Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TR 1.3 skrzynia- 2-ójka zgrzyta
Autor Wiadomość
pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-09-02, 19:20   

Witam ;) ostatnio pojawił mi się nieprzyjemny dźwięk w skrzyni przy wrzucaniu dwójki - pozostałe biegi wchodzą gładko i bez zarzutów... :( czy to może być wina synchronizatora? Wspomnę też że skrzynia jest od warczyburga, czy to może kwestia regulacji?

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-09-02, 20:26   

raczej synchronizator

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-09-02, 21:41   

synchronizator.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 04:04   

A może trzeba wyregulować sprzęgło?

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 07:59   

Dodam jeszcze że docisk sprzęgła ma bardzo ważne dwa pierścienie z drutu. Nikt na to nie zwraca uwagi, a w przypadku pęknięcia któregoś z nich występują właśnie takie objawy. Co najdziwniejsze zawsze na drugim biegu.
Jak silnik się rozgrzeje sprzęgło zaczyna się ślizgać. Zepsuł mi się aparat fotograficzny i nie mogę zrobić fotek docisku z uszkodzonym jednym pierścieniem. Na pierwszy rzut oka docisk wygląda na w pełni sprawny, a taki nie jest.
Pozdrawiam.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 11:11   

Miałem kiedyś tak samo, zgrzyt na dwójce, niezależnie czy silnik rozgrzany czy nie. Lekarstwem na to okazała się wymiana skrzyni.

pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 14:20   

Co do sprzęgła to nie mam wątpliwości nawet na pedale czuje jak przełamuje się słoneczko... kurde... to juz moja trzecia skrzynia z tym że aktualna wartburgowa... pierwszą trabantową rozebrałem bo musiałem zmienić korpus miał wyłamane mocowanie poduszki... przez tą operacje coś poszło nie tak bo na głównym wałku rzegotało jak nie wiem... a teraz jeszcze to :P a trzecia sprawa to nie wiem czy jest jakiś sposób na zdemontowanie skrzyni bez wyciągania silnika... o tym jeszcze nie czytałem ani nie szukałem ale jak ktoś wie to chętnie posłucham :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 14:57   

WŁAŚNIE TAK! słoneczko przełamuje się, ale nadal tarcza nie zostaje odłączona! Przy okazji dokładnie sprawdź docisk! Pierścienie z drutu (fi około 2mm) znajdują się po obu stronach słoneczka.

W przypadku pęknięcia obojętnie którego pierścienia, docisk wygląda i zachowuje się jak całkowicie sprawny.

Też o tym nie wiedziałem, pokazał mi uszkodzenie stary mechanik. Wcześniej pracował na autoryzowanej stacji trabanta i wartburga.

Pozdrawiam.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 16:58   

Można wymienić skrzynie bez wyjmowania silnika. Ja tak wymieniałem ze szwagrem, fakt że jest troche gimnastyki ale da sie. My popuściliśmy silnik na poduszkach i za pomocą drewnianej belki odgieliśmy silnik w lewo.

pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-09-21, 21:56   

Na pewnej stronie wiele osób się wypowiada o wartburgu jakoby skrzynia w nim była fabrycznie spitolona bo większość z tych komentarzy tłumaczy wiele zgrzytów w tej skrzynce którą mam ;p między innymi o biegu nr 2 i o wypadaniu wstecznego tez mowa co ma miejsce i u mnie... ale postaram się jeszcze wyeliminować luzy na przekładniach i zobaczymy jak to się ma co do tych opinii ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi