Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]Pare pytan n.t wału
Autor Wiadomość
WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 20:18   

Witam
Składam sobie powoli silniczek 2t i mam pare pytań:
-Jakiej maksymalnej grubosci moze byc pierscien trzymajacy balsowe wstawki na wale? Ma ktos jakis dobry patent na zamontowanie tego? Myslalem o wytoczeniu pierscienia z rury i zalozenia go na goraco, ale czy sie zmiesci- oto pytanie

-Slyszalem od `podcinaniu zastawek`- spoko, ale czym sie kierowac przy ich przerabianiu?

To sa sprawy mniej wazne, natomiast mam pewna zagwozdke. Otoz w motirexie sa uszczelniacze labiryntowe walu za nieomal pol stowki jeden. Ja jednak widze, ze od strony kola pasowego jest zwykly simmering- ma ktos jego dokladne wymiary? Jak to wyglada od strony kola zamachowego? Wiem, ze sa rozne typy, ale szczerze powiedziawszy z tego jestem zielony- 2 raz w zyciu wkladam wal w kartery... Doradzcie mi prosze jakie uszczelniacze wybrac, aby to jako-tako pracowalo. Wał nowy typ, kartery rocznik 89'

Barył (motospec)
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 23:24   

Siema!
Wymiary tego zimeringa od strony koła pasowego: 42 x 67 x 10 S2 .
Te uszczelniacze labiryntowe są bardziej wytrzymalsze niż zwykły zimering.
O ile ten od strony koła pasowego jest chyba zamienny ze zwykłym, to od strony koła zamachowego już tak łatwo niejest.
Koło zamachowe musi być do uszczelniacza labiryntowego + ta tuleja w której siedzi zwykły zimering musi być inna.
To tak po krótce na tym to wszystko się różni.
Jeśli gdzieś się pomyliłem to mnie poprawcie, bazuje wyłącznie na własnym doświadczeniu.

Sam do niedawna miałem uszczelniacz labiryntowy od strony koła pasowego i zwykły zimering od strony koła zamachowego. Ale że teraz zmieniałem kartery i dawcą był silnik z uszczelniaczami labiryntowymi z obu stron to wywaliłem te zwykłe i mam komplet, silnik w pełni nowego typu.
Czyli: wał nowego typu + kartery nowego typu + uszczelniacze nowego typu(labiryntowe) + docisk sprzęgła nowego typu.
Zastanawiam się jeszcze czy zostawić tarcze sprzęgła zwykłą czy kupić tą "sprężynową" oczywiście DDR.

Ups...troche się rozpisałem nie na temat
Pozdro

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2008-03-28, 18:17   

Ja kiedyś kupiłem w DDR takie uszczelniacze. Zamontowałem jeden a jeden mi został(nieużywany).
Wymiary:27 x 67 x 11,5.
Mogę sprzedać taniej niż w Motirexie.
Pozdrawiam
bumar1@interia.pl

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-03-29, 18:30   

Okej, juz wszystko wiem

Od strony koła zamachowego mam 55x70x10 (z tego co pamietam). Problem byl ten, ze peklo kolo zamachowe (po prostu sie rozpadlo jak cegla :O) i z uszczelniacza niewiele zostalo

Jesli ktos ma kolo zamachowe i pasowe sprzedac- chetnie kupie.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2008-03-30, 13:28   

Zamach mam ale to ciezkie diabelstwo :(

Stawidła możesz podciąć od strony natarcia jakieś 3 mm równo, będzie dłużej ssał miesznkę. uszczelnić karter chyba najlepiej "Hermetykiem" ?

pozdro!

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2008-03-30, 15:16   

A'propos stawideł. Ja kupiłem nowe i moje nie są idealnie symetryczne. Właśnie jedna ze stron jest trochę ścięta. Czy mimo to jeszcze można ją ściąć o te 3 mm., o których wspominacie ?

maxxx601
Gość
Wysłany: 2008-03-30, 18:30   

niemcy tną "cudowne" kształty ze stawideł, poszukaj na ebayu na pewno ci to pomoże :) pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi