|
trabant 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł Szubert
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 12:37
|
|
|
Witam,
zaledwie tydzień temu kupilem trabanta polo kombi:) to mój pierwszy samochód mam więc kilka pytań.
1. Jutro zabieram się za przygotowanie go do malowania, na co zwrócić uwagę?
2. Zastanawiam sie nad kupnem obnizonego zawieszenia (wszystkie sprężyny i amortyzatory) sa to te same co w VW polo?
3. Czy pasuje do niego maska z 601? Jakieś przeróbki trzeba dokonac? |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 12:49
|
|
|
ad 1.Blacha blacha i jeszcze raz blacha.......a o lakierowaniu juz jest na forum duzo.
ad 2 do trabanta nie ma w polsce orginalnego zawieszenia sportowego a od kazdego innego auta trzeba przerabiac(jest tego na forum duzo).Bo to jest Trabant z silnikiem vw a nie vw polo z buda trabanta.
ad 3.pasuje ale z przerabkami(tez jest opisane). |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 14:05
|
|
|
trochę zgłupiałem jak napisałeś o przeróbkach maski.
co trzeba zrobić?
bo u mnie to było p&p...
chyba, że ktoś chce zachować dmuchanie, to wtedy musi stelaż podmienić i to wsio. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 17:41
|
|
|
| Ja bym się na miejscu kolegi,troszkę ostudził:)Najpierw to się dobrze poznajcie z trabantem,a nie tak chop na krowę i już jest ciele:) |
|
|
|
 |
Mariusz CK
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 18:37
|
|
|
| proponuje najpierw zobaczyć w jakim jest stanie blacharskim i mechanicznym dopiero potem bawić sie w przerórbi na 601 lub inne |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:21
|
|
|
| j, trzeba przerobić ten patyk który podtrzymuje maskę w pozycji otwatra. |
|
|
|
 |
Szubi
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:35
|
|
|
mam jeszcze jedno pytanie o schemat przeróbi zawieszenia do trabiego. Z tego co sie dowiedziałem to wchodzi od VW polo, chciałem amorki i sprężyny obnizone i utwardzone.
Nigdzie nie moge znaleźć jakiegos czytelnego schematu, dokładnego krok po kroku.
Z góry dzięki. Nie wściekajcie sie ze tak truje dupe. Ale zawieszenie mam do wymiany na juz mozna powiedziec:( |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-04-25, 21:15
|
|
|
z vw polo pasują tylko wkłady amortyzatorów przednich (patrz dział tuning)
tył podchodzi od poloneza po przerobieniu.Podobno pasi coś od corsy.Sprężyny pasują tylko od trabanta i albo je obcinasz i zaklepujesz
albo robisz nowe od początku,chyba .ze jakieś progresy po przerobieniu.
glebę najlepiej opisana masz TU |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2010-04-26, 04:25
|
|
|
nie trzeba przerabiać :)
bynajmniej ja nie musiałem :)
na tył klapę i przód maskę miałem jeden ten sam patyk :P |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-04-26, 07:15
|
|
|
kolego dobrze Ci życzę ale większość kończy zamiary jak przeliczą kieszonkowe. Może najpierw zacznij pytać o koszta, Jarać się można, za darmo :)
A jak napisał poprzednik w trabancie zaczyna sie od naprawy blacharki w 99% aut.Nawet jak Ci coś tylko wychodzi to w przyszłym roku masz prawie jak w banku dziurę w tym miejscu. Ludzie mówią trabanty z plastiku. g... prawda. Ruda zjada je na potęgę. Lepiej wpadnij na jakiś zlot, zaczyna się sezon. Przejrzysz trochę na oczy i nabierzesz inspiracji.
Jeśli zabiarasz się za malowanie auta to rozbierz z kartonów i zajrzyj co pod nimi. Generalnie żeby to miało ręce i nogi to rozbiera się auto do gołego i składa od nowa. usuwając wszystkie ogniska korozji |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-04-26, 20:34
|
|
|
| A jeśli chodzi o koszty obniżenia na w kładach od polo na przód to wkłady 230 zł plus komplet gum (50zł) i materiały i najlepiej jakiś tokarz albo własna inwencja twórcza i zaplecze narzędziowe(wiertarka dobra i jak brak tokarza to koniecznie migomat jak ma nie być druciarstwa). Z tyłem jeszcze nie walczyłem ale tam bez migomatu to ani rusz jeśli maja być utwardzone amory od poloneza a koszt amortyzatorów około 120zł plusz co najmniej 50zł na wymianę poduszek wahaczy i penie nowe śruby wahaczy. Jak masz warunki to robota na dwa dni bo z przodem i dorabianiem usztywnień wkładów przednich jest trochę zabawy. |
|
|
|
 |
|
|