Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Tuning silnika
Autor Wiadomość
Piotr Świtała
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 18:17   

Jak podrasować silnik 1.1 LPG, żeby miało to sens???Podobno zamula jak się wstawi stożek. A co odnosnie planowania głowicy? Tylko nie piszcie,żeby wstawić silnik 1.3 albo 2.0:)

Sei
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 19:19   

Wstaw 2.8 VR6 :P A tak bardziej serio. Planowanie głowicy, ale bez przesady, do 1 mm. Z tego, co słyszałem te silniki były celowo zmulane w stosunku do VW. Poza tym możesz wrzucić wałek rozrządu z 1.3. Słyszałem również coś na temat wsadzenia dysz w gaźniku od 1.3, ale dopytaj.

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 19:38   

dodatkowo kolektor od wartburga z portkami, mozna wrzucic sportowy walek rozrzadu swiatka, ale to kosztuje troszke

pozdrawiam
Lukasz

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 20:09   

Zmiana dysz w gazniku nic nie zmieni jesli Piotr chce rasowac auto jezdzace na LPG.

Tak zartem: najlepszy tuning to przelaczyc na benzyne ;))

O ile sobie przypominam to o rasowaniu 1,1 na forum bylo juz sporo i jakos wszystko to dazylo do tego ze najlepszym rozwiazaniem jest jednak zmiana na 1,3...

Sei
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 11:51   

GrzesiuB - to jasne, proste, klarowne et caetera, ale nasz kolega zaczął od Tylko nie piszcie,żeby wstawić silnik 1.3 albo 2.0:), nieprawdaż?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 13:05   

Przeciez nie napisalem mu zeby wstawil silnik 1,3...

Jak mozesz to sprobuj odpowiedziec Piotrowi, a nie na moja wypowiedz ;)

PS. Ostatnio mechanik - nieproszony - zrobil Krzyskowi z Kielc tuning silnika 1,1, za ktory chcial 1000zl - moze Krzysiek cos napisze o tym i jak sprawa sie skonczyla...

Piotr Świtała
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 18:14   

1000?hmm... to moze dam sobie spokoj.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 18:50   

i do tego samego wielu juz doszlo - taniej i lepiej wstawic motor 1,3 niz kombinowac z 1,1

amen

Sei
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 18:52   

Piotrek, rasować 1.1. się da, jasne. Pytanie, ile chcesz z niego wyciągnąć i ile chcesz na to wydać. Ale GB ma rację, najlepiej przeszczepić na 1.3.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 20:09   

jasne że lepiej wstawić 1.3.. przecież z 1.1 nie wyciagnie sie wiecej niż 60KM chyba ze to bedzie poważny tuning i co za tym idzie bardziej kosztowny. a taki do ok 60KM nie kosztuje nan pewno mniej niż silnik 1.3 z wymianą,.. i też jest ok 60KM.. tyle że silnik naaapewno dłuzej pojezdzi bez tuningu

Piotr Świtała
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 20:53   

No wlasnie mam pytanko.
Po pierwsze ile kosztuje(mniej wiecej) zmiana na 1.3(silnik,skrzynia+robotka)
Po drugie chodzilo mi raczej o porownanie juz tuningowanego silnika 1.1+gaz z osiagami 1.3+gaz
Czy ktos tuningowal 1.1?Ile to kosztowalo?I przede wszystkim jaki jest tego efekt?
Jezeli rzeczywiscie lepiej zamienic na 1.3 to dalsza dyskusja nie ma sensu.Tyle tylko,ze ja na razie nie chce zmieniac silnika bo ma przejechane 82tys. No i Co z instalacją gazową i gwarancją na nią przy zmianie na 1.3???
A przeznaczyc na ten cel chce 600pln.

Kristoff
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 22:36   

No to powiem jak wyglada moj tuning, w trabie aktualnie mam moze z 50 KM...ale tego w zasadzie nie czuje, bo rzadko teraz w ogole jezdze autem. Mam zrobiony plan glowicy, remont kapitalny silnika i glowicy (nowe uszczelki, uszczelniacze, pierscionki, zawory wydechowe, tloki i takie tam), dodatkowo mam sportowy wydech, teraz po zmianie polozenia jest lepiej oprozniany ze spalin, szlif gaznika, kolektorow i cos tam jeszcze ale to dluuuga lista...

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-06-10, 00:21   

hmm.... szczerze to za 600 pln to ciezko bedzie znalz godny wsadzania silnik 1,3 , szczególnie z papierem.

skrzynia zostaje. i milo jesli jest gaznik do 1,3 i kolektor wydechowy 1,3

szczerze majac 600 pln na grzebanie sie w silniku ..... chyba bedze najlepiej jak mu "rozkrecisz" gaz gedzie wiecej palil i troszke lepiej szedl.

pozdrawiam

Piotr Świtała
Gość
Wysłany: 2004-06-10, 12:22   

hmm...Silnik 1.3 za 600pln buahahah chyba dwa 650 od kaszlaka. Ale jak je zamontowac???

Luker
Gość
Wysłany: 2004-06-11, 22:32   

Ale tak patrzac na 1.1 chlopaki to w rzeczywistosci jedyna rzecza jaka warto zrobic to wymienic kolektor na wartka i cos podlubac przy wydechu.

Drugim etapem niech bedzie wymiana swiec , kopulki , palca i innych dupereli na nowe. Niewazne jakie , wazne , ze nowe .

Trzeci etap to odchudzenie auta i redukcja masy, czyli kobita jedzie autobusem , tesciowa zostaje w domu i obie myja fotele i tapicerke z twojego traba (po wczesniejszym demontazu)

Czwartym i ostatnim etapem tjuningu 1.1 jest wlanie gazu Shell , lub beny 99+ z odrobina benzyny ekstrakcyjnej albo paliwa lotniczego ( hehe ).

Tak przygotowana fura mozesz wyjechac na miasto i smignac kilka autek , ale pamietaj , ze zostal ci tylko fotel kierowcy , wiec panienke ( ktora zgarnales na swiatlach , bo rzucila sie pod urokiem traba na maske ) musisz zaladowac na kolana ...

Pozdrawiam

Ale skoro juz twoje 1.1 jezdzi i ma tylko te 80k na karq to nie psuj go , a na pewno ci sie odwdzieczy .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi