Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
353 elektroniczny zapłon
Autor Wiadomość
Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 06:26   

Witam!

Mam pytanie, czy ma ktoś z Was kompletny elektroniczny zapłon do wartburga?? potrzebuje takowy pożyczyć na 2-3dni?? pokryje wszelkie koszty wysyłki/transportu i się jakoś odwdzięczę. Potrzebuje ten zapłon żeby pomierzyć jego parametry i wiernie skopiować na nowych podzespołach. Jeśli były ktoś łaskawy pożyczyc taki zapłon to proszę o jakiś kontakt PW, gg3508581
Dzięki z Góry i pozDDRawiam!

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 06:52   

Kiedyś rozgryzaliśmy Ebzę. Problem jest, nie ma takich podzespołów o takich parametrach w sprzedaży, przynajmniej nie było 2-3 lata temu. Polecam przejrzeć forum klubu Wartburga, sporo o tym było opisane.

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 12:07   

Moze pomoze klik 1 klik 2

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 12:38   

o jak miło dzięki chłopaki.

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 15:40   

to jak juz wykminisz jak to zrobic to ja zamawiam jedną sztukę :)

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 17:12   

to ja druga :D

Kozak
Gość
Wysłany: 2009-03-31, 18:31   

Elektroniczny zapłon do Wartburga to była EBZA-2S i nie ma nic wspólnego z linkami podanymi przez kolegę. EBZA-2S sterowana była za pomocą 3 bramek podczerwieni umieszczonych na wale w miejscu oryginalnego aparatu zapłonowego.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-04-01, 06:36   

Uściślając, pierwszy link traktuje o Ebzie jako o nowince technicznej, a drugi to schemat takiego modułu "Home made", ale zrobionego nie na bramkach optycznych jak w Ebzie, a na normalnych przerywaczach. Twórcom przyświecała idea mniejszego zużywania się przerywaczy mechanicznych. Żeby odtworzyć oryginalną Ebzę nie ma szans, bo nie ma takich podzespołów na rynku. Warszawiacy coś mogą powiedzieć więcej, kiedyś na spocie przyjechał starszy pan białym 353 i on miał zrobionego elektronika samodzielnie, łącznie z elementami na aparacie zapłonowym, więc niemal jak Ebza. Komuś zostawiał namiar z miejscowych, ale komu i czy aktualny tego nie wiem. Teoretycznie prościej będzie poszukać Ebzy na szrocie, ale biorąc pod uwagę że Wartburgów na złom trafia mało - bo te co miały zostały zezłomowane w latach 90-tych, potem odpadały te co dzielnie służyły na co dzień, a teraz zostały w zasadzie rodzyny u wielbicieli marki i niedobitki z tych ciężko pracujących, to życzę powodzenia, zwłaszcza że Ebza nie była montowana fabrycznie na nasz rynek, można ja było dokupić i zamontować w Polmozbycie, ale ilość też była ograniczona. Generalnie super ciężki temat. Mam taką sztukę działającą i nie mam zamiaru się pozbywać :)

Przemek
Gość
Wysłany: 2009-04-01, 11:37   

-> klik
Pozddr

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi