Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Regeneracja chłodnic
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-07, 15:50   

Ciekawi mnie ile kosztowała by regeneracja ori chłodnicy, bardzo dużo warsztatów zajmujących się regeneracją mieści się w Krakowie, ktoś coś wie na ten temat? Korzystał z usługi?

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-07, 17:47   

Nowa chłodnica do felicji/faworit kosztuje poniżej 60zł. Trzeba tylko pociągnąć wąż na drugą stronę.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-07, 18:35   

a ty kuzyn byś kupił taką? ;)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-09-07, 20:09   

Ja założyłem z Golfa 110zł praktycznie P&P ale miałem już Golfoski wiatrak.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-09-08, 07:18   

Bogdan 611, kpisz sobie z golfów, a chłodnice z golfa razem z wiatrakiem założyłeś? :))))
Co do meritum: kup nową.
Pozdro
Kuchar

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-09-08, 13:30   

W trampolo silnik też jest z golfa i dlatego sprzedałem:)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 07:15   

W trampolo silnik też jest z golfa
Jak wskazuje sama nazwa trampolo
Przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać :P

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 12:09   

Był Golf 1.05 ale mało tego wyszło bo nie chciało to jeździć.P

maxxx601
Gość
Wysłany: 2010-09-09, 14:19   

Trampolo jak nazwa wskazuje ma silnik z poloneza... trucka? :D

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-10, 10:50   

jak mam rzygać sałatą na nowy i rzeźbić mocowanie pod niego to wole zregenerować ten jeśli jest możliwość wymienić uszczelki z jednej i z drugiej strony za podobną kwotę :)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-12, 17:07   

rozebrałem swoją chłodnicę (oryginalną) no i co się okazuje, z jednej strony uszczelka nadgryziona zębem czasu, chcąc dać szansę oryginałowi postanowiłem coś wymyślić, choć nie będzie to trwałe na lat kilka ale da mi trochę czasu na uzbieranie kwoty na nowy. Zamieszczam http://picasaweb.google.c...N77qJ78sIPZ_QE#
">tutaj link do kilku fotek wykonany w trakcie "napraw" w razie gdyby ktoś znalazł się w podobnej sytuacji. Po ściągnięciu plastikowego dekla ukazuje nam się uszczelka która dołem przestała odgrywać rolę uszczelki, tak więc miejsce to oczyściłem z jej sparciałych resztek i potraktowałem kwasem w celu usunięcia zanieczyszczeń. Chcąc nie chcąc aluminium cyną nie zalutuję więc nie zagłębiając się w szczegóły i nie tracąc czasu kupiłem jeden z lepszych klejów dwuskładnikowych, na odsłonięte miejsca naniosłem pędzlem rozmieszany klej, jutro ponowię tę operacje aby mieć pewność że klej nie spłynął w głąb chłodnicy. Na plastikowej pokrywie również widać ślady kleju który ktoś kiedyś nanosił ze względu na nadpęknięty króciec, klej już stracił swoje właściwości po wieloletnim użytkowaniu, miejsce to oczyściłem oraz naniosłem warstwę kleju. Myślę że zda egzamin chociaż na kilka miesięcy.

http://picasaweb.google.c...N77qJ78sIPZ_QE#

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-27, 09:34   

apropo chłodnicy z golfa II, może ktoś będzie wiedział, otóż chłodnica z golfa II ma już obwód między czujnikiem a wentylatorem, do czujnika idą 2 kostki, z czego jedna składa się z dwóch, plusa i masy (czerwony i brązowy) i zostaje druga kostka z przewodami o kolorze czerwono-białym? Problem w tym że jak podłączam plusowy pod przewód czerwono-biały a masę pod masę i plus pod czerwony to załącza się "na krótko" ;) co robić?

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-09-27, 13:50   

Masę wentylatora podłączaj pod masę auta, a do wyłącznika termicznego przy chłodnicy podłączaj PLUS i plus od wentylatora. Przecież jest to "wyłącznik", który ma załączyć po osiągnięciu temperatury.
Sprawdź czy wentylator kręci się w dobrą stronę!

Pozdrawiam.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-27, 15:53   

czyli generalnie powinien być jeden plus a nie dwa, a są dwa, dodam że czujnik temperatury ma 3 piny :)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-09-27, 21:59   

Tak wygląda WIĄZKA

A tak wygląda schematycznie gdzie :
-czerwony przewód to czerwony przewód
-brązowy przewód to brązowy
-niebieski to czerwono-biały
-zielony przewód to czerwono-czarny

-średnia kostka - czujnik
-duża kostka - wentylator

Schemat

Przepraszam za gównianą oprawę graficzną ale chyba da się odczytać.
No i co mogę jeszcze dodać, podłączając należyte przewody pod podwójną kostkę (czerwony i brązowy) wentylator odpala na krótko, kolega zasugerował mi że może to być dwubiegowy wentylator ale jak to ugryźć, nie mam pojęcia...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi