Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Schemat elektroniki sterującej gaźnikiem 1.1
Autor Wiadomość
j3drus
Gość
Wysłany: 2010-07-18, 11:16   

Witam, Panowie potrzebuje schemat elektroniki sterującej gaźnikiem w Polówce, oraz schemat podłączenia wskaźnika temperatury i kontrolki ciśnienia oleju. Prawdopodobnie pomyliłem się przy podłączaniu zegarów i tego "czarnego modułu" od gaźnika. Teraz kontrolki o temp i paliwa w ogóle się nie świecą a gaźnik w ogóle nie reaguje na podłączenie okablowania. Z tego co widzę w książce nie ma takich "osobnych" schematów. Jeśli ktoś wie jak podłączyć te ustrojstwa to bardzo proszę o pomoc.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 09:39   

Nie wiem czy ci to coś da ale ja z tego korzystałem jak miałem porozpinana instalacje od silnika i wszystko się kula. Wysyłam na mejla podanego w profilu.

j3drus
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 15:53   

Dzięki, przydało się. Wiesz może pod które przewody podłączyć wskaźnik temp(albo całe zegary) i kontrolkę od ciś. oleju?

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 20:25   

jak jutro będę miał chwile to pstryknę fotkę licznika z tyłu bo mam rozebrany ale 30 km od miejsca zamieszkania. I uważaj na dwa białe kable bo jeden idzie do rozrusznika (a z niego do cewki rozruchowej) a drugi do grzałki w gaźniku. A dlaczego potrzebny Ci taki schemat jeśli można wiedzieć?

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-27, 23:47   

No ładnie tam spawasz. Żeby ruszyć tą kupę żelastwa to będzie potrzebny mocny silniczek ;) Nie analizowałem dokładnie Twoich zdjęć. Tylko pytanie. Nie wydaje Ci się że przy uderzeniu w tył samochodu, wstawione nad nadkolami profile mogą się wbić w drzwi? Uważaj żeby nie przedobrzyć.

j3drus
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 16:50   

dlaczego potrzebny Ci taki schemat jeśli można wiedzieć?
Buduje Buggy Piranha z silnikiem Trabanta, bo tyle zostało z niego po wypadku.
Jeśli chodzi o przewody to elektrykę gaźnika już ogarnołem zostały tylko zegary. Przy zegarach zostały mi dwa przewody; biały i brązowo-czarny. A przy module sterującym; biały i żółto-czarny. Możesz napisać który biały ma iść do rozrusznika a który do cewki zapłonowej? i gdzie ma być podłączony ten żółto- czarny, bo brązowo-czarny od zegarów to chyba masa.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-28, 21:34   

do kontrolki ciśnienia oleju idzie żółty ale to już pewnie wiesz. Jak dobrze pamiętam to żółto-czarny do elektro zaworu na gaźniku a co do białego to muszę luknąć u siebie. no z tymi białymi to jest tak że najprościej poszukać od cewki, znajdź tam biały na śrubce i podłącz miernika z pomiarem oporu i teraz sprawdź na którym białym pokaże zero, ten z zerowym oporem (przewodzi prąd) podepnij do dodatkowej wsuwki na rozruszniku (masz tam jeszcze czarno czerwony kabel do uruchomiania elektro magnesu a na biały jest osobna wsuwka). Dla pewności na 2 białym kabelku powinien być plus aż do rozgrzania silnika i jego podpinasz do przezroczystego przewodu po prawej stronie gaźnika (na tym białym kablu będzie + pod warunkiem że masz podłączony termostat do jeża) Brązowo czarnego na zegarach nie mam. Nie jestem pewien ale ten biały z zegara i biały przy module sterującym to odcięcie zapłonu ale muszę to sprawdzić na instalacji u siebie jak nie zapomnę.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-07-29, 14:40   

A nie prościej zerknąć do reparaturanleitung:
http://www.cartoontrabant...11_elektrik.pdf

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-07-31, 23:01   

sorki nie porobiłem fotek nie miałem za bardzo jak! Może w poniedziałek mi się uda to coś podeślę. Jak prace idą?

j3drus
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 09:53   

Ok już wszystko działa. Dzięki wszystkim za pomoc. Wiem że to forum Trabanta ale wrzucę fotki Buggy

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 14:13   

no to jeśli moge coś koledze podpowiedzieć oczywiście traktuj to jak radę a czy uznasz to za krytykę to już twoja sprawa. Po pierwsze układ kierowniczy powinien mieć drążki za wahaczami a nie przed i to jeszcze tak nisko, na przegubie układu kierowniczego wyzuć przegub parciany, akumulator i zbiornik paliwa powinny być gdzie indziej bo stwarzają duże zagrożenie przy wywrotce, powinieneś zrobić zderzak chroniący wahacze przed uszkodzeniem i wymień pręty gwintowane w wahaczach na śruby o odpowiedniej długości i próbie 10.9, silnik musi pracować z tłumikiem bo traci moc a co do tylnego zawieszenia to koniecznie wsadź poduszki kolumn w gniazda bo same amortyzatory mogą łatwo się urwać ze względu na wysoką twardość i jeszcze jedna mała sprawa tarcze hamulcowe musisz osłonic przed błotem no i zamontuj gaśnicę i to dużą!!!!!!! Jak byś to zrobił było by dużo bezpieczniej i bezawaryjnie!!!

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 15:47   

O RZESZ! Fajny! Chociaż wolę większe zabawki to robi wrażenie. Mam Jeepka +4,5" na MTkach :)

j3drus
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 17:15   

XXL24H Buggy jest w fazie testów(dlatego jeszcze nie malowaliśmy go żeby można było coś poprawić itp) wszystko spisuje się ok. Co do przekładni to nie ma możliwość założyć jej z tyłu (brak miejsca itp) Zbiornik i aq muszą tam zostać bo innego miejsca nie widzę, a gwintowane pręty oczywiście zostaną zastąpione stosownymi śrubami. Pozostałe rzeczy o których napisałeś doskonale wiem i muszę to poprawić, ale tak to jest z takimi projektami ;)) pozdrawiam

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 20:45   

Akumulator daj z tyłu nad silnikiem i dwie tylne pionowe belki zrób odkręcane ułatwi to grzebanie przy silniku. Z tym akumulatorem to naprawdę tak zrób bo kwas wycieka dość szybko do tego dochodzi rozbicie obudowy przez kamień, z paliwem masz ciut bezpieczniej.
Z kolei to moja rzeźba! mój trabik

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi