Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciek oleju & włącznik świateł & more
Autor Wiadomość
Przem
Gość
Wysłany: 2010-08-14, 10:01   

Witam serdecznie!
Pierwszy post, więc nie bijcie jeśli zdublowałem temat (problem wydaje się dość pospolity ale nie znalazłem nic co by mnie ratowało ;]). Trabanta remontujemy dla kolegi. Więcej napisze w forum ogólnym, bo nie na to tu miejsce. W trabim był włącznik świateł taki jak awaryjnych (z tym, że czarny i trójpozycyjny - chodzi mi o rodzaj). W częściach zapasowych znaleźliśmy obrotowy ale ma on chyba z 12 wejść (pisze na na nim, że jest na 6V i 12V) Który kabel gdzie mam podpiąć? Są dwa wejśia 58L, dwa 58R, jedno 58a, jedno 30, jedno 56, jedno 15 (niby są dwa ale jedno złamane). Próbowałem zasilający do 30, minusowy do 56, i pozostałe dwa pokolei metodą prób i błędów. Działały tylko mijania, postojowe nie za bardzo chciały współpracować. Też wiązka mnie zastanawia, bo kabli teoretycznie jest 5 - +, - i 3 kable zmostkowane. Troche glupio to wytlumaczyłem ale jak coś to zdjęcia wkleje :P

2. Ile uszczelek potrzebnych jest do drzwi? Bo wydaje mi się, że brakuje ale głowy nie dam...

3. Wyciek oleju. Obok łączenia skrzyni biegów z blokiem silnika jest taki dołek i pełno tam oleju :/ Co mogło pójść? Dodam, że pod trabim było sporo oleju, teraz jakby nie kapie...

Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi :)

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 15:39   

1. schemat do 1.1 znajdziesz na CT poszukaj.

2. uszczelek 1 co montujesz w rant dookoła drzwi i 2 zgarniające szyb razem 4szt bo jeszcze uszczelka szyby.

boczną kup z fiata 126p (wymagana regulacja zamków - ja mam i drzwi lekko się zamykają i otwierają - ZERO TRZASKANIA w celu zamknięcia)

3. jak ci nie kapie to sprawdź olej w silniku i w skrzyni biegów bo może wykapał Ci już cały
jak silnik to zimer może na wale lub przy aparacie zapłonu. Jak nie to to ze skrzyni również jakiś uszczelniacz nawalił.

specem nie jestem mam 2t a 1,3 od niedawna.

wyczyść wszystko ,odkręć skrzynie od silnika, rozsuń
sprawdź czy sprzęgło jest zalane olejem jak tak to zimer spod wału. ew zimer wałka atakującego ze skrzyni biegów.

Bross.
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 16:26   

Mam nadzieje ,że moje fotki pomogą mimo ,że skanera chociaż fotki dam. Oby to Ci pomogło.
Foto z książki Trabant 1.1 Feliks Rawski wydanie z 1992 roku

powodzenia

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-08-15, 22:24   

Schematy i cały reperaturanleitung jest na stronie cartoona w dziale literatura

Przem
Gość
Wysłany: 2010-08-21, 21:03   

Nie, źle mnie zrozumieliście jeśli chodzi o te światła. Mi konkretnie chodzi o podłączenie kabelków do włącznika obrotowego. Nie jestem pewny czy nie jest zepsuty, ale podobno nówka sztuka (była to część zapasowa jak kupiliśmy trabanta). Podłączam + (czerwony) do 30, nastepnie mase do 56, a pozostałe dwa kable do 58R i 58L i... nie działa. Już kombinowałem na miliony sposobów i nie chcą załapać. Mijania świecą normalnie ale pozycyjne już nie. Nawet podświetlenie deski rozdzielczej nie działa. I dlatego jeśli ktoś jest pewny jak to powinno być to niech napisze.

Ps. Jeszcze do wszystkiego klamka od kierowcy się posypała (śruba co dokręca klamke do drzwi się złamała(?) i trzeba kombinować nową... ech...

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-08-21, 21:33   

Hmm. Jaką masę kolego podłączasz chcesz zwarcie zrobic na przelacniku ? ;] To jest tak Czerwony do 30. 56 to sa mijania a 58 to postojowe z tym ze L to lewa strona a R prawa Postykaj na krótko bo nie pamietam kolorów z pamieci :) i powtykaj tak jak napisalem i musi działac i żadnej masy nie potrzeba :P

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-08-22, 03:27   

a bezpieczniki? to że wyglądają na dobre nie znaczy że działają.

Przem
Gość
Wysłany: 2010-08-22, 18:56   

Aha :D Pisząc "masa" miałem na myśli mijania :) Ale niestety na tym "nowym" obrotowym włączniku coś pozycyjne nie chcą wogóle załapać... Mijania są (choć np. nie ma podświetlenia deski rozdzielczej), a jeśli chodzi o pozycyjne to wogóle nie działają. Na starym (trójpozycyjnym) włączniku wszystko działa. Tak swoją drogą mam wrażenie, że prędzej ten samochód się zjara niż bezpieczniki strzelą... Tyle razy iskra poszła przy styknięciu, kable już bywały gorące a bezpieczniki dalej są jak były i wszystko działa...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi