|
Poziom paliwa w komorze gaźnika |
| Autor |
Wiadomość |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 07:29
|
|
|
Witam,
Mam problem z ustawieniem poziomu paliwa w komorze gaźnika 28 H 1. Chciałbym ustawić w końcu zgodnie z instrukcją a to jest kłopotliwe.Jak wy ustawiacie pływak, żeby złapać dobry poziom. Według instrukcji powinien być 26 mm od górnej krawędzi (w niektórych instrukcjach spotkałem też wymiar 22).Który parametr dla tego gaźnika jest właściwy ?
W komorę gaźnika wkręcona jest taka duża aluminiowa śruba(tylko jako zaślepka). Po jej wykręceniu widać poziom paliwa.Dół otworu po tej śrubie w stosunku do górnej krawędzi to 24 mm. Czy można się sugerować tym wymiarem ?
Podajcie proszę swoje sposoby na ustawianie poziomu (pływaka).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 07:36
|
|
|
| skurski się w grobie przewraca..... |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 08:19
|
|
|
| magik, no to napisz jak Ty ustawiasz ten poziom tak, żeby Skurski nie musiał przewracać się w grobie. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 09:58
|
|
|
| jak ustawiam poziom to zawsze otwieram ksiazkę na str 41, ustawiam na suwmiarkę dokładnie wg opisu. Do starego gaźnika mam przyrząd i moge sobie sprawdzić faktyczny poziom, do nowego gaźnika mi nie pasuje więc olewam. Zawsze są widełki, ustawiam najniższy podany. jak sie nie dławi to juz tam nie zaglądam. |
|
|
|
 |
klakson
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 18:55
|
|
|
| i przewrócił się drugi raz ... |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-07-04, 19:09
|
|
|
| klakson coś pominałem ? :)Zawsze mi wychodzi spalanie co najwyżej 6,5. Jak nie przekracza to nie grzebię więcej. Z resztą to tak łatwe że ósemką w ręku mogę to robić przy świetle telefonu :) |
|
|
|
 |
Galant - YuLaS
Gość
|
Wysłany: 2010-07-05, 07:36
|
|
|
tak na szybko i dosć skutecznie to odkręcamy tą dużą śrubę zaślepiającą i przy odkręconym kraniku powino delikatnie wypływać z podkreśleniem na delikatnie. Później odpalamy, zakręcamy kranik (niech spadnie poziom). Gasimy i odkręcamy kranik powiniem poziom powrócić.
Tak można zejść do 4,5-5L/100km na trasie :D |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-07-05, 10:32
|
|
|
| no ale jest to pomiar na oko, chociaż trzeba by zmierzyć odległość od brzegu komory do brzegu dolnego tego otworu. Jeśli wyjdzie 20-23 mm to można go uznać za otwór kontrolny |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2010-07-05, 17:53
|
|
|
Galant-YulaS dzięki Ci za tego posta.Trochę mnie to utwierdza w przekonaniu, że ten otwór można przyjąć jako kontrolny dla poziomu paliwa w komorze. magik - odległość od dołu tego otworu do krawędzi gaźnika to 24 mm.Myślę więc, że można się nim posłużyć. A Ty napisałeś w odpowiedzi na moje pierwsze pytanie w tym temacie, że "przewracam Skurskiego w grobie".
Przy okazji nie znalazłem książki powyżej 85 r. Może ktoś dysponuje skanerem lub cyfrówką i móg by mi przesłać na priva skan tekstu odnośnie regulacji tego gaźnika.
Dzięki i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|