Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o diodowy wskaźnik
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-07, 12:40   

Ponieważ mam dosyć diód, które nie są ani dokładne ani pasują, oraz zakładam, że wskaźnik od 1.3 i 1.1 są bliźniacze - proszę o podpowiedź:
do puszki wchodzi z kostki wiązka kabli. Który z nich za co odpowiada? Który to sygnał od paliwa, od temperatury, zasilanie, podświetlanie, a które odpowiadają za sterowanie elektroniką ciśnienia oleju? Orientuje się ktoś, da się wyjąć ten podzespół od ciśnienia i podpiąć oddzielnie w innym miejscu? Za informację z góry dziękuję :)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2008-02-07, 16:39   

He he zobacz schemat. Jest w downloadzie. Tam jest to bardzo ładnie rozrysowane.

Piotr Bachurski
Gość
Wysłany: 2008-02-07, 21:20   

hej i ja sie podlacze do tematu-czytalem opis jednego z Was o podswietleniu tarczy predkosciomoierza-(wchodzi sie w trabant tuning na tej stronie CT)-i teraz pytanie czy tak samo prawie jest w trabie 1.1???jakie sa zarowki co podswietlaja tablice ile ich jest i jakie??-nie rozkrecalem tego nigdy ale bede musial bo licznik do 60 tylko dochodzi i potem dalej nie idzie to przy okazji jak rozkrece i bede linke zmienial to bym sie pobawil z tymi zegarami czy jak-ma ktos moze zdjecie albo dobry rysunek co do czego jakie kabelki -mam tez wlasnie do zamontowania 4 inne zegary oddzielnie do paliwa ,oleju itd a nie wiem ktore to kable za bardzo-pozdrawiam

Mici
Gość
Wysłany: 2008-02-09, 13:40   

To i ja sie podczepie. Zamierzam calkowicie przekonstruowac zegary, w tym zostawic wskazniki diodowe, ale... Wskaznik paliwa jak sie zatankuje do pelna to pokazuje 4 diody. Troche pozniej 2, potem 3, potem znow 2 (najdluzej) a potem nagle rezerwe. Co za to odpowiada, czujnik w baku czy uklad wyswietlacza? Czy jeszcze cos innego?
Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2008-02-09, 17:49   

oczywiście że się da... robiłem to kika razy...
najprościej puche zostawić gdzieś tam, odłączając od niej tylko kabel od paliwa i temperatury i podłączając - jak się domyślam do wskaźników wskazówkowych...

najprościej znaleźć omomierzem przykładając jeden koniec do czujnika a drugim grzebać w ODŁĄCZONEJ kostce, potem to samo z czujnikiem paliwa...

Układ sterowania kontrolką ciśnienia też jest banalnie prosty (pewnie ze 2-3 tranzystorki), więc bez problemu można by to zrobić na jakiejś małej płyteczce, tyle że to już trochę dłubanka jest...
Na upartego szło by to nawet zrobić na malutkich przekaźniczkach (chodzi o to żeby mały prąd pobierały cewki, no i żeby nie "klepało" cały czas przy zmianach obrotów silnika...). Jeden musiał by "zanegować" sygnał z jednego z czujników, bo jeden jest zwierny, a drugi rozwierny (jeśli odepnie się bodajże żółty kabel na zgaszonym silniku to kontrolka gaśnie ;-) tak jak by się pojawiło ciśnienie oleju), drugi przekaźniczek musiał by przełączać kontrolkę pomiędzy jednym i drugim czujnikiem, zależnie od prędkości obrotowej, a ten sygnał idzie z modułu zapłonowego...

papieju
Gość
Wysłany: 2008-02-11, 08:47   

He he zobacz schemat. Jest w downloadzie. Tam jest to bardzo ładnie rozrysowane.
Jakbym potrafił czytać schematy, to bym się o pomoc nie prosił. Potrzebuję wytłumaczenia łopatologicznego :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi