Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klakson i przeciwmgielny - dziwne zachowanie TR 1.3
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-11-23, 23:18   

Witam... Otóż ostatnio zauważyłem że klakson działa dopiero gdy obrotomierz wskazuje 3000 obrotów, poniżej nie wydaje z siebie dzwięku to raz a dwa... przeciwmgielny tylny przy tychże obrotach po włączeniu przepala mi bezpiecznik, poniżej 3000 obrotów działa i zapala się normalnie... czym to do ku***y nędzy może być uwarunkowane? dodam ze odbywa się to podczas wyłączonych zbędnych odbiorników oprócz świateł mijania jak wiadomo, na drogowych również nie ma różnicy. stojąc moge odpalić wszystko co się da--> radio, wentylator, ogrzewanie tylnej szyby, wycieraczki swiatła drogowe przeciwmgielne przednie i tylne też, awaryjne i oświetlenie wnętrza... Wszystko sprawnie pomyka bez zastrzeżeń... Sprawdzałem miernikiem czy nie występuje gdzieś zwarcie ale nie wykazało przebicia... Co jest grane?

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-11-24, 18:54   

Po pierwsze - masz silnik 1.1 czy 1.3? Jeśli miałeś przekładkę to być może przy tej okazji ktoś coś pochrzanił z kabelkami w silniku, ten objaw wygląda jakby klakson i przeciwmgielne były podłączone przed regulatorem napięcia. Czy znalazłeś przyczynę tego zwarcia o którym wcześniej pisałeś? Być może to ma ze sobą związek.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-11-24, 22:54   

Mam 1.3 a jeżeli ktoś coś pochrzanił to mogłem to zrobić tylko ja ;] przyczyną wcześniejszego zwarcia było radio które już że tak powiem puściło dymka i pożegnałem się z car audio ;/ Nie wiem jak mam się zabrać za poszukiwania przyczyny...

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-11-25, 10:56   

A w ogóle jak dokładnie zachowuje się lampa na wolnych obrotach i na wyłączonym silniku? Coraz bardziej mnie to ciekawi :D

Obstawiam złe podłączenie przewodu +12->bezpiecznik. Nie widzę innej rady jak iść palcem po kabelku do samego końca:)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2009-11-27, 23:55   

najpierw sprawdz włacznik przeciwmgielnej czy niema zwarcia bo jest do niego doprowadzona masa dla podzwietlania a puzniej lampe. Przy klaksonie sprawdz czy ma mase pozadna naprawde dobra albo zmien na jakis inny pewny i przetestuj.

pozdro

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 21:10   

Witam!
Kolego sprawdź napięcie panujące w instalacji przy:
wyłączony silnik (powinno być 11,5V-13V)
bieg jałowy ( ok 13,5V-14 V)
obroty większe niż jałowy (14,4V)

No i jak napięcie zachowuje się przy przekraczaniu 3000 obr/min.

Stawiam na uszkodzony regulator napięcia (przebity) lub diody w altku - zalane olejem z pod uszczelki pod głowicą.

Nie musisz mieć nawet miernika napięcia (ok 20zł w marketach) wystarczy wskaźnik napięcia najzwyklejszy.

Pozdrawiam

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-12-03, 09:52   

Z czystej dociekliwości zapytam co masz na myśli pod pojęciem wskaźnika napięcia. Najzwyklejszego. Bo chyba nie tzw kontrolkę

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi