Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak iskry na świecach Trampik 1.1
Autor Wiadomość
Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 17:58   

Zacznę od początku, postanowilem się przejechać swoją furką, gdy zrobiłem około 30km po mieście i auto się porządnie rozgrzało nagle w trakcie przyśpieszania zgasło i nie dało się go zapalić. Po kilku kręceniach rozrusznikiem nawet się nie odezwał, skończyło się tym, że poczułem zapach benzyny tzw. zalał się. Po wykreceniu świec moje podejrzenia się potwierdziły, świece były zalane. Niestety po wyczyszczeniu postanowiłem sprawdzić czy iskra jest na nich prawidłowa tzw. położyłem świece na pokrywie zaworów z wpiętymi przewodami WN i asystent zakręcił rozrusznikiem. Niestety na świecach nie ma iskry. Czy może być to spowodowane?? Cewka, moduły?? Może ktoś z was miał podobną sytuacje ze swoim 1.1. Dodam, że w aucie są nowe świece, przewody, kopułka z palcem (zamontowane jeszcze przez poprzedniego właściela ale więcej jak 1000km nie przejechały)auto jest zasilane tylko Pb o ile jest to wogóle w tej chwili istotne. POMOCY!!!!!

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 18:29   

a sprawdzałeś bezpośrednio na cewce iskre?? zobacz to i jak nie bedzie iskry to zacznij od cewki i elektryki może jakiś kabelek albo coś się odłączyło!!

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 19:37   

Jak sprawdzić iskre na cewce??!

Prorok601
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 19:52   

a palec sie obraca? a wtyczka z aparatu sie nie wypięła? a kabelki wszystkie sa przykrecone dobrze? a cewka nie jest gorąca jakoś nienaturalnie?

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 19:56   

Palec jutro sprawdzę, wtyczka od aparatu jest w porządku, wszystkie kabelki są dobrze przykręcone. Cewka jest zimna.

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 20:28   

cewke możesz sprawdzić tak jak sprawdzałeś iskre!! czyli podłączasz świece bezpośrednio pod cewkę. (w zweitakcie miałem tak że jak wyciągnąłem kable z cewek to iskra była bardzo duża ją było widać bez świecy;]) nie wiem jak ale w polówce też tak powinno być;] no i iskra powinna być cały czas tak myślę;] bo dopiero aparat zaplonowy ją rozdziela ale nie wiem. daj znać co i jak!!

cizik
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 22:05   

Mialem kiedys wiele razy cos takiego i po wielu niespodziewanych postojach okazało sie że aparat zapłonowy czasami nie podawał iskry.Jesli nic nie pomoże od kumpla z polówki wykręc na chwile aparat i sprawdz u mnie po wymianie problem zniknął na zawsze

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-05-26, 22:37   

a jak silnik ostygł to próbowałeś zapalać? Bo jak na zimnym by palił a po rozgrzaniu by gasł to czujnik halla

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 05:58   

Auto nawet postało do następnego dnia i nadal nie zapaliło. W razie czego mam zapasowy aparat zapłonowy (prawie nówka 10tys km prebiegu orginał DDR ale brakuje w nim gniastka i dlatego jego wymiane dokonam jeśli to będzie napewno aparat ponieważ musze przełożyć to gniastko a zabardzo mi się nie chce :-) Dzisiaj będe dalej z nim walczył. Mam jeszcze zapasowy moduł wrazie czego podepne go na chwile.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 16:03   

A więc ciąg dalszy. Zajrzałem do kopułki zapłonu.Styki kopułki były przypalone tak samo jak palca. Palec wymieniłem bo mam drugi zapasowy styki na kopułce przetarłem papierkiem ściernym i powinno działać. Nadal iskry brak. Jak sprawdzić czy cewka jest sprawna?? Zdjąłem przewód WN z cewki i asystent zakręcił rozrusznikiem i nie widziałem aby coś tam iskrzyło?? Coś mi się widzi, że to chyba cewka. Na stronie Motirex-u są dwie do wyboru zamiennik za 53zł i z importu za 80 kilka złotych. Kiedyś miałem okazje mieć w rękach zamiennik, wyglądał mi żywcem na cewke z Poloneza z klasycznym zapłonem. Zbieg okoliczności?? Ktoś coś wie więcej na ten temat?? Cewke do Poloneza kupie u siebie na miejscu i nie musiał bym płacić za wysyłke.

grzybcio
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 16:47   

przełóż kabel WN z którejs swiecy załóż go na cewke włóż do niego swiece i sprawdz iskre!! tak jak zawsze sprawdzasz tylko ze swiece dajesz bezposrednio do cewki!!

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 20:01   

Kriss ty z Chełma jestes?! Trgo w lubelskim? ;]

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 20:07   

No jasne, że z tego w Lubelskim :-) Widzę, że ty też jesteś z Chełma. Trzeba będzie chyba zrobić jakiegoś mini spota :lol:

Zaraz idę po omacku sprawdzać cewke.

Kriss
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 21:16   

Sprawdziłem, iskra jest na świecy ale przez chwilkę (tzw. zaraz po zakręceniu rozrusznikiem mrygnie na chwilkę) z racji posiadania drugiego kompletu przewodów. Zmieniłem ten od cewki. Teraz iskra jest na świecach tzw. przy kręceniu rozrusznikiem za każdym razem na innej (pewnie tłoki w silniku się powoli obracają). Wszystko wydało się pięknie. Wkręciłem świece i postanowilem go zapalić. Akumulator odmówił dlaszej posługi i się rozładował. Musiałem dygać do domu po drugi (dobrze, że go mam). Niestety trampik nadal nie zapalił, po kilku kręceniach znowu poczułem zapach benzyny tzw. zalało go. Powoli nie mam już do niego siły :(

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-05-27, 21:54   

Może dlatego że zalany jest...Wycierales swiece? Jak nei dasz rady to cos razem mozemy pomyslec, zajrzalbym do ciebie. Co dwie glowy to nie jedna.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi