Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Śruba na baku
Autor Wiadomość
Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 18:56   

Mam pytanie. Czy ten [zielony w tym przypadku] przewód puszczony z baku idzie normalnie do takiej wypustki na spodzie gaźnika? A jeśli tak to służy to do transportowania nadmiaru paliwa z powrotem do zbiornika?
Bo u mnie nie ma czegoś takiego, jest tylko śruba w tym miejscu, a widziałem, że w innych w ogóle jest to załatane.

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 19:13   

ten przewód normalnie łączy się z przewodem co idzie od kranika.
co do nadmiaru paliwa to spróbuj nalać taki nadmiar :D

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 19:36   

Ten (zielony w twoim przypadku) przewód to dodatkowe odpowietrzenie przewodu paliwowego. Główny przewód paliwowy po wyjściu ze zbiornika
( za kranikiem) ma wstawiony trójnik.Jeden koniec do zbiornika, drugi do tego odpowietrzenia i trzeci do gaźnika.Odpowietrzenie zbiornika to ta mała dziurka w korku zakręcanym wlewu paliwa.Faktycznie często widywałem Trabanty bez tego przewodu a wyjście w zbiorniku było zaślepione śrubą. Ale skoro fabryka dała taki przewód to znaczy, że ma on tam być.

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 19:52   

Niekiedy nie dawała fabryka :)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 19:58   

Tutaj widać o co chodzi http://601.pl/news-info.php?id=53 - co prawda zdjęcie przedstawia co innego, ale widać trójnik - czarne przewody paliwowe jeden z góry baku, drugi z kranika łączą się na trójniku i dalej idą już jednym przewodem do gaźnika.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 21:11   

Ach, czyli to tylko odpowietrzenie.

Myślałem, że to co kapie z gaźnika jest zasysane podciśnieniem panującym w baku z powrotem do niego :D

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-06, 22:32   

kapie Ci z innego powodu. A propos to odpowietrzenie jest chyba stosowane przy gaźnikach nowego typu, czyli taki jaki masz u siebie, trzeba naprawić :)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 07:32   

Faktycznie to odpowietrzenie (przewodu paliwowego a nie zbiornika) zauważyłem tylko przy gaźnikach nowego typu.A skoro je zastosowali to na pewno musi być potrzebne. Przy okazji, w baku nie może być podciśnienia (no chyba , że właśnie zapcha się ten mały otworek w korku wlewu).Gdyby było tam podciśnienie to benzyna nie spływała by do gaźnika. To, że ci kapie z dołu gaźnika to usterka. Sprawdź pływak czy sie nie topi, zaworek iglicowy czy szczelnie zamyka lub stan paliwa w komorze (zdyt wysoki).I znowu przy okazji, zanim opanujesz to wyciekanie z dołu gaźnika pamiętaj, że tam była taka osłono-przegroda z tyłu i lekko pod gaźnikiem, która właśnie zapobiegać ma temu aby wyciekające paliwo nie dostawało sie (szczególnie podczas jazdy) do alternatora.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 07:41   

alternator ma swoją osłonę, chociaż i prądnica też, ale osłona pod gaźnik była stosowana w trabantach 6V. Z resztą wystarczy dać dłuższą rurkę odpływową od gaźnika poniżej urządzeń elektrycznych i będzie dobrze. Ja nigdy nie miałem problemów z tym związanych, a większość trabów i tak żadnych osłon nie posiada, przeważnie już dawno wszystko połamane

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 08:49   

odpowietrzenie przewodu paliwowego jest konieczne dla poprawnego działania ekonomizera. Dla poprawności wskazań musi przepływać przezeń nieprzerwana strużka paliwa (bez pęcherzyków powietrza). Do lat 80-tych nie było żadnej dodatkowej dziury w zbiorniku. Z typem gaźnika nie ma to nic wspólnego.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 10:01   

To chyba jedyne sensowne wytłumaczenie tego odpowietrzenia.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 10:11   

fajnie się z raz pomylić :)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 12:18   

Skoro piszecie, że odpowietrzenie przewodu paliwowego ma związek z ekonomizerem to pewnie tak jest, tym bardziej że ma logiczne uzasadnienie. Ale czy przypadkiem ekonomizery nie zaczęły być montowane mniej więcej w tym samym czasie co gaźniki nowego typu ?. Tłumaczyło by to pojawienie się odpowietrzenia wraz z ekonomizerem ale i nowym typem gaźnika.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 12:19   

Magik! Pierwsza pomyłka w życiu - oszust :) POZDRO!!!!

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 12:23   

jakbym się nie mylił to bym się nie uczył ,proste :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi