Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nowego pytań kilka
Autor Wiadomość
Tomasz D.
Gość
Wysłany: 2004-08-22, 22:14   

Witam,
Właśnie się przedstawiłem na forum ogólnym, teraz chciałbym zadać parę pytań dotyczących nowego nabytku. No to zaczynam:
1) chyba mam nagrzebane w instalacji elektrycznej - czy to, że przy wyłączonym kluczyku można zapalić wszystkie światła występuje w każdym trabie (gdy zapalę jakiekolwiek światło włącza się kontrolka od ładowania, można włączyć również migacze i wszystko inne)?
2) do czego służy lampka kontrolna u samej góry prędkościomierza?
3)do czego służy i jak sprawdzić działanie ekonomizera?
4) jak wyjąć szyby z drzwi traba nie uszkadzając ani szyb ani drzwi?
5) Jak zdjąć przedni reflektor (znaczy dobrać się do żarówki) nie uszkadzając niczego po drodze? Aha i do czego służy taki przełącznik pod reflektorem (jest po obu stronach)

No to na razie chyba tyle, ale będzie pewno więcej ;)

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-08-22, 22:24   

Witam! Ja bardziej o elektryce!

ad 1/Chyba coś jest popierzone na odległość raczej nikt Ci niepowie oco chodzi bo to trzeba widzieć i mierzyć. Jak chcesz to mogę Ci pomóc jak to zrobić.

ad2/Na żarówka na samej górze jest od załączonych świateł drogowych.

ad3/Ekonomizer służy do wsakazywania ilości paliwa spalanego w tym momęcie (pokazuje czy się jedzie ekonomicznie czy żre więcej )

ad4/ Niewiem :-D

ad5/Reflektor przedni zdejmuszesz pociągnięciem od spodu tego okulara tak okrągła blacha jak nie idze to może podwarzyć śrubokrętem do góry.. A ten przełącznik taki platiczek służy do regulacji świecenia reflektorów w nowoczesnych autach masz regulacje na selenoidach albo silniczkach krokowych a tu trzeba ręcznie przecież to jest Trabant a nie Mercedes. Jak siądzie 4 osoby i bagaż to światła świecą w niebo a nie na ziemie to kierowca powinienprzestawić to żeby świeciły na dorgę a nie oślepiały innych kierowców.

Ale się rozpisałe.!

Jak będziesz potrzebował jakiś pytań dotyczących elektryki to służe pomocą! gg 5766417

Pozdrooo Mat

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 00:43   

ad2/Na żarówka na samej górze jest od załączonych świateł drogowych.

od drogowych jest ta na dole z prawej.
a górna jest od "ustawienia światel w pozycji wysokiej" znaczy świeci na postojówkach, mijania i długich, jeżeli światła są ustawione w pozycji wysokiej a robi się to takim czarnym wichajstrem pod każdą lampą z przodu.

czy to, że przy wyłączonym kluczyku można zapalić wszystkie światła występuje w każdym trabie

TAK

gdy zapalę jakiekolwiek światło włącza się kontrolka od ładowania

ktoś mógł pomylić przewody i zamiast tej zielonej u góry jest podpięta ta od ładowania.

można włączyć również migacze i wszystko inne)?

NIE

ad3/Ekonomizer służy do wsakazywania ilości paliwa spalanego w tym momęcie (pokazuje czy się jedzie ekonomicznie czy żre więcej )

Ekonomizer jest to "Wskaźnik zużycia paliwa" czyli zwykły przepływomierz połączony ze wskaźnikiem na desce pokazujący tylko ilość paliwa napływającego do gaźnika w danym momencie

Aha i do czego służy taki przełącznik pod reflektorem (jest po obu stronach)

to akurat można sprawdzić w bardzo prosty sposób.

reszty nie jestem pewien

Wladzio®

marmoore
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 15:45   

szybe mozna wyjac podwazajac < a wzasadzie rozpierajac drzwi od gory> uwierz mi nie pekna, mi zmienial ostatnio koles szybe i wstawial od gory i druga osoba musi rozwierac drzwi - spokojnie 15 cm odchodzaod siebie. innej metody nie ma.

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 21:28   

15 cm????tyle to drzwi mozna rozchylic jak sie je rozetnie na pol :P szybki wychodza s[pokojnie i bez stresów jak troszeczke rozchylisz drzwi

Daniel &quot;Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 21:37   

coooo ? 15cm???? gdzie jak? co rozchylac?

brzydal
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 21:54   

a nie 1,5 cm przypadkiem?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 21:54   

15 cm :)
a gdzie te 15 cm?? :)))))))))

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 22:37   

1,5 cm też za dużo

marmoore
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 06:23   

tez bylem w szoku jak mi koles zmienial szybe, drzwi zachowaly sie jakby byly z gumy < wcale sie nie naczytalem harrego pottera :-) > jak sie rozchyli spokojnie szyba z prowadnica wjedzie...

eddie
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 09:22   

proponuje zdjac poszycie. 5 minut roboty a zero ryzyka ze szyba trzasnie.

Daniel &quot;Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 10:10   

A co to za ryzyko, problemem jest aby przelazla dolna, metalowa listwa przyklejona do szyby, a nie ze szyba trzasnie. Szybe wkladasz pionowo listwa metalowa. Potem obracasz szybe wewnatrz drzwi.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 12:59   

proponuje zdjac poszycie. 5 minut roboty a zero ryzyka ze szyba trzasnie.

a świstak siedzi...

poszycia są klejone i wcale nie 5 minut, potem to trzeba przykleić z powrotem...

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 20:06   

Przepraszam ale w moim poszycie nie było klejone tylko włożone (wciśnięte) na takie śmiszne zatrzaski które są wciskane w otwory w drzwiach

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 21:46   

Pierwsze słysze o klejeniu ja śiagałem ostatnio i miałem tylko jakieś blaszki które się zaczepiały o drzwi.

Pozdrooo Mat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi