Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładnia kierownicza -końcówka
Autor Wiadomość
ripit
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 06:27   

Witam,

Składam ostatnio autko po wypadku i nie mogę dojść do ładu z końcówkami przekładni kierowniczej. Chodzi mi o ten element co wchodzi na stożek na końcówkę przekładni kierowniczej. Jakie są różnice i ile ich występuje? Bo na tą chwilę miałem jedne z innym rozstawem otworów, inaczej pochylone, z rowkiem, bez rowka. Generalnie juz wymiękam bo drążki ocieraja mi o bude i chyba są poprostu cofnięte do tyłu bo ta końcówka która mam obecnie jest jakoś tak dziwnie złamana pod kątem.

Mój trabancik to 86 limuzyna 601

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 06:46   

może masz sanki pogięte po wypadku i cały magiel jest cofnięty

ripit
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 09:03   

A jak pomierzyć je żeby sprawdzić czy są pokrzywione? Są jakieś techniki blacharskie? Jakieś punkty bazowe do których można się odnieść, czy poprostu wybierać na oko?

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-03, 15:53   

nie drażki a sanki z silnikiem mogą być zgięte. Np na łapach od jaskółki.
Nie wiem jak mocno przywaliłeś. Jeśli chodzi o założenie tego jarzma na magiel to ono ma jedno położenie. Tzn powinno się zawijać pod magiel i być pochylone w kierunku do kabiny. Nie ma jak tego inaczej założyć bo jest na klin i w dodatku na stożek. Po za tym i to powinno być po pierwsze: to przekładnia jak ją poluzujesz na śrubach ma możliwość ustawienia. Od tego zależy też zbieżność. Powinna być jak najbardziej prostopadle do osi samochodu. przekładnia leży tak jakby w takiej szynie na sankach. Pomierz tak aby odległość między szyną a maglem na dwóch jej końcach była taka sama
Zakładając że sanki są ok powinno byc dobrze. Oczywiście stwierdzisz to dopiero jak zrobisz zbieżność. I tak musisz skoro drążki i magiel był odkręcany. Powodzenia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi