Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak rozjaśnić lakier typu Renolak?
Autor Wiadomość
Goofy
Gość
Wysłany: 2008-02-29, 19:09   

Pytanie jak w temacie ;) Potrzebuję zrobić zaprawki w Trabanciku, a okazało się że lakier na nadwoziu "trochę" spłowiał. Malowałem renolakiem jakieś 2 lata temu i teraz kolor z tej samej puszki jest znacznie ciemniejszy. Udałem się więc do sklepu zapytać czy mają coś jaśniejszego, ale pani powiedziała mi że wybrałem najjaśniejszy w palecie ;P... No i teraz pytanie - Czy da się to jakoś samemu rozjaśnić np mieszając z białym? Czy nie bardzo? :) Ma ktoś już jakieś doświadczenie w tej sprawie?

Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne uwagi i spostrzeżenia :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-01, 18:14   

rozjaśni się jak wymieszasz z białym, ale czy będzie taki kolor jak potrzeba to Pan Buk ;-) jeden raczy wiedzieć...

Jak Ci lakier spłowiał, to może po przepolerowaniu wróci do normy ?? sprawdzałeś ?

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2008-03-01, 19:25   

najlepiej po odrobinie dolewac białego,mieszac i sprawdzac odcien czy juz pasuje...ja tak dorabiałem lakier na polówke jak musiałem jeden karton pomalowac,bo moj kolor uzyskasłem z wymieszania brązowego i białego :D w nieznanej mi dokładnnie proporcji :D

Goofy
Gość
Wysłany: 2008-03-01, 21:51   

Wartborgini, tak szczerze mówiąc to dałem ciała z tym lakierem, bo położyłem tylko jedną warstwę...:/ (pierwszy raz lakierowałem;) ) no i trochę się boję tego polerować, coby się do podkładu nie dotrzeć ;P

Spróbuję z tym białym, a nóż a widelec się uda? ;) Nawet jak się choć trochę jaśniejszy zrobi to już będzie dobrze :) Bo głupio tak trochę z ciemniejszymi drzwiami jeździć ;)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-03-02, 14:37   

no to nie trzyj papierem tylko samą pastą lekko ścierną, raczej się nie przetrzesz do podkładu.
Z drugiej strony - pewnie dlatego wyblakł ;-)
Ale te renolaki dość mocno zmieniają kolor.
Na wakacjach wymieniałem tylny błotnik w wartburgu bo zgnił na potęgę, kupiłem taki "niby identyczny" renolak kremowo-piaskowy, na puszcze pisało chyba nawet że to jest biały z jakimś tam numerkami, po pomalowaniu okazało się że kolor jest zupełnie inny ;-) , poszedłem więc z resztą tej farby do sklepu w któym bełtają farby do malowania mieszkań ;-) z zadaniem - żeby mi trochę zmienili ten kolor hehe
powiedzieli, że trzabyło od razu do nich przyjść z CZYSTO BIAŁĄ farbą i by ją zabarwili idealnie jak trzeba, ale co tam, to tylko wartburger.
Pomalowałem jeszcze raz tym co tam wymieszali - było widać dość wyraźnie że jest inny kolor, ale ciul tam...
Teraz już kolor w zasadzie jest taki sam (rozjaśnił się) jak orginał wartburgera...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi