Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja elektryczna w 601 - problem
Autor Wiadomość
gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-12, 13:28   

Witam.
Składam trampka do kupy, obecnie od 2 dni bawię się z elektryką. Przed malowaniem wyjąłem wszystkie kable z budy i pooznaczałem ale niestety w tej plątaninie połowa powypadała ze swoich miejsc. Postanowiłem więc zrobić elektrykę od nowa używając stare przewody i włączniki. Problem w tym, że nie posiadam orginalnego włącznika świateł tylko jakiś idiota założył przęłączniki klawiszowe od malucha :( . Jako tako wiem jak podłączyć przewody ponieważ bazuję na książce Skurskiego ale mam u siebie porobionych już pare dziadkowych patentów z którymi walcze. Na tą chwilę mam podłączone: światła przód+tył, kierunkowskazy, stop , one są podłaczone do bezpieczników. Problemy zaczynają się gdy chcę podłączyć przełącznik kierunkowskazów i stacyjkę.
Nie wiem jaką mam wersję wyposażenia czy jest to zwykłe 601 czy S, napewno nie jest to delux. Przełącznik do kierunków sądze że jest z włączaniem "sygnału świetlnego" boi jest dość rozbudowany a stacyjka ma inne oznaczenia połączeń niż w książce bo ma tylko 6 wyjść o oznaczeniach 15,15,30,30,p,50

Czy mógł by mi ktoś wyjaśnić jak krowie na robie co i jak z tymi przewodami lub ewentualnie przerobić schematy z ksiązki Skurskiego.
Nawiasem mówiąc ekektryka to moja pięta Achillesowa :P
dzięki za pomoc

Kozak
Gość
Wysłany: 2009-08-12, 14:32   

Masz na desce włącznik świateł awaryjnych?

Kozak
Gość
Wysłany: 2009-08-12, 14:36   

do stacyjki:
czarno-czerwony 50a
czarny cienki 15
czarny gruby 15
czerwony 30
zielono czarny 30a

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-12, 16:06   

Stacyjka Ok. a jak z połączeniem świateł nie mam orginalnych przełączników a w książce są podane "przełączkik świateł głownych" rozumiem że to mijania-drogowe i "główny przełącznik świateł" czy to właczenie-wyłaczenie świateł?
jak to obejść stosując zwykłe standardowe włączniki/przełączki klawiszowe?

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-12, 16:17   

Link do schematu, z zaznaczeniem przełaczników których nie mam.

http://img13.imageshack.us/img13/2779/94531269.jpg

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-13, 15:15   

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak podłączyć światła na zwykłych przełącznikach klawiszowych zamiast orginalnych przełączników czyli nr. 15 (przełącznik świateł głównych) i nr. 19(główny przełącznik świateł) na schemacie. Nie mam tych przełączników a na szrotach w mojej okolicy nie mają nic do trabantów.

Już mam prawie wszystko podłączone a przez te światła nie mogę już nic podłączyć ponieważ boję sie kombinować żeby czegoś później nie zjarać.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-08-13, 15:31   

zapytaj eddiego może ma.

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-01-31, 19:54   

Witam. Podepnę to pod temat. Potrzebny jest schemat instalacji elektrycznej do 1.1 w polskim wydaniu. Czy ma ktoś jakiś link, czy ewentualnie jakieś zasoby papierowe. Piszę w imieniu kolegi trabanciarza, który nie ma konta na CT. Dzięki.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-02, 10:40   

U Skórskiego w książce jest chociażby

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-02-02, 13:37   

Takiej książki nie posiadam, ale jeżeli ktoś dysponuje taką książką, skanerem, chwilką czasu i mógłby umieścić skan na jakimś fotosiku, to bym był wdzięczny. PozDDRawiam

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-02-02, 15:21   

http://www.cartoontrabant.pl/literatura.php

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-02-02, 16:54   

O zakładce LITERATURA wiem, ale instrukcja potrzebna jest w polskim wydaniu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi