Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
składanie karterów
Autor Wiadomość
Mietek
Gość
Wysłany: 2010-06-24, 22:52   

Wiem że gdzieś to już było na forum ale jest już tu tego tyle ze trudno cokolwiek znaleźć
Składam silnik i mam kilka dylematów
Jak zakładać stawidła, (ścięta krawędź w którą stronę)?
Czy ważna jest kolejność wkręcania śrub przy skręcaniu połówek silnika?
Na co jeszcze zwrócić uwagę żeby czegoś nie skopać?

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 08:50   

Stawidła montuje się tymi ścięciami do przodu w kierunku obrotu wału.
Dokręcanie śrub:
1. te 6 największych (na klucz 17)
a/2 środkowe
b/2 skrajne, na krzyż
c/2 pozostałe skrajne na krzyż
2. te mniejsze (na klucz 14)
a/2 przy obudowie koła zamach.
b/2 środkowe
c/2 przy kole pasowym
Duże dokręcasz z siłą 3,5 kGm, mniejsze 2 kGm.
Przed złożeniem posmarować olejem elementy, które się będą tarły o siebie i łożyska.
Idealnie odtłuścić krawędzie karterów, posmarować uszczelniaczem i składać.Po skręceniu karterów wał musi obracać się bez żadnych oporów.
Powodzenia

Mietek
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 11:15   

ok dzięki wielkie za dokładny opis
przy okazji mam jeszcze pytanie dotyczące montażu tłoków
w która stronę mają być zwrócone zamki przy pierścieniach, maja być od strony wydechu kolektora czy od tyłu cylindra, nie mam żadnej strzałki na tłoku wiec dokładnie nie wiem

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 13:30   

na tłokach po wyczyszczeniu powinny być widoczne strzałki. mają być one skierowane w stronę kolektora wydechowego.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 14:58   

Strzałka na denku tłoka i zamki powinny być zwrócone w stronę kolektora wydechowego.
Uważaj podczas montażu cykindra na tło z pierścieniami. Podczas wkładania go na tłok, kiedy pierścienie już będą w cylindrze nie obracaj cylindrem bo połamiesz pierścienie !!
Przed dokręceniem cylimdrów do karteru najpierw przykręć kolektor wydechowy a dopiero później możesz dokręcać nakrętki od cylindrów.
Ps. wyczyść dokładnie rowki pod pierścienie w tłokach.

Mietek
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 22:04   

Na tych moich nie ma strzałek wyczyściłem je dokładnie.
Co ciekawe jednak znalazłem jakiś inny stary tłok i była na nim strzałka jednak zamki były przeciwnie do strzałki czyli montując tłok wg strzałki zamki by były po drugiej stronie a nie przy kolektorze, więc wychodzi na to że albo ktoś się pomylił nanosząc strzałkę albo zamki nie maja być od strony kolektora.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-06-25, 23:20   

To trochę dziwne. Nie mam akurat żadnego tłoka pod ręką. Zacytuję więc ci to co jest w książce serwisowej - " Przy montażu tłoków w główki korbowodów należy ustawić zamki w stronę okna wydechowego zgodnie ze strzałką na denku tłoka".
Możesz to sprawdzić tak: wkładając tłok do cylindra (bez pierścieni) przeanalizuj czy podczas ruchu pionowego tłoka zamki nie będą w linii okna wylotowego lub dolotowego.Gdyby tak było to wówczas łączenie pierścienia podczas ruchu tłoka zahaczyło by o okno i pierścień pęknie.

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-26, 08:44   

jeśli nie masz strzałek to kołeczki ustalające pierścienie mają być od tyłu silnika

Dawid
Gość
Wysłany: 2010-06-26, 09:50   

Dokładnie tak jak pisze Magik zamki po przeciwnej stronie niż okna kolektora. Swoją drogą trafił do mnie kiedyś silnik poskładany zamkami w stronę kolektora, w którym połamało pierścienie po około 10 tyś km od remontu.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2010-06-28, 17:45   

strzałka jest ok.

Przez okienko wydechowe nie możesz widzieć zamków. Inaczej pierścień się wypręży w okienku i go zetnie. kolega kulka napisał skrótowo chodziło o:

- strzałki w kierunku okienka wydechowego

- zamki naprzeciw

magik
Gość
Wysłany: 2010-06-28, 18:45   

masło maślane...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi