|
Okropne rzegotanie 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
pieszczoh
Gość
|
Wysłany: 2009-09-14, 21:04
|
|
|
Witam :) od jakiegoś czasu w obrębie przedniego zawieszenia strasznie coś rzegocze metalicznym dźwiękiem po stronie kierowcy jak i pasażera podczas jazdy po nierównej nawierzchni... Na kanale przeszukałem źródło i padły dwie opcje:
1) Luzy półosi w gniazdach
2) Drżenie klocków hamulcowych o tarcze
Ale teraz sprawa ma się tak:
Podczas jazdy półosie poddawane są ciągowi więc o jakichkolwiek luzach nie ma mowy (tak myślę).To samo tyczy się klocków :) Podczas hamowania przecież są przyciskane do tarczy a nadal coś rzegocze... Nie wiem gdzie szukać i co to może być. Wy też sie spotkaliście z taką akustyką? I czy w ogóle przy klockach powinny się znajdować sprężyny odciągające klocki od tarczy? |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-14, 21:21
|
|
|
PRZY KLOCKACH POWINIENEŚ MIEĆ W SUMIE 8 TAKICH MAŁYCH BLASZEK,MIEDZY ŚLIZGIEM A KLOCKIEM U GÓRY I U DOŁU KLOCKA,TAM GDZIE JEST NA KLOCKU NACIĘCIE POD JARZMO ALBO JAK KTO WOLI POD ŚLIZG.JAK ICH TAM NIE MA TO KLOCKI BĘDĄ SIĘ NIESTETY TŁUC,ZWŁASZCZA NA NIERÓWNOŚCIACH DROGI.
NIE JESTEM PEWIEN CZY TO NAPEWNO O TO CHODZI,TO TYLKO MOJA SUGESTJA. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-09-14, 22:15
|
|
|
| Ja tez od razu pomyślałem o tych blaszkach od klocków, wiec to z pewnością jest przyczyną hałasowania. A drżenie klocków powodować może zużyta nadmiernie tarcza. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-09-15, 02:09
|
|
|
Czytając od początku, też pomyślałem o klockach(a właściwie o blaszkach).
Warto sprawdzić stan wahaczy dolnych (tuleje, tuleje stabilizatora, sworznie i mocowanie stabilizatora do wózka)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Domator
Gość
|
Wysłany: 2011-04-25, 17:30
|
|
|
| odświeżę temat, czy ktoś może podrzucić fotkę tych blaszek? ;p |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2011-04-25, 17:56
|
|
|
Prosze |
|
|
|
 |
Domator
Gość
|
Wysłany: 2011-04-29, 08:28
|
|
|
Hmmm... Nie spotkałem się z czymś takim a przewinęły mi sie przez ręce 3 polówki. 3 zł za sztuke na motirexie pod nazwą "sprężynka klocków hamulcowych". Czy to to?
Dzięki VR6 |
|
|
|
 |
|
|