Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynia- zmiany w ilości zębów - pytanie
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2008-05-10, 12:53   

Mam poważne pytanie. coś kiedyś obiło mi się o uszy że były różnice na którymś kole biegu w ilości zębów. Czy ktoś się orientuje ? Składam skrzynię z nowych elementów. Skrzynia będzie dwukamieniowa czyli starego typu. Mam nowy wałek główny złożony w fabryce i nie wiem czy można go tak wrzucić czy zwrócić uwagę na te zęby ? Wszystkie części do wewn mam nowe mechanizm różnicowy i wałek z wolnym kołem. Tylko że to zbieranina i teraz wg katalogu układam to powoli. Ma ktoś doświadczenie ?

S de Luxe Murzynowo
Gość
Wysłany: 2008-05-10, 15:00   

Witaj,
Masz rację, były 2 różne przełożenia skrzyń biegów, zmiana nastąpiła w 1974 roku. Stare zestopniowanie przekładni głównej wynosiło 4,333 (ilość zębów 78/18) a nowe 3,947 (75/19). Stare przełożenie 4-go biegu to 1,033 (31/30) a nowe 1,103 (32/29). Napęd linki prędkościomierza też się różni ilością zębów, jeden ma bodajże 12 a drugi 13 zębów ale nie pamiętam który jest który. Przelicz zęby 4-ki na wałku sprzęgłowym i zdawczym oraz zęby przełożenia głównego na wałku zdawczym i dyfru to będziesz wiedział czy do siebie pasują.

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-11, 07:47   

super o to chodziło chyba. Przejrzę jutro i dam znać co wyszło

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-05-11, 17:11   

rozbierznosci sa na 3 i czwartym biegu. ja mialem taka sytuacje ostatnio ze nowa choinka nie pasowala do starego walka glownego wlasnie przez zebatke trzeciego biegu, ale na szczescie kupilem kompletny nowy walek pasujacy do tej choinki.

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-11, 17:35   

tzn jeśli nie pasuje to nie da się ich ułozyć w obudowie obok siebie ?

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-05-11, 18:14   

da sie ulozyc ale nie obracaja sie plynnie tylko przeskakuja moment w ktorym zeby sie nie zgadzaja.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-05-12, 22:42   

tak jak kuba wlaśnie powiedział różnice byly nie tylko w ilości zębów na kołach czwartego biegu ale również trzeciego... nie jestem tego pewien ale obiło mi sie kiedyś o uszy ze to duże koło zębate układu różnicowego tez miało różne ilości zębów... aczkolwiek mogą to być tylko plotki i pomówienia

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-13, 07:14   

jak na razie sprawdziłęm wałek zdawczy. Jest st typu ale okazało się że tryb 4-ki czyli tam gdzie wolne koło jest chyba nowszego.

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-05-13, 10:10   

nowszy ma 29 zebow

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-16, 07:18   

Słuchajcie ma jeszcze jedną zagwozdkę. W mechanizmie różnicowym(typ starszy) dokładniej w obudowie satelitów pod szklanke półosi wkłada się podkładkę aluminiową kasującą luz. Akurat składam nowszy typ i tu się okazuje że w nowej obudowie nie ma charakterystycznego wycięcia na ta podkładkę. Obs mówił że u niego w skrzynce nie było. Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?. Podkładka praktycznie pasuje ale jest obawa że bez wcięcia będzie się obracać i mielić.

Bochen
Gość
Wysłany: 2008-05-19, 20:58   

http://images26.fotosik.pl/210/b9b7df8ad09a96cdmed.jpg

Magiku - tu info o skrzynce [; troche pozno i bez sensu, ale powiem tylko ze to juz bylo na forum zanim zadales pytanie

magik
Gość
Wysłany: 2008-05-20, 07:46   

interesuje mnie odpowiedź na ostatnie moje pytanie.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 16:46   

Odkopuję temat.
Mam dokładnie to co Qbs wyżej opisał. Wkładam nową choinkę ale średnice kół ma większe i wałki obracają się ciężko ze stukotem.
Analizuję rysunek z linku powyżej. Moja skrzynia chodziła na:
75/19 zębów na przekładni głównej
29/32 czwarty bieg
z czego wnioskuję że to skrzynia po 74 roku

Nowa choinka którą posiadam ma:
32 zęby na czwartym biegu
ale wciąż 19 zębów na kole przekładni głównej

Były jakieś różnice kombi/sedan?!

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 16:56   

wychodzi na to że tyle samo zębów tylko średnica koła pierwszego biegu jest inna

magik
Gość
Wysłany: 2010-07-06, 18:03   

załóż inne koło, porównaj resztę i składaj, zawsze nowy wałek się obraca ze stukotem dopóki skrzyni nie zalejesz. nowa choinkę i tak powinno się rozłożyć wymyć w benzynie i złożyć na oliwę techniczną. Na nowej z epoki zawsze jest zaschnięty smar który blokuje mechanizmy. Pomierz dobrze luzy montażowe, łożyska na ścisk w kierunku zaślepek dosuń i mierz :) W książce rysunek wszystko wyjaśnia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi