|
Problem z nominalnymi cylindrami do 601 |
| Autor |
Wiadomość |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-03-27, 20:05
|
|
|
Witam po dłuższym czasie,
Mam problem. Kupiłem z ogłoszenia komplet nominalnych cylindrów, z tłokami itd, oryginały DDR z 1980 roku. Wszystko niby było OK. Kiedy zabrałem sie do składania silnika okazało się, że OBA CYLINDRY SĄ PRAWE. Tego się nie spodziewałbym nigdy.
Czy ktoś miał podobny problem ? Nie mogę dostać nominału lewego. Czy mogę podciąć żeberka od jednego cylindra, tak abym zmieścić je obok siebie na karterze ?. Wszystkie otwory od kanałów dolotowych i wylotowych będą pasowały. Trochę tylko zmniejszy się powierzchnia chłodzenia jednego z cylindrów. Co o tym sądzicie ? |
|
|
|
 |
Barył (motospec)
Gość
|
Wysłany: 2008-03-27, 21:17
|
|
|
Siema!
Owszem powierzchnia chłodzenia się zmniejszy, ale myśle że nie wpłynie to zbytnio na nagrzewanie się cilindra, szczególnie że będzie on zaraz przy wentylatorze.
Tylko troche szkoda tak niszczyć nowy cylinder. |
|
|
|
 |
Bochen
Gość
|
Wysłany: 2008-03-27, 22:58
|
|
|
| a gieldzie napisz ze sie zamienisz, moze ktos ma dwa lewe? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 10:06
|
|
|
| Wydaje mi się że mam gdzieś jeden nowy cylinder bez pary. Sprawdzę i dam znać czy mam i który to. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 10:15
|
|
|
Oj Panie Zbyszku chyba się wymieniliśmy o ile pamiętam. Głowica za cylinder jak się nie mylę |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 10:46
|
|
|
Zbyszek 601, a może jednak masz ten cylinder ?
Magik a może jeszcze go nie użyłeś i jest Ci zbędny. Chętnie wymienię lub kupię. Pozdrawiam. Czekam na odpowiedź. |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 11:53
|
|
|
| Jakiś czas temu na allegro był nowy cylinder bez pary w zestawie z innymi używanymi, niestety nie przyuważyłem tej aukcji, więc nie powiem czy prawy czy lewy i do kogo z tym uderzać, ...w każdym razie się zdarzają :] |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 12:04
|
|
|
| Cylindra nie ma . Właśnie gadałem ze Zbyszkiem. Miałem podobną sytuację że brakowało mi do kompletu który już wykorzystałem |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 16:29
|
|
|
| Tak właśnie było. Sorry za wprowadzenie w błąd, trzymam kciuki za owocne poszukiwania, a żeberek nie tnij, to bez sensu - kup może drugi cały komplet. |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 16:50
|
|
|
Do wiosny jeszcze trochę czasu. Poczekam z tym cięciem i będę szukał dalej cylindra 2.
Gdybyście jednak coś wiedzieli polecam się Waszej pamięci. pozdrawiam |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2008-03-28, 17:39
|
|
|
http://www.allegro.pl/item336910427_trabant_601_nowe_cylindry_.html
albo mi się wydaje albo te też oba są prawe :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-03-29, 01:44
|
|
|
| no oba prawe znaczy zalezy jak na nie patrzec ale to sa od strony skrzyni. |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-03-29, 14:44
|
|
|
| Te na Allegro to też oba prawe czyli oba od strony skrzyni. A ja potrzebuję jeden od strony aparatu zapłonowego. Sprawa nadal altualna-NADAL SZUKAM JEDNEGO CYLINDRA NOMINALNEGO OD STRONY APARATU ZAPŁONOWEGO. |
|
|
|
 |
donkey
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 14:12
|
|
|
zaraz zaraz, przecież te cylindry na allegro oba są lewe - gdyby były prawe to by miały takie dwa pionowe wcięcia na żeberkach - patrząc od tej strony jak są sfotografowane (właśnie byłem na warsztacie i się przyjżałem trzem kompletom)
MARIAN B. - skontaktuj się z gościem niech ci przyśle inne ujęcie tych cylindrów to będziesz miał pewność. - miałbyś wtedy dwa komplety :)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2008-03-30, 19:51
|
|
|
| Dzięki za podpowiedź. Teraz i ja widzę, że coś z tymi cylindrami jest nie tak. Może to jakiś inny typ, nie od 601 ? W każdym razie dzięki za zwrócenie uwagi. Już napisałem do sprzedawcy o więcej fotek. Czekam na odzew. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|