tych autach rozszczelnia się po ok. 10 latach i płyn chłodniczy rozgrzewa tylko stopy pasażera :) Rzeźnia na długi zimowy wieczór - pół kokpitu do rozebrania, łącznie z odkręcaniem profili wzmacniających.
http://www.fotosik.pl/pok...0555089b43.html

vw T5 - wymiana filtra przeciwpyłkowego - trzeba rozebrać kokpit od strony pasażera, łącznie z wyjęciem całego schowka - do odkręcenia ze 20 wkrętów. W poczciwym T4 wymiana takiego filtra trwa minutę.
http://www.fotosik.pl/pok...88de429ab6.html

Poza tym, w T5, aby wyjąć reflektor należy zdemontować grill i zderzak, a aby zdemontować zderzak, wcześniej należy się pozbyć dolnej osłony silnika i najlepiej nadkoli.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 13:26   

Kuchar, obwaim się, że wymiana wszelkich zarówek podświetlenia deski czy przełączników nie jest sexy:] W swoim aucie mam jedną przepaloną pod gałką ustawiania nawiewu. Czekam na następne, zmieniać będę hurtem bo by się tam dostać muszę zdjąć wszytsko od góry (pułeczkę na desce, zegarek, panel przycisków szyb, centralnego i klimy, radio). To jest na spokojnie godzina zabawy. Tyle samo czasu zajął mi montaż haka wraz z wiązką:]
Filtry przeciwpyłkowe to znów oddrębny temat. Filtr kosztuje grosze, a wymiana rzuca na kolana.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 15:30   

Wymiana żarówek w ducato,scudo i pochodnych 2010-gratulacje.Wymiana żarówek w stilo-tylko serwis w praktyce.I o to chodzi.Dealer nie zarabia na aucie tylko na serwisie.Spalone żarówki nie podlegają gwarancji.Wymiana żarówki podświetlenia pokręteł nadmuchów w masterze poprzedniej generacji-żarówka 2 zł,wymiana 110 zł.Godne polecenia samodzielnej wymiany żarówek są citroeny C3,C4,C5.Oczywiście mowa o przednich.Etc etc

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-10-20, 15:32   

Voo Doo ;) poprę twoje słowa filmikiem :D mogę?

http://www.youtube.com/watch?v=BQhfcdQf1QA

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi