Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podrasować dwusuwa...?
Autor Wiadomość
SubZero
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 19:08   

Witam
Ostatnio wziąłem się za przeróbkę trampka z silnikiem dwusuwowym na wersję typu buggy, będzie on śmigał w terenie, więc przydałoby się uzyskać z tego silnika jak najwięcej mocy. Piszcie tu swoje pomysły.

Kozak
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 19:14   

Pomyśl nad innym zespołem napędowym a 2t zostaw w spokoju

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 19:39   

Popieram Kozaka !!
Dobierz silnik do potrzeb a nie dobijaj rasowaniem. Każdy silnik jest opracowany do konkretnych warunków. Pewnie, że można go "podrasować". Ale coś za coś. Im bardziej go podrasujesz tym bardziej będziesz go dobijał.
zastanów się czy warto. Tak jak pisze Kozak: chcesz mieć coś więcej, załóż większy silnik. Tylko pomyśl czy większą moc wytrzyma ci zawieszenie, jaskółka, układ hamulcowy itd.
Narobisz się, wpakujesz kupę kasy i może pojeździsz sezon a potem na złom.
Przemyś to.
Pozdrawiam

SubZero
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 19:50   

Nie chodzi mi o nie wiadomo jakie kombinacje, tylko małe patenty, które nie szkodzą silnikowi np. jak ostatnio się dowiedziałem (nie sprawdzałem wiec nie wiem czy to w ogóle działa) wypolerowanie od wewnątrz króćca łączacego gaźnik z cylindrem podwyższa moc nawet o 10-15 KM. Co do tego czy mnie to kosztuje... Trabantów mam 5 i to praktycznie za darmo, więc jednego moge poświęcić na zabawę i drobną modyfikację.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 19:52   

wypolerowanie od wewnątrz króćca łączacego gaźnik z cylindrem podwyższa moc nawet o 10-15 KM.
Bzdura

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 20:00   

wypolerowanie króćca daje 14-19 KM

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 20:04   

Założenie 3 elektrodowych świec daje 8KM, a splanowanie głowicy o 4mm daje dodatkowo 17 koni. Do tego paliwo 98 oktan i masz 113KM.
Niestety wytrzymałość takiego silnika spada drastycznie do ok 80 tyś kilometrów.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 20:23   

kuzyn353 to może ja sobie założę takie podrasowane 2t do mojej 2 tonowej polówki? ;P

Rambo
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 21:29   

a złożenie lusterek daje następne 17 koni ;)

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 21:34   

SubZero, już raz zakładałeś temat i znów wyskoczyłeś.
Nie wierz w takie bajki, bujdy i bzdury. Kto Ci to powiedział? Weź tą osobę palnij w łeb i zaproś do lektury o silnikach. Stary jakby polerowanie kanałów dawało taką moc to robiliby to w fabryce.
Taki skok mocy dla trabanta to skok o 50%. Kosmos jakiś. Ręce mi opadły.
Jak chcesz mieć buggy to zmień silnik, pożnie mówimy. Najlepiej na coś chłodzonego wodą, bo jak się gdzieś zakopiesz i zaczniesz pałować silnik 2T chłodzony powietrzem...
Kiedyś się rasowało silniki 2T do rajdów, ale takie silniki wytrzymywały kilka wyścigów i koniec.
Poza tym do jazdy buggy moc nie jest aż tak istotna, w terenie raczej ekstra szybko nie jeździsz. Bardziej potrzebny jest moment obrotowy i dobre sprzęgło, żeby się czasem z piachu czy błota wykopać. Trabant raczej temu zbyt dzielnie nie podoła:P
Mógłbym tutaj dorzucić jeszcze kilka argumentów, ale mi się nie chce.

SubZero
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:18   

Jestem w tym ciemny, inaczej bym nie zakładał tego tematu ;p ale ciekawe rzeczy piszecie, więc jak najbardziej wyrażajcie swoje opinie ;D

machoony
Gość
Wysłany: 2010-09-04, 22:31   

Kiedyś się rasowało silniki 2T do rajdów, ale takie silniki wytrzymywały kilka wyścigów i koniec.
albo rajdow albo wyscigow. to nie sa synonimy

magik
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 09:13   

jak chcesz na poważnie na co nie licze to wał do sportu w trabancie 400 Euro. Powiększone cylindry z tłokami 668 cm 400 Euro i głowice to tego 80 Euro.
Jak Cię stać na 5 koła to prosze bardzo inaczej to rzeźba w g....

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 09:37   

Machoony, masz rację, z ogółu mojej wypowiedzi wynika, że raczej mnie poniosło-źródło nieścisłości:)

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-09-05, 11:46   

a u nas w Częstochowie jest buggy na bazie Trabanta:) i będzie można go oglądać za niedługo w Bytomiu:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi