Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Pluje z wydechu
Autor Wiadomość
kiler090
Gość
Wysłany: 2008-12-13, 15:18   

Witam

Mam pytanie i problem z moim nowym nabytkiem (trabi 1.1 :D) otoż przy wiekszych obrotach z rury wydechowej trabi pluje strasznie woda jak by z olejem (czarna woda), dzieje sie tak zarówno jak jest zimny jak i ciepły. Przy tym strasznie dymi białym dymem. (jak jest ciepły troszeczke mniej ale i tak dardzo duzo). Jako iż jestem jego nowym właścicielem nie znam go jeszcze zbyt dobrze i moje pytanie to czy to jest normalne?? Czy cos nie tak z moim egzemplarzem?? I jak tak co może być tego przyczyna?? (autko ma cały czas moc) Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam

Qbs
Gość
Wysłany: 2008-12-13, 16:15   

uszczelka pod glowica do wymiany. sprawdz czy plyn ci szybko nie ubywa i czy nie masz masla pod korkiem wlewu oleju. jesli to sie potwierdza to mozesz byc prawie pewny ze uszczelka pod glowica uciakła. druga opcja jest taka ze trabant dlugo stal w kałuzy :D

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-12-13, 17:48   

chyba że chodzi na gazie ;-) ))
(na kiepskim gazie) ;-) )))

kiler090
Gość
Wysłany: 2008-12-13, 19:25   

No zgadza sie zapomnialem dodac ze autko ma LPG ale te obiawy sa rowniez gdy pracuje na paliwie. A gaz zatakowany ze stacji BP to raczej powinien byc ok.

Dyniek
Gość
Wysłany: 2008-12-14, 11:25   

u mnie z rury też leci woda co jakiś czas a jeżdżę na benzynie, płynu mi nie ubywa a więc dla mnie niema problemu i wydaje mi się że tak musi być ;]

Mici125
Gość
Wysłany: 2008-12-14, 11:59   

A może w tłumiku masz wodę? U mnie też tak czasami bywa, ale po chwili przestaje (podczas postoju w zimne dni skrapla się tam para wodna).
Jeśli u Ciebie dym i woda lecą cały czas oraz ubywa płynu chłodniczego, to niestety uszczelka do wymiany.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-12-14, 13:36   

no, prosta sprawa, jak niczego nie ubywa nadmiernie (płynu / oleju) to widac tak ma być ;-) , jak ubywa to coś jest nie tak. Pojeździj, obserwuj stan płynów ustrojowych i będzie jasne

kiler090
Gość
Wysłany: 2008-12-14, 16:07   

Ok pojezdze chwile i zobaczę czy coś ubywa czy nie. Jak coś zobaczę to dam znać, dzięki za info.

Dany
Gość
Wysłany: 2008-12-14, 23:54   

Czarna woda może świadczyć o za bogatej mieszance lub sadzy w układzie wydechowym. Natomiast obecność wody wylatującej z rury wydechowej jest prosta do wytłumaczenia, jeżeli ktoś chodził na lekcje chemii, ponieważ jest ona jednym z produktów po procesie spalania benzyny/lpg z dodatkiem powietrza w silniku.

Mici125
Gość
Wysłany: 2008-12-15, 00:41   

Dany - zgodzę się z tą wodą, ale nie w takiej ilości! Normalnie jest jej tyle, że najwyżej w niskich temperaturach z rury leci biały "dymek" czyli para wodna.

A takie plucie zaobserwowałem u siebie i to była woda, która podczas postoju zgromadziła się w tłumiku. A jeśli po dłuższym czasie nie przestaje, wtedy należy zająć się uszczelką głowicy.

papieju
Gość
Wysłany: 2008-12-15, 07:26   

Tylko że jak się ma gaz, to powinno się w ostatnim tłumiku zrobić pod spodem małą dziurkę na odpływa wody. Posiadam takową, woda ucieka pięknie, nie gnije i nie zatyka się co chwilkę, nie pierdzi, a przynajmniej nie z tego powodu - bo jest już wypalony i w środku mam grzechotkę, ale ponieważ poszycie się trzyma, to zostawiam do wiosny. Potem przelotówka z nierdzewki.

Dany
Gość
Wysłany: 2008-12-15, 21:24   

I właśnie przez tą wodę w gazownikach szybciej pada ostatni tłumik :( jest jej więcej niż w benzyniakach. W sumie to dobry patent z dziurką w tłumiku :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-12-15, 21:53   

i wiele innych rzeczy szybciej pada w "gazownikach"...
tylko nikt o tym nie mówi, bo przecie tankowanie takie tanie...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-12-16, 08:35   

i wiele innych rzeczy szybciej pada w "gazownikach"
Rozróżnijmy 2 rzeczy - instalację założoną poprawnie i serwisowaną min. raz w roku, oraz instalację założoną może poprawnie, a może u kowala, ale nie serwisowaną.
W przypadku pierwszym nic strasznego się nie dzieje, owszem, szybciej zużywa się wydech, trzeba częściej zmieniać świece i kable WN, filtr powietrza - ale to już wynika ze specyfiki paliwa - musisz spełnić te warunki i będzie ok. W przypadku drugim wali się wszystko co może, bo paliwo wymagające dobrej kondycji auta zasila strucla który ma wymieniane świece jak już nie chce odpalać, filtr powietrza raz na 2 lata wytrzepany itd.
Coś za coś, ale minimum dbałości o sprzęt zapewnia bezawaryjną pracę. U mnie w rodzinie są 2 auta z gazem - mój 1.3 i ojcowa Samara. W żadnym z nich nie odnotowujemy żadnych większych usterek silnika, jedyne co nas trapi to nieszczęsny wydech, ale to jak każdego kto ma LPG.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-12-16, 15:31   

zależy ile się jeździ...
przegląd droższy, jak ktoś jest noga to musi do tych złodziej jeździć zmieniać filtry gazu, regulować, tłumiki zmieniać albo łatać albo jeszcze pon buk wi co, w zimie trzeba mieć na uwadze jak toto odpalać, no i najlepiej na benzynie wygrzewać motor żeby parownik przeżył ze trzy lata, a nie padł po pierwszej zimie, a wogule jak sie zapuści motor, albo poustawia max na oszczędnie to głowica pujdzie za chwile w maliny i takie to oszczędności są ;-)

W tym kierunku to jedynie uczciwego dizelka kupić w miarę nowoczesnego i skupować oszczędności od tirowców, wtedy można taniej pojeździć.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi