Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Urwany tylny wahacz
Autor Wiadomość
michand
Gość
Wysłany: 2009-01-03, 18:49   

Witam,

na sam poczatek mojej przygody z Trabantem zdarzylo mi sie urwac mocowanie tylnego wahacza. Wyglada to tak, jakby sruba mocujaca wahacz do ramy samochodu zostala wyrwana razem z gniazdem. Czytalem na forum o takich przypadkach i prowizorycznych rozwiazaniach. Ale jak to porzadnie naprawic? Mechanik w warsztacie krzyknal ponad 400zl za wspawanie nowego mocowania..

Prosze o podzielenie sie doswiadczeniami w tej sprawie, pozdrawiam
Michal

Piegus
Gość
Wysłany: 2009-01-03, 19:36   

Żeby było porządnie to inaczej niż wspawać raczej sie nie da...:D
Na to wg. mnie warto sie wykosztować. To jest kwestia twojego bezpieczeństwa.
PozDDRo

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-01-03, 20:41   

mozna to taniej zrobić...poszukaj rysunków i dotocz sam nowe..wspawaj i już

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-01-03, 20:44   

I nie zapomnij wzmocnić tego miejsca wokół kielicha grubszą blacha, obadaj też inne mocowania, bo jak jedno poleciało to reszta też nie lepsza :)

J-23
Gość
Wysłany: 2009-01-04, 12:06   

Albo odżałuj ta 400 zł i miej pewność, że jest zrobione na glanc. Gdyby mocowanie wachacza poszło w czasie jazdy, to by było sami wiecie jak.

myha
Gość
Wysłany: 2009-01-04, 16:56   

... faktycznie lepiej nie ryzykowac... ja pierwszy raz także urwałem wahacz i to po kupnie trampka jadąc sprawdzic heble do zakładu, dosłownie po 30 km przygody z nim:)... pospawałem stary kielich i wytrwał jeszcze jakieś 800 km, jednak przygoda następna juz nie była tak wesoła bo wyrwało mi owe mocowanie śróby na prawym zakręcie przy około 70 km/h.. było by więcej było by drzewo bo 2 samochody zdążyłem ominąc:)... wiec albo dorobic nowy kielich, albo pospawac stary i dodatkowo dac na przestrzał az do komory bagażnika na dłuższej szpilce i dodatkowo zabezpieczonym płaskowniku... temat był gdzieś poruszany na forum na pewno już bo sam z niego korzystałem... Pozdro...

zajac
Gość
Wysłany: 2009-01-04, 17:08   

wystarczy troche poszukac na forum i znajdziesz rozwiazanie, szczegolnie ze temat tylnich wahaczy w trabi to bardzo popularna rzecz :P
http://www.trabel.za.pl/zawieszenie/zaw.html

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-01-12, 19:22   

ja się cały czas zastanawiam nad drążkiem stabilizacyjnym (tak to nazwijmy) miedzy wahaczami. Łamanie, pękanie urywanie się śruby lewego tylnego wahacza przerabiałem juz 3 razy na przestrzeni 200 tys km. nie ma ktoś może materiałow jak robiono zawieszenie w DDRowskich trabantach rajdowych?

Bartek Zawadzki
Gość
Wysłany: 2009-02-10, 21:45   

A jak Ty byś widział ten drążek? Pytam bo sam nie mam wizji...

szkielu
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 20:18   

czekam na wiosne - położe traba na boku i będę kombinował albo całe zawieszenie z tyłu zmienie :)

donkey
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 20:52   

Te wstawki, które podaje kolega zajac są chyba najlepsze i nie do zarąbania. Wspawałem takie ostatniego lata - podane wymiary są idealne. Koszt wytoczenia - ok 100zł za 2 sztuki. Mam rysunki 3D i rzut z wymiarami, chętnym prześlę na maila. Do tego polecam śruby o najwyższej dostępnej twardości - 12.9 bodajże - dwie od spodu (naturalnie) i dla spokoju sumienia dwie od góry z dużymi podkładkami ...Prędzej duroplasty skorodują niż kółka odpadną!

MAXIMUS
Gość
Wysłany: 2009-02-16, 23:04   

Jeszcze może pęknąć ucho wahacza...
I wtedy ZONK

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 21:47   

to ja bym poprosil o wyslanie mi na maila wszystkiego ze zdjeciami i rzutami 3D i opisem co i jak i sruby jakie wszystko wszystko-bachuren@wp.pl

z gory dziekuje i czekam na wiesci

Sebastian (reafus)
Gość
Wysłany: 2009-02-17, 22:42   

to i ja sie dopisze: reafus17@wp.pl
dzieki z gory.

Jerzy
Gość
Wysłany: 2009-02-18, 07:14   

i ja też bardzo bym prosił:
rusalka1980@o2.pl

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi