Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kable zapłonowe trabi 1.1
Autor Wiadomość
Arch Enemy
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 19:59   

witam , jeszcze nie zrobiłem traba- po wymianie pompy paliwa nie chce odpalić , a temat daje dlatego że prawie jestem pewien - źle podłączone są kable z aparatu do świec , może ktoś po prostu dać fote na meila lub tutaj w temacie link do zdjęcia z ponumerowanymi kablami co jak idzie , podłączyłem je według książki skurskiego ale chyba źle bo wcześniej miałem inaczej , następnym razem ponumeruje makaron :>

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 22:31   

dołączam się do prośby kolegi po podłączyłem kable WN na podstawie pracy silnika ale coś jest jeszcze nie tak bo ciężko się buja i strzela z rury

żaba
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 10:27   

Czy nikogo nie wk... milion takich samych pytań? Nauczcie się szukać, bo na forum są dosłownie wszystkie możliwe wiadomości katowane po kilka tematów! A jeśli coś nie jest jasne zawsze można się podpiąć pod istniejący już temat, a nie zakładać kolejny taki sam...

Kolejność przewodów WN

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 10:56   

Jeśli był wcześniej wymieniany pasek rozrządu może wystąpić błąd w "książkowym" połączeniu kabli, ale silnik będzie pracował prawidłowo w przypadku prawidłowego połączenia kabli WN!

Ustaw znaki na kole pasowym i "książkowo" powinieneś mieć zapłon na PIERWSZYM!!! cylindrze, ale w przypadku złego ustawienia w rzeczywistości będziesz miał na CZWARTYM.

Teraz zobacz w jakim położeniu jest palec rozdzielacza względem wyprowadzenia na kopułce i podłączaj kable do świec, najpierw "książkowo", a następnie prawidłowo gdy silnik nie będzie chciał pracował dobrze.

Kolejność zapłonu jest taka: 1-3-4-2

Pozdrawiam.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 12:24   

żaba ja nie zakładałem tego tematu a że tak się złożyło że pojawił się on w tym samym czasie w którym wymieniłem kable to się podpiąłem ;p a po za tym wyszukiwarka jest upośledzona i jeśli ktoś nie zwróci uwagi to nie znajdzie potrzebnych informacji w postach "Z ostatnich 30 dni" ... domyślnie powinno być ustawione że "wszystkie tematy na tym forum", więc nie dziw się bo źle ustawiona opcja takie właśnie ma skutki... jak koledze pokazało że "Niestety nie znaleziono wiadomości zawierającej tekst odpowiadający zapytaniu!". Też nie raz dałem się na to złapać...

żaba
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 12:33   

Wyszukiwarki mają to do siebie że nie zawsze znajdują wpisany wyraz, więc trzeba wpisać inny zwrot. I wydaje mi się że problemem nie jest zmiana opcji na "wszystkie tematy na tym forum".

Arch Enemy
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 15:08   

żaba nie denerwuj mnie bo w wyszukiwarke k.... wpisz kable zapłonowe ustaw nawet na 30 lat i h.... znajdziesz a temat poprzedni to był po prostu zapłon ??? no to wybacz , obcykałem wyszukiwarke dlatego nie podniecaj się bo nie masz teraz racji

jajer co do kabli to pasek był wymieniany w tamtym roku i na 100% były inaczej ułożone od ustawienia książkowego 1 2 3 4 i 1 2 3 4 tak jest u mnie według skurskiego , świece mi palą wszystkie z czego jedna troche słabiej

< mam zamiar do klubu dołączyć ale przyjazna atmosfera sprzyja na tym forum>

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 15:16   

po prostu niektórzy maniakalnie spostrzegają pisanie postów które już były i na ich widok wybuchają gniewem ale tak jak mówisz Arch, wystarczy że ktoś ukryje temat pod innym hasłem i już jest problem z jego odnalezieniem więc nic by się wielkiego nie stało gdyby przymknąć oko na niektóre sprawy ;) pozdrawiam kolegę ;)

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 21:00   

Wymieniając pasek rozrządu powinno zwracać się uwagę na ustawienia zaworów.
Znaki na kole pasowym powinny wskazywać zapłon na pierwszym cylindrze.
Jeśli wałek rozrządu będzie obrócony nieprawidłowo to masz zapłon na czwartym cylindrze. Czyli w takim przypadku masz kolejność zapłonu taką:
Znaki na kole pasowym pokryte - 4 - 2 - 1 - 3!!!

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-04, 21:14   

Chcę w tym miejscu przeprosić wszystkich, których wprowadziłem w błąd podając wcześniej niewłaściwą kolejność zapłonu. Nie zrobiłem tego celowo, ale po prostu strzeliłem babola

Prawidłowa kolejność zapłonu w silniku 1.1 jest taka: 1-3-4-2 i taką należy stosować!

Jeśli wałek rozrządu jest obrócony to kolejność będzie taka: 4-2-1-3.

Ustawiamy znaki na kole pasowym i sprawdzamy położenie palca rozdzielacza względem kopułki i będzie to pierwszy, lub czwarty cylinder. Następnie podłączamy kable w/g schematu 1-3-4-2, lub 4-2-1-3.

Jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam.

PS
Arch Enemy: na bank masz niewłaściwą kolejność.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi