Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konwerter CB/MW
Autor Wiadomość
Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 09:30   

A więc pojawiło się coś takiego na allegro:
http://nowyelektronik.pl/...e=opis&nr=76594

Pozwolę sobie to w kilku słowach zaopiniować.
Plusy:
+cena ( tylko niecałe 40zł)
+prostota
+brak konieczności posiadania dodatkowych urządzeń oprócz radia samochodowego

Minusy:
-jakość przesyłanego sygnału pozostawia dużo do życzenia
-to nie jest CB
-brak jednoczesnej pracy radia

A więc w paru zdaniach urządzenie wpinamy pomiędzy radio i antenę oraz dostarczamy +12V i to wszystko. W radiu pozostaje nam odnaleźć częstotliwości AM średniego zakresu i dzięki temu możemy złapać falę w paśmie CB. Sygnał dostarczany jest nam w czystej postaci tj wraz z szumami o odgłosami silnika.
Sens urządzenia jest wtedy gdy z bliżej nieznanych nam powodów nie możemy mieć CB w aucie oraz chcemy za niewielką cene wiedzieć od czasu do czasu co się dzieje na drodze.
Obecnie u mnie to jeździ w pojeździ i jest w "fazie testów".
Chcę spróbować przepiąć pod inne źródło +12V tak aby sygnał nie był dostarczany bezpośrednio z akumulatora.
Jeżeli chodzi o zasięg sygnału to tutaj wszystko zależy od anteny tak samo jak w przypadku CB. To tak w kilku zdaniach abyście wiedzieli że coś takiego już jest i jest bardzo proste i może pomóc a na pewno nie zaszkodzi.

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 09:35   

ale jakie sa powody zeby nie kupic cb a kupic to?

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 09:48   

Hehe no całe mnóstwo. Każdy ma swoje. Brak możliwości stałej anteny brak, brak miejsca na antenę, brak kreatywnego miejsca na CB, brak dachu itp itd. Machoony podaje alternatywę a nie chcę próbować stawiać tego wyżej niż samo CB bo owszem sam uważam że CB jest lepsze ale to może mieć sens dopiero wtedy kiedy CB być nie może...

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 10:33   

no ja cie rozumiem, ale wlasnie probowalem wymyslic jakis powod. jedyny to brak dachu jak u ciebie. ale zawsze jest bagaznik :)
bo antene zwykla mozna zamienic na triflexa badz tajfuna i juz masz fajna antenke :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 11:19   

U mnie osobiście jest problemem brak miejsca na antenę. Magnes odpada wystający profil z bagażnika wg mnie strasznie szpeci wygląd w tym przypadku. Pozostaje tylko Moba teleskopowa która jest do sprowadzenia za kwotę całkiem pokaźną jak na antenkę (ok 70euro).
Powód dla którego warto coś takiego mieć to wg mnie potrzeba wiedzy co sie dzieje w przypadku braku radia i braku potrzeby prowadzenia rozmów z innymi uczestnikami ruchu :) oraz cena. To nie jest oferta handlowa tylko info że jest coś takiego. Jedni uważają że jest im potrzebne i mają inni że nie i wcale ich to nie interesuje bądź wolą CB. Ja w każdym razie stwierdziłem że trzeba to przetestować i wiedzieć co i jak :)

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 11:27   

a jakosc rozmow? duzo gorsza? nie widze zadnego pokretla czulosci, da sie to jakos regulowac?

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 11:35   

Machoony :) To kosztuje 30 zł :) Ten konwerter tak naprawdę służy do zmiany częstotliwości pracy anteny. Nie ma niestety filtrów i pokręteł czułości aczkolwiek pomysł jest do przeanalizowania jaki filtr założyć aby starać się zmniejszać szum.

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 11:48   

ale cokolwiek slychac? sprawdz za 3 godziny jak sie katowice zakorkuja przez tour de pologne i posluchaj :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 12:29   

Nawet jakiś ktoś to już nagrał:http://www.youtube.com/watch?v=pC-fWVC4ETw
z tym że akurat moja wersja pracuje na niższej częstotliwości tj 819kHz ale efekt podobny.

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 12:54   

szkoda ze nie da sie tych irytujacych piskow skrecic.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 14:50   

Jedyny plus to chyba cena. Ciekawe urządzenie ale dziwne. Niemniej jednak myślę że urządzenie znajdzie nabywców wśród młodzików chcących uniknąć mandatu.
Ja wolałbym chyba krótkofalówkę ręczna w samochodzie. Zawsze byłaby możliwość się jakoś odezwać do auta obok :)
Plusem tego urządzenia jest to że nie musisz targać CB do domu bo tej skrzyneczki nikt nie kradnie :)
Większość CB jednak jeździ luzem między siedzeniami i jest łakomym kąskiem a w tym przypadku złodziej nie ukradnie bo by go ziomale wyśmiali że gówno zajumał ;)

machoony
Gość
Wysłany: 2010-08-03, 15:22   

trzeba zamontowac tak zeby nie bylo widac :) i antenke odpowiednia sirio triflex albo tajfun :)

znajomy jezdzi z krotkofalowka podpinana pod magnesowa antene. daje to rade, ale ja jednak bez unidena zycia nie widze :)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2010-08-05, 21:51   

Ciekawy patent - dobry dla tych, którzy nie bardzo chcą wozic CB-radio, martwic się o ściąganie anteny, schowanie sprzętu, ale czasem chcieliby posłuchac co spowodowało korek, albo gdzie suszą!

Wojtas_CB
Gość
Wysłany: 2010-08-05, 23:51   

Wg mnie pomysł chybiony Ale amatorzy się na pewno znajdą. Największym minusem jest brak blokady szumów oraz jednoczesnego słuchania radia poza tym jest to bardzo prosty konwerter więc nie ma się co spodziewać dobrej jakości odbioru dodatkowo jeśli ktoś będzie rozmawiał na sąsiednich kanałach my będziemy odbierali tylko bełkot. Miałem okzaję przetestować coś takiego a w samochodach z "Xenonami" wogóle nie ma racji bytu.
Szkoda kasy
Tyle ode Mnie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi