Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpiecznik topliwy - webasto
Autor Wiadomość
motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-18, 14:28   

Siema!!

Ten drucik jest u mnie stopiony, a nie sztuka wsadzić tam byle co,
To ma spełniać swoją role.Więc

Czym można zastąpić ten bezpiecznik (drucik) topliwy który jest w wylocie webasta?
Z czego on jest?

halogen
Gość
Wysłany: 2007-12-18, 16:53   

nie wiesz dokładniej o nic tym bezpieczniku?? hmm nie znam poboru takiego urzadzenia ale pewnie kazdy z taką samą wartością naterzenia (A)

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-18, 19:11   

Jest to kawałek drutu który pod wpływem wysokiej temperatury (ponoć poniżej 100 stopni C lub coś koło tego, ale na pewno poniżej 100) topi się i układ zostaje przerwany.

Mój jest stopiony muszę go wymienić, tylko co będzie się nadawało??

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-18, 19:17   

halogen
to nie jest bezpiecznik oporowy tylko termiczny. To jest jakiś dziwny metal coś pomiędzy ołowiem a cyną, bezpiecznik w zasadzie ma za zadanie stopić się jeśli piec osiągnie za dużą temperaturę i tym samym wyłączyć pompę paliwa można to obejść ale trzeba troszkę uważniej się pracy webasta przyglądać

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-18, 23:41   

Owszem obejść go to nie problem, ale nie chciał bym spalić autka jak by coś było nie tak.

Więc wie ktoś może z czego to jest, a może jakoś to czymś zastąpić?

Ciekawe czy drut z cyny by się nadał.

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 09:08   

cyna nie da rady za wysoka temperatura topienia poszukaj bo własnościach metali temperatury około 90 Stopni, 75 jak ktoś pisał to powinna mieć temperatura wylotowa

magik
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 09:30   

A może zadzwonic do najbliższego serwisu webasto ?

Ghost Writer
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 15:07   

a jakis "termik" z farelki ?? taka sama praca dzialania jak zacieplo to niepuszcza prądu a jak chłodno to puszcza...

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 20:56   

bezpiecznik ma za zadanie odłączyć pompę paliwa na amen jeśli użyjesz jakiegoś bimetalu to po schłodzeniu znów ci się włączy obwód pompy, druga sprawa że w wypadku przegrzania webasta i stopieniu sie tego bezpiecznika świeca żarowa się włączy z powrotem efekt tego taki to jak sie webasto schłodzi to świeca będzie cały czas włączona w końcu włączy się pompa paliwa i znów to samo. Co do serwisu WEBASTO to moim zdaniem nie za bardzo ci tam pomogą współczesne ogrzewania postojowe różnią sie rozwiązaniami technicznymi od tych które produkowało sirokko, raczej goście zrobią wielkie oczy jak zobaczą taki wynalazek, ale spróbować można a nóż..... :-)

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 22:41   

albo mozna wziasc kawalek plytki z plastiku (takiego zeby sie topil) i wtopic w niego 2 druciki tak zeby sie ze soba stykaly. Jak sie zrobi za cieplo to plastik spadnie i wylaczy obwod. Kwestia pokombinowania nad gruboscia materialu i temperatura w ktorej sie bedzie topil

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 22:46   

albo http://www.marecki.user.icpnet.pl/lutow.htm tabelka na dole- luty metali nieszlachetnych. Masz mieszanine, ktora topnieje w 80 stopniach. Wystarczy wybrac sie do sklepu z elektronika i spytac (sadze, ze glownie tam taki stop ma zastosowanie)

motospec
Gość
Wysłany: 2007-12-19, 23:36   

Ghost Writer podrzucił mi pomysł z termostatem, ale nie od farelki tylko od czajnika elektrycznego.
To może się udać...

mitek
Gość
Wysłany: 2007-12-20, 00:36   

Ja mam bo było, ale jak mi sie stopi to nie będę rozpaczał. Trabb jest już raczej autem nie dla zwykłego użytkownika. Jeżdżąc nim słyszymy każdy nieprawidłowy stuk wyczuwamy samochód pod względem jego usterek, więc wychodzę z założenia że jak mi się webasto zacznie przegrzewać to nie będzie tragedii bo się powinienem szybko połapać. Oczywiście nie wykluczy to kwestii zostawienia ogrzewania włączonego i pójścia sobie gdzieś.

Tabelka bardzo fajna i myślę że można spokojnie zrobić taki stop w warunkach domowych. Jeśli o mnie chodzi to mogę zrobić małe doświadczenie mam dwa takie bezpieczniki jeden nowiutki wsadziłem do webasta które mam w aucie a drugi trochę nadtopiony leży sobie na półce, spróbuje sprawdzić temperaturę topnienia i wtedy będzie można zrobić taki stop. Myślę że można by pokombinować ze zrobieniem stopu. Mam złotnika koło siebie a z tego co widzę to te metale są używane np w lutowaniu srebra, może wyciągnę od niego składniki

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2007-12-20, 07:55   

Mozna tez wkrecic czujnik temperatury z jakiejs chlodnicy coby sie zapalala czerwona lampka w aucie jak temperatura bedzie za wysoka. A ja gdybym znalazl sie w sytuacji uzytkownika webasto, i tak nie zostawialbym wlaczonego bez 'opieki'. Te konstrukcje nie sa juz najnowsze, czesto sklecone zeby tylko dzialaly, rowniez czesto na nieoryginalnych czesciach (chodzi glownie o przelaczniki) i strach sie bac wtedy

Ghost Writer
Gość
Wysłany: 2007-12-21, 16:08   

a poco ma sie kontrolka zapalac.. najzwyklejszy przekaznik kupujesz na 12V i go matujesz ze jak sie zamknie obieg na przekaznik to pompke rozlaczy... bedzie bardziej bezpieczne.. zarowka zawsze sie spalic moze... oby nie razem z trabikiem..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi