Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Luz na drążku biegów
Autor Wiadomość
Mici125
Gość
Wysłany: 2009-05-29, 16:20   

Witam

Mam u siebie taką sytuację: drążek zmiany biegów ma luzy, tzn po wrzuceniu dowolnego biegu można nim poruszać we wszystkich kierunkach. Ostatnio oglądałem na szrocie jednego trampka (swoją drogą w wyjątkowo dobrym stanie jak na szrot:( ) i tam biegi wchodziły ładnie, nic nie latało.

Same biegi wchodzą równo i precyzyjnie (poza 1, która czasem się opiera lub zgrzytnie), skrzynia nie hałasuje. Ten plastikowy przegub drążka i połączenie z wodzikiem są w porządku. Wygląda na to że to coś z połączeniem wodzik-skrzynia. Coś się zluzowało i wystarczy dokręcić, czy to coś poważniejszego?

Prorok601
Gość
Wysłany: 2009-05-29, 20:31   

pewnie Ci sprężyn brakuje... już nie pamiętam gdzie ale na pewno jest w całym tym zestawie wodzików, połączeń, zawiasików jakaś sprężyna... zdaje się, że w okolicy skrzyni biegów.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 07:51   

dzisiaj też będę badał te okolice może coś więcej napiszę

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 11:49   

Prorok601 czy chodzilo o sprezynke nr29 na rysunku ? ;]

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 12:07   

Ooo super, właśnie takiego schemaciku potrzebowałem :)
A jak się dostać do tej sprężynki? Trzeba zdjąć tunel środkowy od wewnątrz, czy coś pod podwoziem? Prosiłbym o w miarę dokładne instrukcje, bo całe podwozie mam upi**dolone biteksem niczym stół Durczoka i ciężko się rozeznać.

Prorok601
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 14:50   

właśnie o tę sprężynę chodzi! ona jest w komorze silnika łączy widoczny na rysunku element ze skrzynią... najlepiej od spodu ją podejść :)

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-05-30, 18:53   

Może masz luz na tym sworzniu przy skrzyni w aluminiowej obudowie, z takim 5 cm ramieniem? Nie ma go na schemacie. Dzwignia czyli ramię na nim jest osadzona zaciskowo, sprawdz to.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 08:39   

Ja się zapytam o część nr 20. Czy ta tulejka składa się z dwóch cześci ?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 09:07   

nie, ale wyrabia się i ciężko ją dokupić później :/

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 13:53   

Mici125:
Same biegi wchodzą równo i precyzyjnie (poza 1, która czasem się opiera lub zgrzytnie), skrzynia nie hałasuje

W Trabancie 1 nie jest synchronizowana, dlatego zgrzyta, jesli samochód jest jeszcze w ruchu. Najlepiej wrzucać ją na postoju.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 14:59   

Właśnie czasem mam problem z wrzuceniem na postoju, ale tylko jedynki. Może to np przez tą wyrobioną tulejkę? Najwcześniej jutro wlezę pod samochód, to zobaczę czego brakuje.

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 15:49   

Niekoniecznie, raczej tryby ustawiają sie naprzeciw siebie :) A po wciśnięciu sprzegła, puszczeniu i ponownym wciśnięciu też nie chce wejśc?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 16:27   

w polówce 1 jest zsynchronizowana, nie wiem skąd takie informacje macie. a jak nie możesz wrzucić 1 to pewnie sprzęgło się kończy.

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-05-31, 18:03   

O kurde, a u mnie 1 zachowuje sie jak w ciągniku, jak sie toczy to 1 nie wrzucisz. Tak jakby synchro nie miała, inne biegi wchodzą miodzio. Wiec raczej nie sprzegło. Skrzyni nigdy nie rozbierałem, kto rozbierał ten wie jak jest :)

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-01, 09:39   

czy taki element występuje tez w skrzyni 1,1 ? czy w polo jest to wszystko zespolone i na stałe ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi