|
Trabant 601s i silnik hondy. |
| Autor |
Wiadomość |
Dabadee
Gość
|
Wysłany: 2010-05-01, 22:22
|
|
|
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to się przywitam :)
Nie zabijajcie mnie ale mam takie pytanie do Was. Czy do Trabanta 601s podejdzie silnik ze skrzynią od hondy civic 1.5(d15z6)? Mam taki chory plan, żeby wsadzić coś takiego do Trabiego i zobaczyć jak to będzie jeździło :P Oczywiście hamulce też pójdą do wymiany i całe zawieszenie, dodatkowo jakieś wzmocnienie karoserii. Czy to jest fizycznie realne? Czytałem o jakichś swapach silników 1.3-1.4 od Skody ale nie widziałem nic większego. Będę wdzięczny za odpowiedź i najwyżej wybicie mi tego pomysłu z głowy. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 07:42
|
|
|
| wszystko można, pooglądaj youtube. Tylko trzeba być domowym konstruktorem i mieć fach i wiedzę w jednym palcu. Fantazje to za mało |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 08:48
|
|
|
jak napisał magik wszystko można.
pytanie czy się na tym znasz...?
czy sam to zrobisz...czy masz dużą świnkę skarbonkę wypchana zielonymi banknotami....?
nic nie będzie plug&play
zawieszenie tez nie będzie pasować....
a najważniejsze chcesz to opchnąć w budę 601 czy 1,1 |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 10:10
|
|
|
| i jeśli widziałeś jedynie swapy na 1.3-1.4 ze Skody, to jeszcze niewiele widziałeś. Dobrze popatrz, np. trabi gti będący kiedyś na tvn turbo. Dalej szukaj sam :D |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 15:59
|
|
|
| Orobisz się w cholerę (1.5 ze skrzynią na szerokość nie wejdzie, przynajmniej wizualnie) i będziesz miał 90 koni z gumową budą. Nie zaczynaj od 601 bo końca nie dojdziesz. Jak już to do 1.1 wrzucaj coś z VW. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 21:00
|
|
|
| Swap z Hondy nie jest głupi,lekkie wydajne ekonomiczne niezawodne silniczki.Tylko trzeba zacząc od przebudowy 1.1(gruntowna przebudowa komory silnikowej jest konieczna bo silnik vw jest z prawej strony komory a Honda ma z lewej),bo wejsc powinno w Wielkiej brytani popularna jest przeróbka MINI na silniki Hondy,przewaznie D16Z7 lub B16(w polsce jest jeden:)A apropo czy buda wytrzyma to jezeli zdrowa i wzmociona to powinna dac rade(przeciesz civic tez jest delikatną konstrukcją)bo silniki te nie produkują za duzego momentu obrotowego,wiecej juz ma 1.8 czy 2.0 vw. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 08:06
|
|
|
| oj bogdan chyba sie zawiesiłeś się w wirtualnym świecie. Ty masz bodajże niecały rok polówkę i z pół roku temu zadawałeś podobne pytania. Z tego co wiem dalej masz 1,1 które w końcowej fazie pomysłu chciałes nawet rasować. Skąd ta wiedza? Pochwal się nam ? Bądź tak miły i może zrób koledze rysunek techniczny "gruntownej przebudowy komory silnikowej" |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 08:51
|
|
|
..., a może od jakiegoś lexusa podejdzie silnik?
Znaczek już mam i chętnie go zamontuję, ale muszę wiedzieć jaki sinik podejdzie bez przeróbek.
Co do świnki sarbonki wypchanej zielonymi pieniążkami, to właśnie taką mam. Różnica polega na tym, że zielone pieniążki są przełożone brązowymi pieniążkami. Czy taka świnka zda egzamin? |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:22
|
|
|
| ja tam moge koledze,jak już sie bardzo napalił na tak swap polecic udanie sie do firmy tuningowej co robiła juz podobne rzeczy,bo w sumie wyjdzie go to dużo taniej niż samodzielne dłubanie na zasadzie prób i błędów. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:28
|
|
|
| A i jeszcze bedzie potrzebne wiecej niz sam silnik i skrzynia z civica Bo przy takich swapach moze okazac sie ze bedzie potrzebne pół Hondy i radze poszukac na początek zdrowego trabanta i Hondy z lichą blachą albo anglika albo po niegroznej dla potrzebnych elementów stłuczce. Co już daje na dzien dobry 1500-2000 za cartoona i 2000-3000(a jak się chce D16Z7 to i więcej)za Honde. |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:40
|
|
|
| bo tez trzeba by pomysleć o zawieszeniu i hamulcach,ja bym przekładał honde bo juz by była pod ręką i dawała by mozliwosc dalszego ulepszania podzespołow. |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 10:11
|
|
|
| Jak ktoś jest w stanie zrobic swapa, to nie potrzebuje zadnego forum, tylko bierze i robi. |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 10:22
|
|
|
Dabadee, konkluzja jest taka, że wszystko da się zrobić. Nikt tutaj takiej przeróbki nie robił, więc tak jak większość pionierów jesteś zdany na siebie. Jeśli masz taką hondę, do tego rozbitą z tyłu (co by było mniej szkoda), to czemu nie. Trabanta znajdziesz. Tylko pamiętaj, że oprócz przeróbek pozostaje ubezpieczenie 2 samochodów, garaż który będziesz mógł zająć, narzędzia jeśli masz dryg lub warsztat jeśli masz jakiś dobry w bezpośrednim sąsiedztwie. Jeśli warsztat, to musisz mieć możliwość wożenia swojego auta, więc potrzebne auto z hakiem i dobra przyczepa.
Wiele było takich projektów, które upadły. Dodam (z doświadczenia), że już rekonstrukcja traba w oryginale jest upierdliwa.
Kilka ciekawych konstrukcji po naszych drogach jeździ (z silnikami 1.6 i 1.8 od VW) lub powoli toczą się do przodu (taki jeden z VR6 wbitym pod maskę).
Tym, którzy robią coś co nabiera realnych kształtów zazwyczaj się mocno gratuluje, a tym którzy skończyli należą się oklaski.
Wszystko jest dla ludzi. Przemyśl, pokalkuluj i... decyzja należy do ciebie |
|
|
|
 |
MARSZAL84
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 11:34
|
|
|
| zobacz tutaj germanstyle.pl i tam masz kilka projektow ktore powinny troche cie naprowadzic co i jak ale wszystko z silnikami grupy vw |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 13:55
|
|
|
| Szczerze pomysł dobry ale jak pakowac to conajmniej D16Z7, B16 lub B18 bo 90-100km mozna miec lekko rasując 3f z polo GT lub 1,6 z felicji przy mniejszych kosztach. |
|
|
|
 |
|
|