Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Dokręcenie koła zamachowego
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 15:38   

Znowu musze założyć nowy temat. Otóż jestem na etapie prac wykończeniowych przy składaniu silnika (wszysto nowe) i mam problem.Jak dokręcić koło zamachowe. Wiem, że ma to być siłą 13-15 kGm. Ale jak zablokować koło podczas przykręcania tak, żeby wał sie nie obracał ?Nikt nie utrzyma tego koła ręcznie. Czy ma ktoś jakiś patent ?

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 16:50   

w kole pasowym masz otwór, wkładasz w niego śrubokręt i się zablokuje.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 17:21   

Wiem, tam są aż dwa otwory ale czy takie zablokowanie śrubokrętem wytrzyma , jeżeli siła dokręcenia ma być tak duża,

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 17:35   

no jak wsadzisz śrubokręt zegarmistrzowski to napewno nie wytrzyma. @!#$ skąd wam się takie pytania biorą. Wsadź coś twardego i @!#$. byle nie kutasa

donkey
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 21:08   

hehehe XD

MarkusM
Gość
Wysłany: 2009-02-27, 21:41   

hehehehehehehehehehehe XD

P.S. A jak ktoś ma stalowego k.....????

Bochen
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 12:13   

to współczuje jego dziewczynie

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-03-01, 00:53   

Za to spadki temperatury mu nie straszne :D

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-03-01, 12:59   

No ładnie !Z poważnego pytania zrobiliście problem ginekologiczno - urologiczny.Powinniście wspomagać naszą upadającą służb zdrowia a nie właścicieli Trabantów z problemami.
A tak serio to zależy mi na poważnej odpowiedzi, bo nie chciałbym aby podczas uruchomienia silnika źle dokręcone koło zamachowe urwało mi się iścięło kołek klinujący. U mnie nie ma klina (klin chyba był bardziej wytrzymały) tylko jest kołek.Myślałem,że macie jakiś sposób żeby zablokować koło w oparciu o otwory do połączenia skrzyni z karterami.
Pozdrawiam.

donkey
Gość
Wysłany: 2009-03-01, 14:48   

Zasadniczo do montażu i demontażu koła zamachowego służy "przyrząd ustalający 4160 000 0/2-W26" ...naturalnie do dostania w każdym kiosku :)

Przy odrobinie motywacji da się go wykonać samemu - metalowa sztabka z dwoma otworami i dwa kołki/śruby

Marcin K
Gość
Wysłany: 2009-03-01, 16:38   

MARIAN B.>> ja dokrencam zawsze pistoletem pneumatycznym i nie musze martwic sie z blokowaniem wału < ale oczywiscie jak najbardziej przez koło pasowe zablokujesz >>> osobiscie nie sugeruje sie wartoscia momentu dokrecania , nakretka jest dosc waska wiez radził bym z wyczuciem .

picia353
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 12:27   

Pneumatem dziwkę bo się moze odkręcić i zetnie klina :)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 13:00   

mi się tam nigdy nie odkręciło. Pasowe owszem bo było wyrobione ale zamachowe jest na stożku i nie miałem tego problemu.

Goofy
Gość
Wysłany: 2009-03-25, 12:23   

Podepnę pod temat:
Jeśli dokręcam koło zamachowe i ma ono bicie ( wieniec odchyla się od karteru i zbliża na ok 2mm)to co jest nie tak? Ja coś zepsułem, czy poprostu źle dokręcam? ;) Dodam że próbowałem na dwóch różnych silnikach i z dwoma różnymi kołami we wszystkich konfiguracjach i za każdym razem to samo...

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-03-25, 12:34   

Po pierwsze zobacz czy samo koło jaest proste (czy ma wszędzie równy promień i czy ono nie "bije"). Jeżeli koło jest OK, to wieniec jest skopany lub masz zbyt duży klin na czopie wału i on nie pozwala aby koło weszło w osi do końca. Jedno jest jednak pewne tak go założyć nie możesz.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi