Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze wskaźnikiem temperatury 1.1
Autor Wiadomość
ali & sisi
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 00:41   

Po ponad roku stania przywracam trabiego do życia, zrobiłem już prawie wszystko, zatrzymałem się na wskaźniku temperatury:
sam wskaźnik mrugnie czasem czerwoną diodą natomiast wskaźnik poziomu paliwa działa podobnie do obrotomierza tzn im wyższe obroty tym mniej paliwa wskazuje.
Od czasu gdy działał z elektryką nie było nic grzebane, czujnik (włącznik wentylatora) chłodnicy nowy (sprawdzałem 2 na obu to samo) po odłączeniu kabli z czujnika poziomu paliwa z baku nie działają żadne diody. Wentylator chłodnicy włącza się prawidłowo. Wszystkie bezpieczniki nowe, gniazda wyczyszczone.
Jakieś pomysły czym to może być spowodowane? Może ktoś się z tym spotkał...

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 16:16   

Może być walnięty wskaźnik. Prawdopodobnie siadła elektronika, poszukaj na szrocie takiego (pasuje od warba 1.3) i przełóż.

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-03-07, 16:32   

A ciekawe jakby sie wskaźnik zachowywał po odłaczeniu alternatora, kiedy nie byłoby wzrostu napięcia wraz z obrotami.
A może masz za duże ładowanie że sie spaliło?

Mojego też coś bierze, gdy jest na 1 zielonej razem z 2 zielona zapala sie czerwona.

ali & sisi
Gość
Wysłany: 2009-03-11, 01:00   

Ładowanie 13.3V a co dziwne mam odpięte i zaizolowane przewody czujnika paliwa przy baku a podczas jazdy czasami niektóre diody ze stanu paliwa zapalają się...

Sikor
Gość
Wysłany: 2009-03-11, 18:19   

Masa na desce rozdzielczej...

ali & sisi
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 01:27   

poprowadziłem dodatkową masę - bez zmian. Ręce opadają...
Ma ktoś z okolic Katowic (Sosnowca) cały wskaźnik pożyczyć lub odsprzedać?

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-03-12, 10:59   

Albo wstaw zegary z Golfa, skoro silnik od niego masz, z obrotomierzem.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-13, 09:35   

Albo wstaw zegary z Golfa, skoro silnik od niego masz, z obrotomierzem.
Tak, na pewno pasuje wiązka...

ali & sisi
Gość
Wysłany: 2009-03-13, 11:21   

Nie dzięki zegary z trabanta zostają, już wole żeby nie działały ale z trampka niż działające z golfa

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 15:07   

Odgrzeję zarazem witając przybyłych ;) Pisałem już w innym temacie o problemie jaki dotknął moje nieszczęsne zegary a mianowicie wskaźnik temperatury... ;( Od ponad pół roku wskaźnik pokazuje na zimnym silniku czerwoną diodę. Gdy się lekko zagrzeje dioda czerwona gaśnie. Posądziłem eletronikę, podłożyłem drugi, to samo i trzeci również to samo, starałem się podłączyć wszystko wg schematu. Niestety problem się powtarza. Z niedowierzaniem w zgodność kolorów ze schematem rozebrałem jeden zegar aby sprawdzić które kable są odpowiedzialne za wskaźnik temperatury. Czarne na białym iż był to kabel zielony i żółty. Pomyślałem aby podpiąć zegar na krótko tzn 12+ pod kabel żółty oraz mase pod kabel brązowy(główny dla całego zegara) oraz bezpośrednio z czujnika pod kabel zielony w zegarze. Żadnych oznak życia. Jeżeli to coś wyjaśnia to spierniczyło się to podczas gazowania, nagle zegar zgasł bo patrzyłem akurat na niego. ;/

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 16:14   

dodam też że akcje na krótko robię poprzez kostkę na bezpieczniku o niskim amperażu ;)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-18, 22:24   

A sprawdziłeś czujnik? Jak sprawdzałem na krótko to jeden kabel po podaniu masy na niego zapala czerwoną diodę a na drugim za pomocą potencjometru regulowałem zapalenie diodek.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-19, 00:21   

no czujnik funkiel nówka, mam jeszcze kilka trabowych i dupka... ;/

magik
Gość
Wysłany: 2010-08-19, 07:27   

"Elektryk samochodowy" - Dzień dobry !

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-08-19, 12:32   

Magiku już tak mówiłem do tej instalacji... Nie boi się niczego, nadal stawia na swoim... :<

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi