|
Wymiana łożyska oporowego |
| Autor |
Wiadomość |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-20, 17:12
|
|
|
| Witam dziś w drodze powrotnej ze szkoły siadło mi łożysko oporowe. Wcześniej było je słychać aż siadło całkiem i nie ma wogóle sprzęgła;/ Przez tą całą awarie najadłem się wstydu na światłach, jeszcze skrzynia dostała po d**pie bo w nerwach próbowałem wbić bieg i trochę pozgrzytało. Myślę że nic się jej nie stało... Słyszałem że można to łożysko wymienić odkręcając silnik od skrzyni i przesuwając go w prawo wtedy jest jakieś 7cm miejsca. Możecie napisać czy da się wymienić to łożysko w taki sposób? |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2009-02-20, 17:52
|
|
|
| Hmm a jaki to Trabant? |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-20, 18:07
|
|
|
| Na śmierć zapomniałem napisać-POLO 1.1 |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-21, 19:37
|
|
|
| Dziś wydarłem skrzynie uznałem że nie ma co się męczyć przez jakąś szparkę ;) Okazało się że tulejka po której przesuwa się łożysko oporowe jest mocno zużyta. Przez tą tulejkę łożysko miało duży luz i pokrzywiło sprężynę talerzową docisku. Te "blaszki" sprężyny nie są proste tylko jakby minimalnie wgięte do środka, niektóre bardziej niektóre mniej ;/ W związku z tym mam pytanie co zrobić z tym dociskiem? da się to jakoś wyprostować? Szkoda było by go wymieniać bo właściciel zrobił to jakiś rok temu (nie ma jescze rowka od łożyska na sprężynie talerzowej) Aha i jeszcze jedno czy ta tulejka jest taka sama jak w VW Polo 1.1? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-02-22, 13:29
|
|
|
| wymień wszystko w pizdu. koszt niewielki a oszczędzisz sobie roboty na później. |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-22, 13:46
|
|
|
| Ok ;) a orientujecie się może gdzie mogę dostać to tulejkę? |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-24, 17:06
|
|
|
| Sorki za offtopa(nie chce zaśmiecać forum takim banalnym tematem) ale możecie powiedzieć jaki nr torxa pasuje do śrub obudowy docisku? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-02-24, 22:34
|
|
|
| nie wiem co to jest obudowa docisku... |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-24, 22:41
|
|
|
| znaczy się docisk |
|
|
|
 |
Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
|
Wysłany: 2009-02-24, 22:57
|
|
|
| płasko-oczkowa 9 pasuje idealnie :D |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-02-24, 23:27
|
|
|
| idealnie jak idealnie, ale pasuje :) generalnie trzeba to kręcić z wyczuciem bo dosyć łatwo obrobić te śrubki. |
|
|
|
 |
AndrzejSz
Gość
|
Wysłany: 2009-02-26, 21:43
|
|
|
| Odkręciłem bez problemu płasko-oczkową 9 ;) Dzięki Grzegorz B. ;) |