Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap silnika, przeróbki itd - sporo pytań
Autor Wiadomość
Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2009-05-16, 22:24   

Witam,
Na samym początku chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum.

Moje pytania odnośnie Trabanta są w większości związane z wydatkami i sprawami techniczny. Do rzeczy:

1. Kwestia silnika i skrzyni biegów. Jaki są koszta przeróbki Trabnta 1.1 na coś co będzie miało około 90KM i 5 biegów? I czy później da się takiego Traba legalnie zarejestrować itd.

2. Ile mniej więcej trzeba wydać u lakiernika na przemalowanie całego Traba? (wiem dziwne pytanie ale nie mam zielonego pojęcia jakie są ceny)

3. Czy przerobienie hamulców z tyłu z bębnowych na tarczowe jest kosztowne?

4. Pytanie odnośnie części - czy są działające sklepy internetowe (polskie) które zajmują się sprzedażą części do T1.1?

5. Na co zwrócić uwagę przy kupnie Trabnta 1.1 - z własnych obserwacji mam wrażanie, że rdza jakoś bardziej lubi 1.1 niż 601.

6. Czy dla osoby zielonej na mechanice jak jest jakikolwiek sens kupowanie ukochanego autka? ;)

Pozdrawiam i czekam na sensowne odpowiedzi

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-05-16, 23:28   

ad 6. Sens jest, ale musisz stonować z planami. Chyba że masz zasobny portfel na mechaników którzy to zrobią.

Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2009-05-16, 23:33   

Plany można realizować w dłuższym okresie czasu [chociaż i tak wolałbym jakieś konkrety ile trzeba mieć grosza na takie przedsięwzięcie] :) może ktoś napisze jak wygląda obecnie sytuacja z częściami i jeszcze pytanie 5.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-05-17, 05:41   

ad 2
wszystko zalezy jak chcesz pomalowc [;
czy w garazu czy w komorze
z przygotowaniem czy bez
jaki lakier
itp itd

ad 3
kwestia adapterow i ceny hamulcow z innego autka [;
szczegooly napisze ktos inny

ad 4
motirex.pl
giełda na ct
allegro
zloty
koledzy [;

ad 5
uzyj opcji szukam.

do witania sie jest inny topik ;p

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2009-05-18, 17:59   

Jeżeli robiłbyś wszystko sam to masz tylko koszty części i materiałów i w 10tyś się zamykasz, ale z opisu wynika że nie za bardzo sam możesz więc wg mnie (oczywiście):

Mechanika związana ze swapem (np standard 1,8 z VW) - części 3-4tyś robota 4-7tyś

Lakier... Zacząć trzeba od odklejenia wszystkich poszyć i nowym ich zamocowaniu, potem towar i lakier koszt całości w zależności kto i jak będzie robił 2-4tyś

Hamulce... jeżeli z tyłu tarcze to z przodu podwójne + servo koszt części 1-2tyś w zależności od stanu do tego przeróbka tyłu bardziej skomplikowana niż przodu myślę że całość w granicach 2tyś

4,5,6 punkt już został opisany przez Kuzyna i JJ

Do tego jest jeszcze milion innych wydatków o których nikt nawet nie pisnął, jakich...
hmm... temat rzeka!

Powodzenia, Maximus

Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2009-05-18, 21:00   

masakra... chyba najlepiej kupić już Trabanta ze zmienionym silnikiem itd... ale dzięki za info:)
P.S
wiedziałem że sam Trabant może być kosztowny w utrzymaniu ale jak ma być to Trabanta z pomysłem to trzeba grosza sypnąć, niestety.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-05-18, 21:08   

a z jakim autem nie masz zabawy ?

krzyho87
Gość
Wysłany: 2009-05-18, 22:19   

Jak po czyms takim z rejestracją ?

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-05-18, 22:41   

Jedyne czego może chcieć diagnosta to zmiana informacji o silniku. Tj. pojemność i moc. Masz dokument zakupu to masz spokój. Silnik teraz jest częścią zamienną. Hamulce i zawieszenie mają być sprawne. Jak będą to nikt nie będzie się zastanawiał czy tarcze z przodu to trabant 1.1 czy golf, punto czy inny kadet. czy sprężyny to oryginał czy zestaw tuningowy.

Jaco007
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 07:34   

Za polakierowanie auta (materiały plus robocizna) dałem 3,5 tyś - kolor Orange Electric z Focusa ST.

Silnik wrzuciłem 1.3 i mam ok. 60KM - nie potrzebujesz wtedy nic przerabiać - po prostu wyjmujesz i wkładasz nowy :) Aktualnie na jest na dotarciu i nie cisnę go, ale nawet teraz czuję różnicę :)

Do tego dochodzi masam innych rzeczy o których się nie pisze.

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 09:34   

W 2006 lakierowałem swojego i wyszło mi,że:
-lakier akryl czerwony z palety Chryslera 300 zł;
-materiały t.j.szpachla natryskowa, papier ścierny itp. ok.150 zł;
-lakierowanie 500 zł;
-przygotowanie do lakierowania 0 zł bo robiłem sam
PozDDRo!

g-olab
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 10:51   

ad.1 ja za przerobke na 1.8 wydalem kolo 8 tys. bo zmiana silnika to nie wszytko, musisz sie liczyc ze budujesz bryke od nowa, pamientaj ze nie wymieniasz tylko silmnika i skrzyni tylko musisz wzmocnic, wyspawac samochod jezeli tego wymaga(po co robic cos dwa razy jak robic to wszytko za jednym razem), zmienic hamulce , chyba ze lubisz ryzyko ;p, teraz juz wiem ze nalezy wymienic zawieche na jakas inna bo ta trabantowa kiepsko znosi ostra jazde :), podlaczenie elektryki i wpiecie sie w istalacje trabantowa(badz przeszczep calej od nowszej bryki).

Jednym slowem potrzebujesz duzo kasy i drugie tyle na pomysly ktore wpadna w trakcie :)

Jezeli chodzi o rejstracje to rzeczoznawca i pierwszy przeglad nie jest skomplikowan koszt okolo 500 zloty :)

P.S. Musisz sie liczyc z tym ze w takich rzezbach czesto cos nawala:)

Tomasz K.
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 10:51   

Jaco007 ten silnik 1.3 to z wartburga?

Jaco007
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 12:38   

Tak, dokładnie - 1.3 Wartburg - po wymianie pierścieni, szliwie cylindrów, planowaniu głowicy itd. Ogólnie cały remont przeszedł + zalanie Motulem. Chodzi jak zegareczek.

Społem
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 14:46   

W sumie jak jestes zielony jeżeli chodzi o mechanike i ogólne grzebanie w samochodach to nie zabieraj sie za to, taka moja rada. Bo jak bys miał jakies umiejetnosci i zdolnosci to spokojnie dasz rade zrobic swap-a i całe auto za 10 tys. Bo kupisz sobie golfa 2 gti na czesci całego za jakies 3tys. a reszta zostanie na blache i inne potrzebne sprawy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi