|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Olej do skrzynki biegów 80W (wynalazek ??) |
| Autor |
Wiadomość |
Bross.
Gość
|
Wysłany: 2010-10-07, 19:31
|
|
|
Szukałem alternatywy odnośnie oleju do skrzyni biegów do Trabanta 353 (Torpeda lub Wabant).
Na forum nieraz poruszane były sprawy szybko kończących się skrzyń biegów - wolne koło, albo synchronizatory, dziś wpadłem na Niemieckiej produkcji olej : Liqui Moly GETRIEBEOL SAE 80W - Olej mineralny.
Oto jego cechy :
Olej mineralny wysoce wydajny, całoroczny olej przekładniowy API-GL 4
Ułatwia zmianę biegów,
Spełnia najwyższe wymagania,
Dobra ochrona przed zużyciem,
Może być stosowany w dowolnych porach roku.
Przeznaczenie :
Dla mocno obciążonych przekładni ,przekładni głównych oraz napędów końcowych
Należy stosować się do zaleceń producenta przekładni.
Olej znalazłem w hipermarkecie Tesco 500ml za 6zł na allegro cena = x2
Założyłem ten temat bo to raczej specyfik ,a nie normalny Olej do skrzynki biegów ,przewidywany olej katalogowo nie tylko do trabanta to tradycyjnie Hipol 10 (zimą)lub Hipol 15 (latem)
Charakterystyka :
Hipol Mineralny olej do przekładni samochodowych posiadający bardzo dobre własności smarne, przeciwutleniające, przeciwkorozyjne i przeciwpienne.
Zastosowanie :
Przeznaczony jest do smarowania tylnych mostów oraz przekładni pojazdów mechanicznych pracujących w trudnych warunkach eksploatacji, tj. przy:
dużych prędkościach i małym momencie obrotowym,
małych prędkościach i dużym momencie obrotowym,
oraz w tych maszynach i urządzeniach, do których producent zaleca olej klasy GL-5 wg API.
Pytania
1 Czy warto zastosować Liqui Moly SAE 80 ??
2 Czy lepiej zostać przy Hipol 15 SAE 90 ??
3 Czy można te oleje zmieszać razem ?? w stosunku 2:1 (hipol 1L Moly 0,5L)
4 Czy Liqui Moly GETRIEBEOL SAE 80W będzie w stanie lepiej zadbać o synchronizatory i o wolne koło ??
5 Co lepsze do naszych skrzyń biegów ??.
 |
|
|
|
 |
kuzyn353
Gość
|
Wysłany: 2010-10-08, 11:51
|
|
|
Ja kiedyś nalałem jakiś super olej do przeciążonych przekładni. SAF-X 90W140 Kosztował ponad stówkę za litr.
I tak się posypała skrzynia. Teraz leję hipol.
Jak się spisze ten olej który Ty wynalazłeś, nie wiem. Myślę że podobnie :) |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2010-10-08, 22:48
|
|
|
| Zazwyczaj produkty LM są bardzo dobrej jakości. Nie powinien zaszkodzić. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-10-09, 03:30
|
|
|
| Ja proponuje raczej hipol na ciepłe miesiące,a na zimne coś rzadszego.Jak skrzynka ma parę ładnych lat to bym jej raczej nie częstował nowościami,z resztą skrzynia z epoki to olej też,ewentualnie współczesny,ale zbliżony parametrami do tych z epoki. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|