|
Wymiary podproży. |
| Autor |
Wiadomość |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-08-26, 16:10
|
|
|
Witam ;] W związku iż nie znalazłem nic na forum, zwracam się z ogromną prośbą, jeśli ktoś ma możliwość podać wymiary podproży-
wzdłuż, wszerz oraz kąty podgięcia :> Byłbym bardzo wdzięczny :) |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2010-08-26, 16:28
|
|
|
| Nie możesz pomierzyć u siebie na trabancie ? ;] |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-08-27, 19:48
|
|
|
Długość: od końca przedniego nadkola do poczatku tylnego nadkola.
- czasem trzeba podreprować boki jaskółki, więc taka długość będzie potrzebna, pozostałych wymiarów i kątów nie potrafię podać z pamięci.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Jakub K.
Gość
|
Wysłany: 2010-09-10, 14:25
|
|
|
Mam nowe podproża w garażu (fakt, że z motirexu, ale są).
Wieczorkiem podejdę to Ci pomierzę jeśli dalej tych wymiarów chcesz.
PozDDRawiam. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-09-10, 14:40
|
|
|
| aktualne aktualne ;) możesz podrzucić bo dlaczego mam wyrzygać 120 zł w motirexie za komplet z przesyłką jak mogę wyrzygać 20 zł na arkusz blachy i dać na giętarkę za free, efekt ten sam ;] |
|
|
|
 |
Jakub K.
Gość
|
Wysłany: 2010-09-10, 20:34
|
|
|
Próg
Kolejno:
Niebieski 132cm
Czerwony: 132.5cm
Pomarańczowy: 133cm
Ranty mają po 2cm (miejsca spawania)
Jasny róż: 5.5 cm (wierzch)
2x Żółty (nachylenie) 4cm i 7cm
4cm do Niebieskiego
7cm do Pomarańczowego.
Jakby było coś nie jasne, to pisz.
gg: 128038
PozDDRawiam. |
|
|
|
 |
Dymatorek
Gość
|
Wysłany: 2010-09-10, 20:53
|
|
|
| WIELKIE dzięki Ci ;) Zrobie sobie szablon w któryś dzień albo schemat, to jest blacha 1,5 mm? czy 1 mm? |
|
|
|
 |
Jakub K.
Gość
|
Wysłany: 2010-09-10, 20:58
|
|
|
Oj nie powiem Ci, ale waży to troche.
Myśle, że jak nawet dasz grubszą, to nic się nie stanie :).
Mówię, jak będziesz miał problemy, albo czegoś potrzebował, to pisz śmiało. Póki mam je jeszcze na wierzchu : )
PozDDRawiam i Powodzenia. |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 00:46
|
|
|
Mam problem :D
Najprawdopodobniej będę musiał wymienić próg, bo wygląda tak
Uploaded with ImageShack.us
W co mam się wyposażyć? Widziałem na aukcjach podproża i nadproża. Dwa te elementy trzeba jakoś zespawać ze sobą zanim się do auta przyspawa czyco? Czy można wymienić nadproże zostawiając stare podproże i na odwrót? |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 01:35
|
|
|
| Na upartego możesz ale co ci to da jak robota prawie ta sam? Takie zgnite progi mocno osłabiają podłogę i leje Ci się woda do jaskółki a to już nie jest cool. Ja progi u siebie latałem (pewnie zaraz usłyszę że to druciarstwo) i śmigają już ponad rok to raczej ci nie powiem dokładnie ale elementy wymieniasz po kolei raczej nie spawasz ich razem tylko raczej najpierw podproże a później nadproże ale tu są więksi spece od tego. Pozdro |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 14:54
|
|
|
Qba: jeśli nigdy nie robiłeś tego, a może nie widziałeś jak ktoś robił. To wcale za to nie bierz się sam.
Przy wymianie powinna być zachowana taka kolejność:
1. wypoziomowanie auta i dobre ustawienie na kobyłkach (nie może stać na kołach!)
2. zdjęcie obu kartonów (można odchylić częściowo, ale to jeszcze wiecej roboty)
3. wycięcie starych elementów.
4. sprawdzenie sposobu zamykania drzwi (muszą zamykać się lekko) uszczelka drzwi powinna być zamontowana (oprucz miejsca wycięcia starych elementów) - ewentualna korekta ustawienia auta.
5. dopasowanie i wspawanie podproża.
6. dopasowanie i wspawanie nadproża.
7. zabezpieczenie antykorozyjne.
8. montaż wczesniej zdjętych kartonów.
9. malowanie.
Warto zabezpieczyć szyby, stosując szlifierkę możesz je zniszczyć.
Nie wspomniałem o wymontowaniu foteli i tylnej kanapy, oraz o wyjęciu wykładziny - to należy zrobić wcześniej. Przy okazji masz całą podłogę do dokładnego obejżenia.
Ze zdjęć widać, że masz wszystko do wymiany (góra/dół) nie warto w takim przypadku "oszczędzać" i wymieniać tylko fragmenty.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 15:31
|
|
|
To wcale za to nie bierz się sam.
Nie zamierzam:P Po prostu chciałem wiedzieć i ewentualnie dać wskazówki osobie, która to będzie robiła.
I tak auto całkiem rozkładam, bo rama idzie do piaskowania. Po tym zabiegu zapewne wyjdzie na wierzch sporo innych miejsc do pospawania.
Będzie tylko problem z wymianą progu z założoną uszczelką i drzwiami. Czy to konieczne? |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 17:39
|
|
|
sorry za ot
Jajer... odbierz, odpisz czasem. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 19:08
|
|
|
| I jak zwykle Jajer najlepszą instrukcje z możliwych zapodał!!! Prawdziwa skarbnica wiedzy na temat trabika! |
|
|
|
 |
Qba
Gość
|
Wysłany: 2010-10-02, 20:33
|
|
|
Oj tak...