|
Trabant 601 Układ paliwowy |
| Autor |
Wiadomość |
Jan Centertel
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 10:07
|
|
|
Witajce
Mam Trabiego 601 91', Nie wchodzi mi auto na obroty. Auto stało bardzo długo nie odpalane. Wyczyscilem bak, przewody są nowe założyłem filtr paliwa. Problem jest taki że silnik mógłby szybciej wchodzić na wyższe obroty. Gaźnika się nie dotykałem bo zabardzo nie wiem jak go wyjąć. Mój trabi od kąd go mam miał ten objaw. Jeździ bez zarzutu ale chciałbym to naprawić. Mógłby mi ktoś pomóc?; Drugie pytanko to jest takie że przed gaźnikiem znajduje się "coś" niby pompa paliwa przepływa przez to paliwo i odchodzą kable od tego. Powiedźcie mi co to jest. |
|
|
|
 |
Społem
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 11:49
|
|
|
| Ale to 2t czy polówka bo nie wiem czy robili 2t w 1991 ?? |
|
|
|
 |
MarkusTrabi
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 11:53
|
|
|
To niby "coś" to ekonomizer, a ściślej mówiąc układ pomiarowy ekonomizera. Jest podpięty ze wskaźnikiem na desce rozdzielczej koło prędkościomierza (takie kolorowe diody LED - zielone, pomarańczowe). Jest to "wskaźnik jazdy" - czy jedziesz ekonomicznie czy nie.
natomiast jeżeli chodzi o objawy wolnego wkręcania się na obroty to hymmmm może być wiele przyczyn: gaźnik, zapłon, układ paliwowy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MarkusTrabi
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 11:54
|
|
|
| Oczywiście wypowiedziałem się z myślą że masz traba 2T, aczkolwiek w 1991 chyba nie było już 2T |
|
|
|
 |
Jan Centertel
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 12:20
|
|
|
| Mam układ 2T jest to jedna z ostatnich sztuk bo był kombinowany dla dziadka żeby był półautomat. Czyli czeka mnie dużo pracy.... Dzięki za pomoc, sprawdze gaznik i zaplon a jak nie pomoze to bede sie dalej martwil. Widze napewno że paliwo bardzo marnie plynie wezem. Wyczyscilem bak kranik i nie ma poprawy. To możliwe że mam odpowietrzyc ten filtr paliwa? i bedzie ok? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 12:58
|
|
|
Zapewne masz zapłon elektroniczny. Powinieneś zacząć prace właśnie od tego układu. Najszybciej najlepiej i najprościej jest ustawić/sprawdzić zapłon na podstawie lampy stroboskopowej. Jeśli masz taką lampę to wytłumaczę Ci jak ustawiać. Jak nie masz to pożycz/ kup . Nie zapomnij wcześniej o nowych świecach i nowym filtrze powietrza. To ważne do stabilnej i poprawnej pracy silnika. Sprawdź też szczelność rury od gaźnika do filtra. Ew uszczelnij to jakoś prowizorycznie. Najlepiej power tape lub wymiana na nową. |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 13:41
|
|
|
| Dla ścisłości to Trabanty 601 2T były produkowane w 91r i szły równolegle z 1.1 na tzw."zakładkę" ja posiadam 601 z 1990r.PozDDRawiam. |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2009-07-17, 19:55
|
|
|
dla @!#$ ścisłości to 2t kończyły się w lipcu 1990 a od czerwca 1990 szły polówki.
więc proszę nie @!#$ bzdur dla ścisłości. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-07-18, 03:20
|
|
|
Witam.
Sprawdź układ wydechowy przy okazji. Szczególnie ten tłumik z tyłu. I zapewniam że nie jest to żart. ( odepnij tylny tłumik i zrób próbę ) |
|
|
|
 |
mitek
Gość
|
Wysłany: 2009-07-18, 22:05
|
|
|
| to coś to jest śmigiełko ekonomizera. element napędzany przepływem paliwa dopóki nie cieknie to nie ruszać. Ja miałem kiedyś taką sytuacje że bak nie odpowietrzał się i miałem podciśnienie w baku zachlapana dziurka w korku paliwa trzeba ją wtedy delikatnie rozwiercić, lub spróbować przetkać igłą. Jeśli nie ruszałeś nigdy gaźnika to może cie to w końcu czekać może wymagać czyszczenia, może też być za niski poziom paliwa w komorze pływakowej |
|
|
|
 |
|
|