Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Felgi- z dętką, czy bez?
Autor Wiadomość
mateusz105l
Gość
Wysłany: 2009-10-24, 16:06   

Był już podobny temat na yt, ale jakoś nie dowiedziałem się zbyt wiele. Interesuje mnie kilka rzeczy; coraz większa grupa ludzi w Polsce jeździ na szerokiej stali. Jak rozwiązaliście kwestię dętek ?
Jakiś czas temu, za kadencji trampka założyłem felgi z pierścieniem na kołpak i facet założył mi opony bez dętek- od kilku lat spokój. Na ten moment mam z przodu 6,8, na tyle 7,2 poszerzone z trabantowych krzyży. Niestety są wsadzone dętki, ze względu na typ felgi (bez stopki). Taki układ średnio mi pasuje, dętki są dosyć kłopotliwym rozwiązaniem i najchętniej bym się ich pozbył, jest jednak jedno ale. Pytałem kilku wulkanizatorów, co sądzą o naciągnięciu "samych" opon. Większość popukała się w czoło, tym samym dając mi do zrozumienia, że to nie jest najlepszym pomysłem. Cóż więc zrobić w takiej sytuacji? Męczyć się z dętkami, słuchać fachowców? :-)
Jak Wy macie to zrobione w swoich autach?
Jeszcze takie pytanie, bo nie jestem pewnien: Czy w 601 były felgi bezdętkowe, a jeśli tak, to od którego roku?
PozDDR

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-10-24, 17:20   

Pukają się w czoło bo trudno jest taką oponę założyć na szeroką stal i im się po prostu nie chce. Podejrzewam, ze przy odrobinie zaangażowania dałoby radę zrobić bezdętkowe- ja u siebie tak mam i jest git (tyle, ze na seryjnych felach). A tak na marginesie, to w czym Ci przeszkadzają dętki? Upierdliwe to może być uszczelnianie bezdętkowego koła takiej szerokości :)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-10-25, 09:37   

Ja mam Trabanta 601 z 1986 roku na oryginalnych felgach z bezdętkowymi oponami

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-10-25, 13:03   

dętki są dobre ale do roweru. Można śmiało zakładać opony bezdętkowe nawet do felg z lat 60. Prawda jest taka ze prędzej dętka pęknie niż opona spadnie z felgi.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2009-10-25, 18:02   

Naciągnąć się wszystko da - trzeba umieć, żeby nie zniszczyć tylko krawędzi opony. Ja co prawda nie mam klasycznej stali ale średnio szerokiego mangelsa 7" i na nim mam kółeczko 175/50 R13 - naciągnięte bez dętki oczywiście. Wiadomo, że im niższy profil tym "ciężej" naciągnać gumę na felgę. Efekt jest taki, że latam już tak ze dwa lata i zero problemów - leciuteński stożek jest, ale założenie nie stanowiło problemów dla fachowców.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-10-26, 09:02   

Na zbyt szerokich felgach w stosunku do szerokości opon, a do tego jeszcze bez ranciku "H1".... Na Tor Poznań bym tym nie wyjechał... :D
Mam 6" i oponkę 185/60, a z tyłu 5,5" i 165/60. Bez dętek. Opony leżą odpowiednio, felgi bezdędkowe.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-10-27, 17:19   

A tak na marginesie, to w czym Ci przeszkadzają dętki?

w tym, że wybuchają? gwarantuję, że nie chciałbyś czegoś takiego doświadczyć przy 100km/h albo i więcej...

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-10-28, 00:58   

Poza tym się przecierają, parcieją. W przypadku przebicia, natychmiastowy ubytek powietrza. Zwiększają masę koła.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-10-28, 22:25   

w tym, że wybuchają? Jeździłem parę lat różnymi szrotami z dętkami w kołach i żadna nie pierdyknęła podczas jazdy. Raz walnęło przy najeżdzaniu na krawężnik, ale z powodu zbyt wysokiego ciśnienia w kołach.

Poza tym się przecierają, parcieją Fakt, ale nie jest to znowu aż taki szybki proces.

W przypadku przebicia, natychmiastowy ubytek powietrza. Zwiększają masę koła. To prawda. Masa koła przy znikomej mocy silnika jest ważna

Mi w każdym razie te wady nie przeszkadzają, trabant to trabant, do kosmicznych prędkości się nie rozpędza, to jestem spokojny.

Pelu
Gość
Wysłany: 2009-10-30, 21:18   

tylko po co montowac zbyteczna czesc,ktora moze sie popsuc, wiec...

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-11-01, 17:16   

Temat interesujący. Ja chcę założyć bezdętkówki na zwykłe felgi od pf125p (te pod dekiel i dętkę). Na razie pytam gumiarzy i wszyscy jak jeden mąż chcą mi wpychać dętkę (jakkolwiek głupio to brzmi)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi