Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Malowanie zderzaka z tworzywa
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 12:05   

Pytanie do tych co robili - bo mniemam, że w 1.1 jest wykonany z tego samego, co w Wartburgu 1.3 - zderzak. Pytanie - czym to odtłuścić żeby nie rozpuścić, i czym pomalować w warunkach domowych, żeby nie odpadło po tygodniu? Zwykły spray czy jakieś cuda wianki? Z góry dziękuję.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 12:12   

odtluszczacz na bazie wody do tworzyw stucznych
podklad do tworzyw polepszajacy przyczepnosc
podklad wypelniajacy
lakier gladki lub baza + lakier

NIE ODTLUSZCZAC BENZYNA LUB NITREM!!!

papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 12:59   

To jeszcze jedno pytanie - czym załatać dwie śliczne dziurki w zderzaku? Miałem na nim kiedyś halogeny, ale koncepcja się zmieniła, a dziury zostały...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 13:07   

Aha - i czy podkład wypełniający można pominąć? Nie widzę w aerozolu, a pistoletem nie dysponuję...

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 13:21   

Duże masz te otwory po halogenach??!! Może skocz do sklepu ze śrubami itp. - dla majsterkowiczów i kup dwie plastikowe zaślepki (takie jak w meblach do zaślepiania łebków śrób) będzie to przynajmniej wyglądało estetyczne. Ewentalnie możesz od spodu zakleić te otwory żywicą i od góry dać szpachle ale to będzie wyglądać mało estetyczne ze względu fakture plastiku (co innego gdy zderzak jest gładki i nie ma żadnej faktury). Malujesz te zderzaki pod kolor nadwozia czy na czarno??

papieju
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 13:26   

Zderzaki i takie małe plastiki za tylnymi drzwiami - na czarno. Pod kolor nadwozia wyglądałyby fatalnie jak na mój gust - do 1.3 nie pasują w kolorze nadwozia. Ogólnie zmieniam koncepcję dizajnu auta, jak dobrze pójdzie na komunistycznym powinno być po robocie. Pomysł z łebkami wydaje się niegłupi.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 17:12   

Będziesz malować zwykłym lakierem na czarno czym specjalnym do zderzaków np.:
http://www.allegro.pl/ite..._boll_fvat.html
Sam mam dylemat bo w poldku którego mam zderzaki są mocno wypłowiałe i średnio co drugie mycie muszę je spryskać jakimś specjałem do zderzaków. Myślałem nad pociągnięciem ich takim spreyem ale obawiam się, że po jakimś czasie ta farba zacznie się luszczyć i odpadać i zderzaki będą wyglądać jeszcze gorzej niż wcześniej (widziałem coś takiego w dwóch autach na ulicy). Może ktoś używał czegoś takiego??!! - To tak w kontekście się podepne (mam nadzieje papiej, że nie będziesz miał zazłe?).

bRq
Gość
Wysłany: 2008-07-03, 18:23   

Jak pracowalem w warsztacie lakierniczym to robilismy tak:

- szlifujesz zderzak papierem 320 z tych "chropowatosci"
- odtluszczasz
- malujesz podkladem akrylowym (z puszki - nie sprayu)
- matujesz podklad papierem 800 na mokro
- odtluszczasz
- malujesz lakierem

Dzieki takim zabiegom zderzaki wygladaly na idealnie gladkie (jak blotnik, drzwi itd), a nie bylo widac tej struktury zderzaka.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi