Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niemieckie oleje do 2T
Autor Wiadomość
Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 09:31   

Takie pytanko z mojej strony.

Było tu już sporo o olejach, na których jeździcie (były i Shelle, Orleny, Mixole i Selektole). A próbował ktoś już jazdy na niemieckich olejach? Z tego co pamiętam z Zwickau, to na takiej buteleczce napisane 1:75 (czyli jakby był wydajniejszy), a dam głowę, że przynajmniej część Nieców na tym jeździ.

A czy ktoś z Was miał już tego typu doświadczenia? Czy używacie tylko płynów dostępnych na polskim rynku?

Pozdrówka.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 10:29   

gadaliśmy w Zwickau z gościami co lali 1:100 - mieli jakiś dziwny specyfik który z resztą reklamowali - mniej kopci, szybciej jedzie.

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-07-20, 11:45   

Czyli się da. A dowiedzieliście sieo cenę? Ja np. na niemieckim jebaju znalazłem coś takiego:

www.ebay.de

W sumie taniej wychodzi jak za miksol (gdy swego czasu kupowałem LOTOSA po 10zł). Tylko żadnych szczegółów co do stosowania...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-21, 07:05   

Hmm. Skoro producent silnika zaleca lać 1:50, to jakim cudem można lać 1:100? O ile wiem, to na opakowaniu oleju jest napisane - lać zgodnie z wymogami producenta, i to obojętnie czy olej krajowy, niemiecki czy szwedzki... dziwne to

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-07-21, 07:11   

Producent silnika miał do wyboru oleje sprzed kilkudziesięciu lat, które nie były tak wydajne jak część dzisiejszych...

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-21, 16:04   

Bartek, ale nie odważył byś się przetestować :)
A to że oleje kiedyś inne były to chyba każdy sobie z tego zdaje sprawę.

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 00:06   

ja tam leje 15w40 na pół z mixolem tak by było 1:40 i jest OK jadę a za mną niebieski dymek snuje się, patrzę w lusterko ludzie padają jak kaczki a inni gonią i sie zastanawiam co oni chcą i tak zaraz padnie ... lubię dobre smarowania . Testować wolno wszytsko ważne że silnik ma smarowanie. :D

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 02:05   

Zwykły olej się nie spala tak dobrze jak mixol. Mixolem nawet da się w piecu rozpalać a zwykły tylko robi kupe dymu. Być może 'zaglucasz' sobie głowice i wydech, mimo dobrego smarowania dołu. O ile dobrze się to zmieszało z benzyną.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 06:35   

ja tam leje 15w40 na pół z mixolem
Kolejny z oszczędnościami. A potem lament, bo czemu mi silnik zdycha jak ma mały przebieg. Szkoda Ci naprawdę 7zł na butelkę miksolu, trzeba kombinować? Przecież 15W40 nie jest ani mieszalny z benzyna, ani stworzony do smarowania 2t, ani się czysto nie spala - nawet w porównaniu do miksolu... założę się, że za Tobą nigdy nikt nie jedzie, a jeśli już, to wyprzedza Cię przy byle okazji? Ręce opadają...

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 09:56   

A to powiem wam ciekawostke jaką się ostatnio dowiedziałem. Byłem w warsztacie "U Marczoka" po parę drobiazgów. Poruszyłem temat oleju bo sam chcę stosować możliwie najlepszy w rozsądnej cenie a dawno z obiegu wypadłem :)

Za czasów kiedy weszła do sprzedaży benzyna bezołowiowa a znikać zaczęła ołowiowa, warsztat przeżył nawał remontów silnika.
Zastanawiali się z czym jest to związane i zrobili prosty eksperyment.
Do butelki z benzyną ołowiową nalali taką samą ilość mixolu co do butelki z bezołowiówką. Rozmieszali i zostawili na noc. Na drugi dzień w butelce z benzyną bezołowiową olej się od niej oddzielił.
To opowiedział mi stary mechanik z zakładu.

Być może teraz jest nieco zmieniony skład miksolu. Ale jak ktoś ma ochotę te też może przetestować.
Mechanik polecił mi dla zwiększenia żywotności wlewać razem z olejem środek zastępujący ołów. Nie wiem czy to w jakikolwiek sposób wpłynęłoby na przedłużenie żywotności silnika. Dla tego też nad tematem dalej dumam :)

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 10:25   

Kuzyn: właśnie dlatego pytam, że miałbym ochotę przetestować. Tylko najpierw muszę się w jakiś wózek zaopatrzyć. A z drugiej strony nie będę też lał byle czego i jak nikt z Was nie jest w stanie poradzić ani podzielić się doświadczeniem, to póki co i tak zostaje stary MIXOL.

Może trzeba po prostu popytać gdzieś na niemieckich forach?

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 17:17   

Hmm..jakby w polsce nie było dobrych olejów.
Jest motul, Mobil 2T Racing, Castrol Racingbike, Shell 2T VSX i wiele innych olejów, które są znane i cenione. Fakt, że trzeba pół stówki dać za pełnego syntetyka, ale ja teraz tylko takie coś leje do każdego 2T i sobie chwalę.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 19:21   

do każdego baku wlewasz oleju za ponad 25zł?

Cost'a Und Brossu
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 20:45   

Papieju

mylkusz sie zrobiłem test na starym silniku w końcówce jego życia przed generalką szlifem itd... przejeździłem 50Km na 15w40 z uwagi na to ze NIEUMIEM KUPIĆ MIXOLU U MNIE ON TRUDNO DOSTĘPNY I TO NIE OSZCZĘDNOŚCI. po przejechaniu tych 50Km oddałem silnik do mechanika do Balona na 1maja w katowicach . rozebrał go i stwierdził ze jeszcze tak dobrze smarowanego silnika nie widział tłoki i wszystko inne ociekało olejem zmieszanym z benzyną. u mnie się to idealnie rozpuszcza i nawet troche dymi ale niewięcej jak zwykle przystało na 2T

głowice stan ok nagar znikomy ponieważ przed 20.000Km były polerowane

tłoki to samo nagar znikomy.

cyt. "założę się, że za Tobą nigdy nikt nie jedzie, a jeśli już, to wyprzedza Cię przy byle okazji? Ręce opadają..."

no cóż stałem nieraz i jak by Ci to powiedzieć nie śmierdzi bardziej jak Mixol. i nikt mnie nie wyprzedza bo często nie mają po co. nie zauważyłem by chociaż próbowali wyprzedzić.

mixol to zmodernizowany przepracowany olej silnikowy z dodatkiem rozpuszczalnika itd...

robię ten sam test do litrowego słoika zalałem 120ml 15w40 mineralny i 980ml benzyny zobaczymy jutro czy się oddzieli czy nie.

na razie jestem zdania mixol vs 15w40mineralny są na równi i1 i2 się spala i robi tyle samo nagaru sprawdziłem rury niebyły zasyfione i nadal nie są nie widzę kłopotu gdzie problem ?

Dawid
Gość
Wysłany: 2008-07-22, 23:15   

Kolego Bross to ty cudotwórcą jesteś :) 120ml + 980ml to 1100ml wiec jak zmieściłeś to w litrowym słoiku??
Ja przejeździłem na regenerowanym wale i malince z Orlenu 35 tys km i wal poszedł pa. na miksolu tez sporo km przejechałem przez w sumie 5 lat. każdy olej 2T będzie dobry jeśli będzie stosowany jak fabryka chciała. wynalazki typu 15w40 to żadna oszczędność a i działanie wątpliwe. Masz 2t to lej olej do 2T.
pozDDRawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi