Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[tuning] Skrzynia 5 - tka w trabie 1,1
Autor Wiadomość
Kamil G
Gość
Wysłany: 2003-11-24, 23:28   

Witam!
Czy możliwe jest włożenie skrzyni 5-cio biegowej do traba 1,1 aby działała? Z tego co się orjenotwałem to skrzynia jest juz od 500 zl od polo 2 tylko ze polo 2 jest szersze od traba a nie wiem czy idzie gdzes dostac półosie do tejże piątki na rozstaw traba.
Może ktoś już bawił się w takie przeróbki?
Proponowano mi juz silnik 1,3 z tym ze ja nie chce mocniejszejszego motoru tylko ekonomicznego. Obecne na 4 przy 90 km/h mam 3500 obr/ min a gdyby piątka była nadbiegiem to raz że obroty były by o jakis 1200 niższe a dwa że było by w środku o wiele ciszej.

Pozdrawiam

Toudy
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 00:22   

paplo ma 5-tke. sprawdz opis w galeri nasze wozy :)

Adam K
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 16:41   

Problem jest szeroko znany, nie otrzymał chomologacji Europejskiej, ale od 1990 i bez niej - policja NRD miała taką skrzynie - był projekt dla Skody. Przeszkodą jest cena takiej sprawnej skrzyni i trochę przeróbek przy drążkach do zmiany 5-go biegu. Jedzie się naprawdę kulturalnie !!!

Adam K
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 17:50   

No nie "drążki" - można to nazwać poprawniej, inaczej - wodziki-przeguby przeniesienia na widełki. Mógłbyś nam podpowiedzeć - a skrytykować do moje dzieci potrafią, tyle że nic mi nie doradzą jak żyć !!

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 19:28   

nie wiem czy idzie gdzes dostac półosie do tejże piątki na rozstaw traba.

Nie idzie dostac takih polosi, chocby dlatego, ze polosie maja zupelnie inna srednice, inne sa tez wielowypusty. Ten po stronie przegubu skrzyni w VW ma duza wieksza srednice.

... Obecne na 4 przy 90 km/h mam 3500 obr/ min a gdyby piątka była nadbiegiem to raz że obroty były by o jakis 1200 niższe a dwa że było by w środku o wiele ciszej..

Zapomnij o wsadzaniu piatki w polaczaniu z 1.1. Silnik ten jest po prostu za slaby aby rozsadnie jezdzic nim na nadbiegu. Spalanie raczej wzrosnie z racji mocniej wcisnietego gazu. VW w zadnej wersji silnikowej 1.1 nie montowal skrzyni 5 biegowych.

A do obrotow.. powowdzenia w szukaniu tak dlugiej skrzyni (a czym dluzsza, tym gorsza dla 1.1). 800 oborotow - to mozesz zyskac.

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 20:33   

hmmm... to w takim razie ciekawie by wyglądała w 601 :)

lyssy
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 21:47   

Zapomnij o wsadzaniu piatki w polaczaniu z 1.1. Silnik ten jest po prostu za slaby aby rozsadnie jezdzic nim na nadbiegu. Spalanie raczej wzrosnie z racji mocniej wcisnietego gazu. VW w zadnej wersji silnikowej 1.1 nie montowal skrzyni 5 biegowych.
ja tam mechanik nie jestem, ale czasami jezdze cc 900 (ok 40 km) mojej lepszej polowy. silnik jest slabszy/porownywalny z trabem, a 5 to zajebista sprawa. bez problemu 5 sie wrzuca przy 70 - 80 km/h i mozna sobie jechac plynnie 120 - 140 po trasie i jest git (mowie plynnie, bo inaczej niz z rozpedu to ciezko kogos przy tej predkosci takim samochodem wyprzedzic). i jak kiedys sie kasiory dorobie do traba to sie nie zawacham kombinowac ze skrzynia 5 :-) ))

qba_601
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 22:07   

sz.p. lysyja tam mechanik nie jestem, ale czasami jezdze cc 900 (ok 40 km) mojej lepszej polowy. silnik jest slabszy/porownywalny z trabem, a 5 to zajebista sprawa. bez problemu 5 sie wrzuca przy 70 - 80 km/h i mozna sobie jechac plynnie 120 - 140 po trasie i jest git

widac ze nie jestes mechanikiem bo jakbys mial jakietakie pojecie to bys wiedzial ze cc 900 i jego 5 to jest wersja fabryczne i skrzynia w cc ma przelozenia adekwatne do jego mocy i momentu przy okreslonych predkosciach obrotowych , a jesli chcesz sam dobrac skrzynie do silnika 1,1 ktory ma 39 kM , to zycze powodzenia bo musial bys sie naszukac . pozatym by skrzynie 5 miala by sens w trabie to jeszcze musiala by miec krutsze biegi co wplynelo by na jazde, kolejna rzecza jest to ze cc ma lepszy cx ktury w trabie [ nie ukrywajmy tego ] jest zblirzony do cx'u budki telefonicznej , [ kolejna lekcja mechaniki - opor powietrza rosnie w kwadracie predkosci ]

Grzesiek N.
hmmm... to w takim razie ciekawie by wyglądała w 601 :)
poszukaj na foryum o tym sie duzo jusz mowilo

pozdro i powodzenia

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 22:09   

i trochę przeróbek przy drążkach

;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

No nie "drążki" - można to nazwać poprawniej, inaczej - wodziki-przeguby przeniesienia na widełki. Mógłbyś nam podpowiedzeć - a skrytykować do moje dzieci potrafią, tyle że nic mi nie doradzą jak żyć !!

Tu nie o drazki chodzilo!
Troche przerobek ;)))))))))))))

Pozdrow dzieci! ;))

hans
Gość
Wysłany: 2003-11-25, 22:12   

paweł a od czego masz tą 5 w 1,3 i jak poradziłeś sobie z półośkami

Toudy
Gość
Wysłany: 2003-11-26, 00:15   

1,3 :D

Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2003-11-26, 10:50   

Widzę, że mamy tu megainżynierów z ośrodka rozwojowego Delphi, a reszta buzię w ciup i podziwiać. Dobre! Tak trzymać!!!

qba_601
Gość
Wysłany: 2003-11-26, 12:03   

Autor: Sebastian Majda (213.183.66.---)
Data: 2003-11-26 10:50:51

Widzę, że mamy tu megainżynierów z ośrodka rozwojowego Delphi, a reszta buzię w ciup i podziwiać. Dobre! Tak trzymać!!!

sorka ale 'to' do kogo ??

Adam K
Gość
Wysłany: 2003-11-26, 13:37   

W Busku Zdroju (zwykle wiozę tam Trabim1,1 moje poprzednie pokolenia) poznałem starszego pana (może zagląda też na Carton ???), któremu dołozyli nadbieg 5-tke do orginalnej skrzynki w Berlinie (strona wschodnia). Część była orginalna i dostępna na stacji serwisowej Polo-VW. Miał "pewne" kłopoty - bo to nie było legalne i stacja musiała to jakoś ukryć - umiał załatwić. Dlatego napisałem, że: "pieniądze" i trochę kłopotów z drążkiem zmiany biegów aby mu chodziło płynnie. Na tym kończę - bo więcej nic nie wiem. Adresu do Pana nie podam bo nie jestem upoważniony :)))

lyssy
Gość
Wysłany: 2003-11-26, 14:30   

Adam K - mozesz cos wiecej od tego Pana wyciagnac? albo namiary na ta stacje? adres? telefon?

sz.p. qba_601 - napisalem, ze nie zawacham kombinowac ze skrzynia 5 - a to chyba nie to samo co "wstawie pierwsza z brzegu skrzynie od vw". masz duzo racji w tym, ze biegi powinny byc krotsze - ale tu nie idzie o jakies kosmiczne osiagi - na trasie i tak wiecej niz 120 km/h trabem nie zamierzam jezdzic, a i ciszej bedzie i ekonomiczniej :-)

p.s. dzieki za lekcje mechaniki. zrewanzowac moge sie co najwyzej lekcja ortografii ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi