Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik lub coś innego. [PROBLEM]
Autor Wiadomość
Grim
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 18:39   

Na początku chciałbym przywitać wszystkich, jako że to mój pierwszy post. Witojcie!

Przechodząc do sedna: Mam problem (jak mi się wydaje) z silnikiem, sprzęgłem albo skrzynią biegów. Zakupiłem trabiszcza, który nie był ruszany od września i silnik nie trzymał obrotów, więc zdjąłem gaźnik przeczyściłem, pływak (z użyciem suwmiarki) dogiąłem, potem sprawdziłem rurką poziom paliwa w komorze pływakowej i był ok. Więc odpaliłem dziada i... magia! Działa, obroty trzyma i cud miód orzeszki. Tylko że jeździć nie chce. Po przejechaniu może 100 m. dławi się i skacze. Przeważnie potem próba odpalenia silnika kończy się jego dość szybkim zgaśnięciem. Dodam jeszcze że coś odrobinę wali gumą i na postoju jak wcisnąłem sprzęgło to silnik jakoś inaczej działał. Proszę o jakieś wskazówki co to może być. Za jakiś czas wezmę go na kanał, tylko chciałbym wiedzieć gdzie mam szukać ewentualnych przyczyn.

Dzięki wielkie!

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 19:19   

Zacznę od tego pływaka się NIE DOGINA ! I jest to nawet napisane w książce.
Poziom paliwa reguluje się podkładkami pod zaworem iglicowym. A odnośnie gaśnięcia to po długim staniu może być zawalony i zapchany tylny tłumik, spróbuj go odczepić i zobacz czy będzie gasł. Da się jeździć bez tylnego tylko trochę głośniej. Jak się okaże że to, to kupisz sobie nowy i będzie ok

Grim
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 19:35   

Dzięki za odpowiedź i info o pływaku. Jutro odkręcę tłumik i dam znać czy to to.
A jeśli chodzi o ten zapach palonej gumy? Jakiś pomysł co to może być, bo trochę mnie to niepokoi. Nie chce czegoś zrąbać jeszcze bardziej niż ewentualnie jest.

magik
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 20:32   

nie wiem może pasek się ślizga ?

Grim
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 21:23   

Też to podejrzewałem ale jak starałem się wywąchać to śmierdziało po drugiej stronie. Chociaż pasek i tak już jest do wymiany. Więc może to on.

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 22:08   

lepiej sprawdz odstojnik przy kraniku paliwa

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-05-14, 22:10   

Kranik odkręć, benzyny nalej ;)
Witam

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-05-15, 13:44   

to nie spalona guma tylko nieszczelny przedni tłumik i ci spalinami po prostu śmierdzi:)

Grim
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 14:40   

Dzięki za odpowiedzi! Rozebrałem kraniki i wyczyśiłem tak jak radziliście i stał się cud! Jeździ! Wszystko jest ok, tylko dymi jak profesjonalana świeca dymna. Co to może być? Za dużo miksolu? Tłumika jeszcze nie ruszałem, bo pogoda trochę dowaliła i nie mam jak wejść po auto (kanał jeszcze nie jest dostępny).

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 16:57   

Pojeździj dużo, szybko i długie odcinki. Przestanie dymić po 10 minutach albo kilku dniach :)

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-05-19, 16:58   

Heh, dwuznacznie mogło zabrzmieć. Ale serio mówię. W wydechu nazbierało się pewnie oleju i nagaru.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi