Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłoki na 2 szlif
Autor Wiadomość
Niutek
Gość
Wysłany: 2010-05-10, 18:45   

Panie i Panowie poszukuję odpowiedzi na pytanie odnośnie rozmiaru pierścieni do tłoków na 2 szlif o rozmiarze 72:48. Bo sprawa wygląda tak że mam sporo pierścieni ale nie wiem jakie powinienem założyć Czy ktoś mógłby zmierzyć suwmiarką pierścienie na luzie tzn. nie zamknięte pierścienie i podać mi wymiar jaki powinien być? Z góry dziękuję za odpowiedź

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-05-10, 20:29   

nie mierzy się pierścieni, jak to nazywasz, "na luzie". Mierzysz zawsze luz na zamku po włożeniu pierścienia do wyszlifowanego cylindra. Wkładasz, ustawiasz pierścień odwróconym tłokiem 20-25 mm od góry cylindra i mierzysz szczelinomierzem. O ile mnie pamięć nie myli to dla dwusuwa luz na zamku powinien wynosić 0,25 - 0,40 mm. Jak będzie za mało, to należy zamek podszlifować, bo bardzo łatwo (w najlepszym wypadku) nakarmić wydech kawałkami pierścieni i zniszczyć tłoki.

Niutek
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 00:29   

Właśnie to ja wiem ale mam same tłoki, które chcę sprzedać a nie mam wyszlifowanych pod nie cylindrów a na oko nie chcę komuś sprzedawać chłamu a z drugiej strony nie wyślę 30 pierścieni bo już zapewne do mnie nie wrócą.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 07:26   

Jak nie masz cylindrów to należy u tokarza zamówić szablon o odpowiednim wymiarze.
Nie da się zmierzyć pierścienia na tak zwanym luzie.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 08:17   

to trzeba by w ch.. szblonów. Bo tłok tłokowi nie równy. a po za tym były np tłoki 72,23 albo np 72,24 i tak z każdym szlifem. O grupach selekcyjnych nawet nie wspomnę

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 10:54   

poszukuję odpowiedzi na pytanie odnośnie rozmiaru pierścieni do tłoków na 2 szlif o rozmiarze 72:48.

Tak więc potrzebny jest jeden szablon/wzornik. Nawet nie musi uwzględniać tolerancji itp. Dokładne pasowanie pierścieni i tak należy wykonać do cylindra, a nie do tłoka.

Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 10:58   

ale jak tłoki na handel to się nie opłaca. bo za wzornik trzeba będzie dać pewnie z 5 dych. pojechać-zamówić, pojechać-odebrać to jeszcze dodatkowy koszt

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 16:16   

No to jak na handel to trzeba "zamknąć" pierścień w łapie i zmierzyć.
Ponieważ może w takim przypadku być owal, to pomiary trzeba wykonać dwa.
Pozdrawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-11, 16:17   

Dodam, że można zamknąć pierścień opaską zaciskową. (koszt kilka zł.)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi